Επί ποδός η Τροχαία για τις γιορτές


  Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται αυτές τις ημέρες η Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας εφαρμόζοντας αυξημένα μέτρα για την ασφαλή κίνηση των τροχοφόρων κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Παράλληλα τα μέτρα επεκτείνονται και στους τομείς της ασφάλειας των πολιτών καθότι την περίοδο αυτή που η κίνηση θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη επωφελούνται τα διάφορα κακοποιά στοιχεία με δυσάρεστες συνέπειες για τους πολίτες.

Το σύνολο της δύναμης θα βρίσκεται επί ποδός αυτές τις ημέρες όπως τονίζει ο Διοικητής της Τροχαίας κ. Καρανάσιος , προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες αλλά και για την ασφαλή κίνηση σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο της περιοχής μας, εθνικό και επαρχιακό.

Συνιστά δε σε όλους τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αλλά και τους πολίτες να λαμβάνουν τα μέτρα τους κατά την έξοδό τους για αγορές καθότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να πέσουν θύματα κλοπής από διάφορους επιτήδειους που αρπάζουν πορτοφόλια επωφελούμενοι τον συνωστισμό αλλά και της απουσίας των από τα σπίτια τα οποία αποτελούν στόχο διαρρηκτών.

Ο σχεδιασμός των μέτρων έγινε με βάση τις κυκλοφοριακές συνθήκες του οδικού δικτύου περιφέρειάς μας. Έτσι κατά το χρονικό διάστημα αυτό, θα διατίθενται καθημερινά συνεχείς εποχούμενες περιπολίες στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο καθώς και εντός της πόλεως Καρδίτσας, όπου θα διατίθενται επιπλέον σε βασικές διασταυρώσεις και ρυθμιστές της κυκλοφορίας τροχονόμοι, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης, ιδίως κατά τις ώρες που η κίνηση οχημάτων και πεζών θα είναι αυξημένη. Ειδικά συνεργεία θα πραγματοποιούν τροχονομικούς ελέγχους στα τμήματα και σημεία του οδικού δικτύου που παρουσιάζουν συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων και ιδιαιτερότητα στις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες δίνοντας βαρύτητα στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων όπως: οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, υπερβολική ταχύτητα, αντικανονικό προσπέρασμα, μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη – stop, είσοδο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, μη κίνηση στο άκρο δεξιό του οδοστρώματος βαρέων – ογκωδών και βραδυπορούντων οχημάτων. Κατά των παραβατών οδηγών, θα εφαρμόζονται με αυστηρότητα οι διατάξεις του ΚΟΚ. Για τον παραπάνω σκοπό θα διατεθεί το σύνολο του προσωπικού του Τμήματος Τροχαίας, οι δικυκλιστές της Ομάδας Ζ, καθώς και το προσωπικό της Ομάδας Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ). Από την ανάλυση των τροχαίων ατυχημάτων προκύπτει ότι η βασικότερη αιτία πρόκλησής τους ανάγεται στον παράγοντα άνθρωπο και ότι η υπεύθυνη συμπεριφορά στην οδήγηση είναι «μονόδρομος στη ζωή μας» γι’αυτό οι οδηγοί επιβάλλεται όπως:

– Συμμορφώνονται με τις διατάξεις του ΚΟΚ

– Οδηγούν συνετά και προσεκτικά

– Μην οδηγούν όταν έχουν καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά

– Μην παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας

– Μην κάνουν αντικανονικά προσπεράσματα

– Μην παραβιάζουν τον κόκκινο σηματοδότη

– Σταματούν στο stop και δίνουν προτεραιότητα

– Δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες

– Σέβονται τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων

– Φορούν πάντοτε ζώνη ασφαλείας

– Τοποθετούν τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου στο ειδικό καθισματάκι και τους φορούν ζώνη ασφαλείας

– Οι οδηγοί ή οι συνεπιβάτες δικύκλων φορούν πάντα προστατευτικό κράνος το οποίο πληροί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές

– Πριν ξεκινήσουν για το ταξίδι τους ελέγχουν το όχημα που θα οδηγήσουν.

Προηγούμενο άρθρο «8 νέοι δήμοι και προκριματικές εκλογές»
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του Δημάρχου με τους Δημοτικούς Αστυνομικούς