«8 νέοι δήμοι και προκριματικές εκλογές»


  Ο Βουλευτής Νίκος Σαλαγιάννης  έκανε  την ακόλουθη δήλωση:

«Σε συνάντηση μου με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ντόλιο,  επανέφερα δυο προτάσεις μου.

Πρώτον: Ενόψει του σχεδίου «Καλλικράτης», στο νομό Καρδίτσας  τεκμηριώνεται κάλλιστα η  ανάγκη και η δυνατότητα θεσμοθέτησης οκτώ (8)  νέων δήμων.

Έτσι, εξάλλου, περιορίζονται οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης  στο νομό, στο 40%, όπως περίπου προβλέπει το Σχέδιο και για το σύνολο της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περίπτωση του δήμου της Ενιαίας Αργιθέας, για τον οποίο υπήρξαν από κάποιες  πλευρές ερωτηματικά.

Υπογράμμισα στον αρμόδιο Υφυπουργό, ότι η Αργιθέα, από κάθε άποψη, αποτελεί ενιαίο χώρο με εντελώς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ισχυρή ενιαία ταυτότητα και επομένως κατεξοχήν  περίπτωση ενιαίας και αυτόνομης λειτουργίας της ως οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πέραν των οκτώ (8) νέων δήμων, ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τον ιστορικό δήμο της Ρεντίνας.

Σε περίπτωση που το Υπουργείο αποφασίσει να διατηρήσει ιστορικούς δήμους, η Ρεντίνα διεκδικεί με ίσους όρους την αυτόνομη παρουσία της.

Δεύτερον: Είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσει το ΠΑΣΟΚ από τώρα και προς κάθε κατεύθυνση, ότι η επιλογή των υποψήφιων δημαρχών για τους νέους δήμους  θα γίνει με προκριματικές εκλογές.

Να αποφασίσουν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν το αξίωμα του δήμαρχου, που με το νέο νόμο, θα έχουν πολλές και ισχυρές αρμοδιότητες και ως τούτου μεγαλύτερες ευθύνες.

Η εμπειρία μέχρι τώρα, με τις επιλογές των προσώπων,  τα χρίσματα, τους διαγκωνισμούς και τα αλισβερίσια, δεν πρέπει να συνεχισθεί. Είναι τραυματική.

Η κοινωνία είναι ώριμη να επιλέξει η ίδια τους ανθρώπους που θα την εκπροσωπήσουν. Με ανοιχτές και καθαρές διαδικασίες. Να της δοθεί, λοιπόν, η αρμοδιότητα, άρα και η ευθύνη».

Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμος Καρδίτσας στηρίζει την πολύτεκνη οικογένεια
Επόμενο άρθρο Επί ποδός η Τροχαία για τις γιορτές