ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ


 Από το τμήμα Τροχαίας Καρδίτσας, κατά το χρονικό διάστημα από 26-3-2010 έως 11-04-2010, (Κυριακή του Θωμά), σχεδιάστηκαν και λαμβάνονται αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε όλο το οδικό δίκτύο αρμοδιοτήτων μας, τα οποία θα είναι συνεχής και έντονα, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

  Ο σχεδιασμός των μέτρων ΄έγινε με βάση τις κυκλοφοριακές συνθήκες του οδικού δικτύου περιφερείας μας. Έτσι κατά το χρονικό διάστημα αυτό, θα διατίθενται καθημερινά συνεχείς εποχούμενες περιπολίες στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς και εντός πόλεως Καρδίτσας, όπου θα διατίθενται επιπλέον, σε βασικές διασταυρώσεις και ρυθμιστές της κυκλοφορίας τροχονόμοι, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης, ιδίως κατά τις ώρες που η κίνηση οχημάτων και πεζών θα είναι αυξημένη.

  Ειδικά συνεργεία, θα πραγματοποιούν τροχονομικούς ελέγχους, στα τμήματα και σημεία του οδικού δικτύου που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητα στις επικρατούσες; Κυκλοφοριακές συνθήκες, δίνοντας βαρύτητα στη βεβαίωση επικίνδυνών παραβάσεων όπως: (Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, υπερβολική ταχύτητα, αντικανονικό προσπέρασμα, μη χρήση ζώνης ασφάλειας και προστατευτικού κράνους, παραβίαση ερυθρής σηματοδότησης- stop, κίνηση στο αντίθετό ρεύμα κυκλοφορίας, μη κίνηση στο άκρο δεξιό του οδοστρώματος βαρέων- ογκωδών και βραδυπορούντων οχημάτων).

  Κατά των παραβατών οδηγών, θα εφαρμόζονται με αυστηρότητα οι διατάξεις του Κώδικα Οδικής  Κυκλοφορίας.

  Για τον παρακάτω σκοπό θα διατεθεί το σύνολο του προσωπικού του Τμήματος Τροχαίας, οι δικυλιστές της Ομάδας Ζ, καθώς και το προσωπικό της Ομάδας Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.).

   Οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν αυξημένη την προσοχή τους όταν κινούνται στα παρακάτω τμήματα του οδικού δικτύου περιφερείας μας

Α)Εθνική Οδός Ν. Μοναστηρίου- Καρδίτσας- Τρικάλων στη 2750 χ/θ και από 9500 χ/θ Δ/ση Γεφυριών έως 17500 χ/θ Ανατολικό Δέλτα Σοφάδων, λόγω εκτελούμενων έργων (διάπλαση υδοστρωματος)..

Β) Επ. Οδό Καρδίτσας Λάρισας (μέσω Ιτέας) από 27 χιλ. έως 30 χιλ. περίπου, λόγω εκτελούμενων έργων (διάπλασης οδοστρώματος)..

Από την ανάλυση των τροχαίων ατυχημάτων προκύπτει ότι η βασικότερη αιτία πρόκλησης τους, ανάγεται στον παράγοντα άνθρωπο και ότι η υπεύθυνη συμπεριφορά στην οδήγηση είναι «μονόδρομός στη ζωή μας»

  Θα συνιστούσαμε στους φίλους οδηγούς πριν ξεκινήσουν για το ταξίδι τους, να ελέγχουν το οχήματος για την καλή λειτουργία του.

  Να έχουν μαζί τους τον κατάλληλο εξοπλισμό(τρίγωνο- πυροσβεστήρα, κ.λ.π)

   Να οδηγούν με σύνεση και ηρεμία και να αποφεύγουν την διάπραξη παραβάσεων που οδηγούν ευθέως στο ατύχημα( υπερβολική ταχύτητα- επικίνδυνοι ελιγμοί- κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας- αντικανονικό προσπέρασμα- μη τήρηση απόστασης ασφάλειας- αδικαιολόγητη  αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας- παραβίαση σηματοδοτών , κ.λ.π)ή αυξάνουν τις συνέπειες αυτών (μη χρήση κράνους, ζώνης ασφάλειας, τοποθέτηση παιδιών στα μπροστινά καθίσματα  ΄κ.λ.π)

   Φυσικά δεν θα πρέπει να κάνουμε χρήση αλκοόλ. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ένας από την παρέα μας δεν θα πρέπει να πίνει προκειμένου να οδηγεί το αυτοκίνητο με ασφάλεια.

  Η τροχαία προσπαθεί, στα πλαίσια των υπηρεσιακών δυνατοτήτων της =, να συμβάλλει στην ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας και στη μείωση των ατυχημάτων αλλά πρέπει και οι φίλοι χρηστές της οδού, οδηγοί και πεζοί να βοηθήσουν για να έχουμε λιγότερα ατυχήματα.

   Η μειωση των ατυχημάτων και των συνεπειών αυτών είναι δυνατή αφού μαλιστα από διαφορες στατιστικές μελέτες προκύπτει ότι η χρήση και μόνο της ζώνης ασφάλειας, του προστατευτικού κράνους, η θέση των παιδιών στο πίσω κάθισμά και η οδήγηση χωρίς τη χρηση  αλκόλ, μπορούν να μειώσουν τους νεκρούς από τα τροχαία ατυχήματα μέχρι και 50%.

   -Πανώ από τους μίσους συνανθωπους μας που έωασαν τη ζωή τους περύσι το Πάσχα ήταν νέοι από 18 έως 35 ετών.

– Τα περισσότερα τροχαία ατύχήματα συνβαίνουν στο Επαρχιακό δίκτυο και σε κοτοικημένες περιοχες.

   Η κακή οδική συμπεριφορά μας οφείλεται σε:

 – Βαθιά εδραιωμένα στερεότηπα , οπώς η δήθεν ικανότητα , η υπερρηφάνεια, η επίδειξη ανδρισμόυ.

    – Η κακή επίγνωση των οδικων συνθεηκών

    -Βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά .

 μπορούμε να βάλουμε τέλος σε αυτό το δράμα. Ηοδική μας συμπεριφορά είναι πρώτα από όλα δικό μας θένμα. Μια λάθος επιλογή, μια κακκή εκτίμηση ή ακόμη και μια φευλαλέα απωλεια της προσοχής μας είναι αρκετή για να εμπλακούμε σε ατύχημα που θα στοιχίσει τη ζωή σε εμάς, σε κάποο από τα αγαπημένα μας πρόδσωπα, σε κάποο ‘άλλον οδηγό.

Αυτό το Πάσχα «αλλάζουμε πορεία»

Αυτό το Πάσχα επιλέγουμε τη ζωή.

Φετος το Πασχά ας δείξουμε στο δρόμο τον καλύτερο ευάτο μας.

Η οδική ασφάλεια μας αφορά όλους.

Είναι σταςη ευθήνης.

Είναι στάση ζωής

Ηκυκλοφορία αγωγής των παιδιών είανι υπόθεση και των γονέων.

Προηγούμενο άρθρο Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά
Επόμενο άρθρο Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ