Αποκαθίσταται ο τελευταίος ΧΑΔΑ του Δήμου Καρδίτσας


 Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – ΕΣΠΑ 2007-13

Κλείνει οριστικά  σε σύντομο χρονικό διάστημα το «κεφάλαιο» των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) για το Δήμο Καρδίτσας. Μετά την αποκατάσταση όλων των «περιφερειακών» ΧΑΔΑ, στην οποία προχώρησε ο Δήμος το προηγούμενο διάστημα, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την υπογραφή της   σύμβασης με τον ανάδοχο  του έργου της περιβαλλοντικής αποκατάστασης του τελευταίου εναπομείναντα χώρου, που λειτουργούσε στη θέση «Ξηραύλακας» και κατέστη ανενεργός, με την έναρξη της λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο νομό Τρικάλων.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης συναντήθηκε με τον οριστικό ανάδοχο του έργου κ. Στ. Μυλωνά, από τον οποίο ζήτησε την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του έργου που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – ΕΣΠΑ 2007-13 με προϋπολογισμό 490.000 €.

-Δήλωση του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλη

Σχετικά με την περιβαλλοντική αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή.

Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αποτελεί θλιβερό παρελθόν και ο τελευταίος Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων του Δήμου Καρδίτσας στη θέση «Ξηραύλακας», ο οποίος είναι ήδη ανενεργός και προχωρούμε  στην περιβαλλοντική αποκατάστασή του, όπως ακριβώς κάναμε και για τους υπόλοιπους ΧΑΔΑ που λειτουργούσαν παλαιότερα στα όρια του Δήμου μας. Έτσι μια έκταση 22 στρεμμάτων, θα είναι πλέον περιβαλλοντικά αναβαθμισμένη ενώ παράλληλα θα εξαλειφθεί ο κίνδυνος πυρκαγιών που ήταν πάντοτε μια διαρκής ανησυχία μας.

Θέλω να επισημάνω επίσης ότι η λειτουργία του ΧΥΤΑ  έδωσε λύση σε ένα οξύτατο πρόβλημα για το Δήμο και το Νομό μας, αλλά ταυτόχρονα είναι δηλωτική της αδυναμίας που επέδειξε ο Νομός μας τα προηγούμενα χρόνια να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και δυνατότητες που είχε, ώστε να λειτουργήσει ΧΥΤΑ εντός των ορίων, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα και η διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή μας να είναι αποτελεσματικότερη και το κόστος για του Δήμους και κατ’ επέκταση και για τους πολίτες να είναι μικρότερο.

Απαιτείται επομένως προετοιμασία και εγρήγορση των τοπικών φορέων για να μην χαθούν άλλες ευκαιρίες για το Νομό μας και να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.»

-Το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ

Με βάση τη μελέτη, το έργο περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης του ανενεργού ΧΑΔΑ του Δήμου Καρδίτσας που βρίσκεται στη θέση Ξηραύλακας.

Η λειτουργία του παραπάνω χώρου περατώθηκε το 2008. Για την παύση της λειτουργίας του έχει ληφθεί η υπ. αριθμ. 113/13-2-2009 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης, έχει εκδοθεί η υπ. αριθμ.1458/1-4-2009 απόφαση του κ. Νομάρχη Καρδίτσας για την παύση της λειτουργίας του εν λόγω ΧΑΔΑ.

Για τον υπό αποκατάσταση   χώρο  έχουν  ληφθεί άδειες, κατόπιν σύνταξης και υποβολής στην ΔΙΠΕΧΩ της Περιφέρειας Θεσσαλίας Τεχνικής Μελέτης Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης (ΤΜΠΑ).

Οι τεχνικές παρεμβάσεις και οι εργασίες που θα εκτελεστούν για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ αφορούν:

1.Συλλογή διασκορπισμένων ελαφρών «μικροαπορριμμάτων» και εναπόθεσή τους στο υπό διευθέτηση απορριμματικό ανάγλυφο.

2.Στρώση εξομάλυνσης από συμπιεσμένο εδαφικό υλικό από χονδρόκοκκα υλικά με πάχος στρώσης τουλάχιστον 30cm.

3.Στρώση μόνωσης από συμπιεσμένο εδαφικό υλικό χαμηλής διαπερατότητας με κ<10-9m/sec κατάλληλης διαβάθμισης με πάχος στρώσης τουλάχιστον 30cm

4.Ζώνη αποστράγγισης όμβριων υδάτων από χαλικώδες υλικό διαβάθμισης 16/32mm και πάχος στρώσης τουλάχιστον 20 cm.

5.Έργα διαχείρισης βιοαερίου. Για την απαγωγή του παραγόμενου βιοαερίου δανοίγονται 6 γεωτρήσεις, τοποθετείται σ΄ αυτές σωλήνας πολυαιθυλενίου και προστατεύεται με κατάλληλη διάταξη η έξοδός του. Ταυτόχρονα θα διανοιγούν 25 γεωτρήσεις για την προσθήκη ειδικού ενεργοποιημένου υλικού που στοχεύει στην αερόβια ζύμωση των περιεχομένων του ΧΑΔΑ με συνεπακόλουθο το “στέγνωμά” τους και την πρόληψη της ρύπανσης των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων.

6.Άνωθεν της επιφάνειας αυτής, θα τοποθετηθεί φυτόχωμα με πάχος στρώσης τουλάχιστον 30cm.

7.Προστασία από πλευρικές εισροές όμβριων υδάτων και απομάκρυνσή τους από το ΧΑΔΑ με την τοποθέτηση διάτρητου σωλήνα Φ60.

8.Μετά το τέλος των φαινομένων καθίζησης η κλίση της επιφάνειας των χώρων να είναι κατ’ ελάχιστο 5% και τα πρανή ευσταθή, με ήπιες κλίσεις.

9.Ενημέρωση των δημοτών για την παύση λειτουργίας του ΧΑΔΑ, τις προσφερόμενες εναλλακτικές λύσεις για τα αδρανή υλικά, τα ογκώδη και τα ελαστικά, και τις σχεδιαζόμενες χρήσεις γης του γηπέδου

10.Συμπλήρωση περίφραξης και νέας πύλης εισόδου

11.Τέλος, περιοδική επιθεώρηση του ΧΑΔΑ, παρακολούθηση των αερόβιων ζυμώσεων και της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα από τις σωληνώσεις που θα τοποθετηθούν για τον σκοπό αυτό  και τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων.

Προηγούμενο άρθρο Να ξανακτισθεί η θρυλική Γέφυρα, να αναστηλωθεί η Κούλια
Επόμενο άρθρο Διανομή δεμάτων από την Ιερά Μητρόπολή στο Σπίτι της Αγάπης