Ειδήσεις

Οδηγίες προστασίας από τα κουνούπια


Με αφορμή τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, που καταγράφηκαν τον τελευταίο μήνα, το Κέντρο Υγείας Καρδίτσας, η 1η και η 2η Τ.ΟΜ.Υ. Καρδίτσας εφιστά την προσοχή στα ατομικά μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. Η μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου γίνεται από το αίμα των κουνουπιών. Ο ιός του Δυτικού Νείλου, όπως και άλλοι ιοί που μεταδίδονται μέσω τσιμπήματος κουνουπιού, ανήκουν στα νοσήματα που αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση της κυκλοφορίας τους τα επόμενα χρόνια, λόγω συνδυασμού παραγόντων μεταξύ των οποίων σημαντικό ρόλο παίζει η κλιματική αλλαγή. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει εγκατασταθεί σε όλες σχεδόν τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου με επέκταση των γεωγραφικών περιοχών κυκλοφορίας του κατά την περσινή .

Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Στη σοβαρή νόσο, η ανάρρωση μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη να συμβούν μόνιμες νευρολογικές βλάβες ή και – σε μικρό ποσοστό – θανατηφόρος κατάληξη. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα .

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, παρατηρείται ότι από αρχή του έτους 2019 έως και 29 Αυγούστου 2019 έχει γίνει διάγνωση και διερεύνηση σε εκατόν τριάντα ένα (131) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό στην Ελλάδα και έχουν καταγραφεί δέκα τρεις (13) θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών

Τα ατομικά μέτρα πρόληψης και προστασίας με στόχο την αποφυγή του τσίμπηματος των κουνουπιών, που συνίστανται είναι τα εξής:

  • Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα
  • Τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών)
  • Χρήση κουνουπιέρων, εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος
  • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κ.λπ.
  • Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών
  • Πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες
  • Κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν

Από τη διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Υγείας, της 1ης και της 2ης Τ.ΟΜ.Υ. Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση του Μητροπολίτη με τους νεοεισαχθέντες φοιτητές
Επόμενο άρθρο Μεγάλο πρόβλημα οι ελλείψεις σε φοιτητικές εστίες και στο ΑΕΙ της Θεσσαλίας