Να ξανακτισθεί η θρυλική Γέφυρα, να αναστηλωθεί η Κούλια


      Πραγματοποιήθηκε με πολλή μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 28 Μαρτίου 2010 και ώρα 11.00 με πρωτοβουλία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου η πρώτη Διανομαρχιακή συνάντηση-σύσκεψη  φορέων των Νομών Καρδίτσας και Άρτας στη γέφυρα Κοράκου. Στόχος της ήταν η εξέταση της δυνατότητας υλοποίησης της πρότασης – πρωτοβουλίας των Μενέλαου Παπαδημητρίου και Κώστα Γραμμένου για επαναχτίσιμο της θρυλικής γέφυρας Κοράκου στον Αχελώο ποταμό, που ένωνε την Θεσσαλία με την Ήπειρο, και της Κούλιας.

     Από νωρίς ο χώρος της σημερινής γέφυρας Κοράκου άρχισε να κατακλύζεται από κόσμο και εκπροσώπους διαφόρων φορέων τόσο από το Νομό Καρδίτσας όσο και της Άρτας και από την αρχή ήταν έκδηλο το ενδιαφέρον όλων για τη συνάντηση. Η συνάντηση ξεκίνησε με επιτόπια επίσκεψη όλων των παρευρισκομένων στον τόπο όπου για 434 ολόκληρα χρόνια έστεκε αγέρωχα  το θρυλικό γεφύρι του Κοράκου. Αντικρίζοντας τον τόπο, στα πρόσωπα όλων των συμμετεχόντων ήταν ζωγραφισμένη η θλίψη για την καταστροφή του γιοφυριού, ένα μεγάλο ερωτηματικό γεμάτο με αυτοκριτική αλλά και μια τεράστια θέληση για υλοποίηση της πρότασης.

     Συγκινητική από κάθε άποψη στο χώρο  η στιγμή κατά την οποία ο  κ. Κώστας Κολοβός επιζών αντάρτης του Δ.Σ.Ε (Ι Μεραρχία του Καπετάν Γιώτη) και ο κ. Γιώργος Βιλαέτης του Εθνικού Στρατού που έζησαν τη μάχη της γέφυρας θυμήθηκαν και διηγήθηκαν με συντομία τα γεγονότα εκείνων των ημερών και στο τέλος έδωσαν συμβολικά τα χέρια με την ευχή να μην ξανάρθουν ποτέ  τέτοια πέτρινα χρόνια.

     Στη συνέχεια ο κ. Γεώργιος Σακελλάρης Υπεύθυνος Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ΚΠΕ. Επίσης σύντομο καλωσόρισμα απεύθυνε και ο πρόεδρος του δ.δ. Πετρωτού κ. Βασίλειος Παπαϊωάννου ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στη προσπάθεια.

     Κεντρικός ομιλητής ο κ. Μενέλαου Παπαδημητρίου ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της Γέφυρας από κάθε πλευρά, στα τεχνικά της χαρακτηριστικά, στους μύθους και τους θρύλους της και τη σημασία της για την περιοχή. Χαρακτηριστικά τελειώνοντας τόνισε:

 « Κυρίες και Κύριοι,

Είμαστε εδώ σήμερα, συμβολικά την ίδια μέρα και μήνα-μόνο που τότε ήταν Δευτέρα, Αργιθεάτες και Ραδοβιζινοί μαζί με το Νομάρχη Καρδίτσας και τον εκπρόσωπο του Νομάρχη Άρτας, την Αντινομάρχη Ιωαννίνων, τους Δημάρχους Αργιθέας και Τετραφυλλίας, τους Νομαρχιακούς Συμβούλους, Συλλόγους, Φορείς και κατοίκους για να διατρανώσουμε τη θέλησή μας για ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου, αναστήλωση της Κούλιας και διάσωση της Κουτσοκαμάρας.

     Η ιστορία είναι γραμμένη. Τα χρόνια εκείνα να μην ξανάρθουν ποτέ για την Πατρίδα μας. Αδερφωμένοι όλοι μαζί να προχωρήσουμε μπροστά. Μπροστά, για την Πατρίδα. Είναι Πατρίδα όλων μας και μας χωράει ανεξάρτητα που πολιτικά ή κομματικά ανήκουμε. Όπως έγραψε ο συνοραματιστής Δημήτριος Κοτσώνης η ανακατασκευή του γκρεμισμένου γιοφυριού θα ήταν μεγάλη προσφορά και για την ιστορία και για την περιοχή. Θα ήταν και ένα Εθνικό μνημόσυνο για τους ηρωϊκούς Σουλιώτες του Σέλτσου».

Ο κ. Κώστας Γραμμένος παρουσίασε στους συμμετέχοντες την πρόταση όπως αυτή κατατέθηκε στο σεμινάριο για τα πετρογέφυρα στη Μακρινίτσα στις 17 Δεκεμβρίου 2009 και μετέφερε τη θετική θέση του ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ (κ. Σπύρος Μαντάς, πρόεδρος) και του  Εθνικού  Δικτύου Π.Ε. « ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (κ. Γεώργιος Γράσσος,πρόεδρος). Πρότεινε διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας για το θέμα και σύσταση οργανωτικής επιτροπής. Η συνολική πρόταση έγινε ομόφωνα και με θέρμη αποδεκτή από όλους τους συμμετέχοντες.

     Στην τοποθέτησή του ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, του οποίου η συμμετοχή στη συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο της Νομαρχίας Καρδίτσας  σε θέματα Πολιτισμού κ. Κώστα Φωτάκη σχολιάσθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους με πολύ επαινετικά και κολακευτικά λόγια, αφού εξήρε την πρωτοβουλία τόνισε ότι χρειάζεται συστράτευση όλων όσων μπορούν να βοηθήσουν και να συμβάλλουν στην υπόθεση. Τοποθετήθηκε συνολικά για την περιοχή και για την προοπτική της σημειώνοντας τις κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει υπάρχουν προτεραιότητες. Για το συγκεκριμένο θέμα δήλωσε «παρών» και είπε  ότι χρειάζονται, συντονισμένα βήματα και συνεργασία όλων ώστε με μεθοδικότητα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που θα συμβάλλουν στον τελικό σκοπό που είναι η υλοποίηση της πρότασης.

Στην ίδια λογική τοποθετήθηκαν και οι παρευρισκόμενοι δήμαρχοι της περιοχής Τετραφυλλίας Άρτας κ. Μιχάλης Γκούζιας, οι δήμαρχοι της Αργιθέας κ.  Χρήστος Καναβός, της Αν. Αργιθέας Γεώργιος Αργυρός, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Αχελώου κ Γεώργιος Σακελλάρης, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Άρτας νομαρχιακός  σύμβουλος κ. Κώστας Πατήλας,  η αντινομάρχης Ιωαννίνων  κ. Μαρία Τσολάκη, οι έχοντες κοινή πρόταση Νίκος Τσουβέλας και Δημήτριος Κοτσώνης, νομαρχιακοί σύμβουλοι της Καρδίτσας και Άρτας και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων(Νίκος Μπαλάς και Νίκος Ζήσης από το Σύλλογο Πηγιωτών). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος Τετραφυλλίας και οι φορείς της περιοχής της πλευράς της Άρτας ύστερα από πρόταση τιμής ένεκεν των Κ. Γραμμένου και Μενέλαου Παπαδημητρίου ανέλαβαν τελικά την διοργάνωση της επιστημονικής Ημερίδας που χρονικά τοποθετείται στο τρίτο 10ήμερο του Αυγούστου σε συνάρτηση με τις εκδηλώσεις για τη Μονή του Σέλτσου. Παράλληλα συστήθηκε και οργανωτική επιτροπή η οποία θα έχει και την ευθύνη διοργάνωσης της Ημερίδας. 

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση εκτός των προαναφερθέντων παραβρέθηκαν αρκετοί εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και υπηρεσιών της περιοχής οι οποίοι και συνυπέγραψαν το παρακάτω ψήφισμα .

                                                  ΨΗΦΙΣΜΑ

   «Σήμερα 28 Μαρτίου 2010, ημέρα Κυριακή στη Συκιά Πετρωτού Αργιθέας Καρδίτσας – Γέφυρα  Κοράκου – με πρωτοβουλία του ΚΠΕ Μουζακίου που υιοθέτησε την πρόταση των Μενέλαου Παπαδημητρίου και Κώστα Γραμμένου με θέμα την ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ -ΚΟΥΛΙΑΣ και ΔΙΑΣΩΣΗΣ της ΚΟΥΤΣΟΚΑΜΑΡΑΣ και σε συνεργασία με το Δήμαρχο Αργιθέας Χρήστο Καναβό έλαβε χώρα Διανομαρχιακή Σύσκεψη (Νομάρχης Καρδίτσας Φ. Αλεξάκος-  πρώην Αντινομάρχης Άρτας Κώστας Πατήλας, Μαρία Τσολάκη Αντινομάρχης Ιωαννίνων, οι Δήμαρχοι Αργιθέας και Τετραφυλίας Χρήστος Καναβός, Μιχάλης Γκούζιας, Γιώργος Αργυρός κι ο εκπρόσωπος του Δήμου Αχελώου Γιώργος Σακελλάρης, Ερμιόνη Βασιλού-Γραμμένου και Νίκος Τσουβέλας- Νομαρχιακοί  Σύμβουλοι  Καρδίτσας,  ο Ηλίας Κοίλιας, Πρόεδρος του ΕΒΕ Άρτας- ο Δημήτριος Μπαλάσκας, Δασάρχης Μουζακίου – ο στρατηγός ε.α της ΕΛΑΣ Δημήτριος Γαλλίκας-ο Αναστάσιος Κωτής, Αστυνομικός Δντής- Ευάγγελος Μπαλάνος, Αστυνόμος Α΄ , ο Γεώργιος Χασιώτης – Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αργιθέας, δημοτικοί σύμβουλοι Αργιθέας, Αχελώου και Τετραφυλλίας, ο Βασίλειος Θεοδωράκης- Πρόεδρος Συλλόγου Αργιθεατών Καρδίτσας, η Πηνελόπη Παππά – Πρόεδρος Συλλόγου Αργιθεατών Φαρσάλων με τη Μαρία Βίλλη, ο Σύλλογος Αργιθεατών Μουζακίου,  ο Λάμπρος Φώτος, Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας και ο Χρήστος Καπερώνης – η Ομοσπονδία Ραδοβιζυνών, ο Δημήτριος Κοτσώνης και οι προτείνοντες Μενέλαος Παπαδημητρίου, Κώστας Γραμμένος). Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση και τις εργασίες της.

Αξιοσημείωτη η παρουσία των Κων/νου Κολοβού στρατευμένου αντάρτη του ΔΣΕ -της Ιης Μεραρχίας του Καπετάν Γιώτη(Χαρίλαου Φλωράκη) και Γεωργίου Βιλαέτη, του Τακτικού Στρατού που συμμετείχαν ως αντίπαλοι στα γεγονότα της 28ης Μαρτίου 1949, ημέρα της ανατίναξης της Θρυλικής Γέφυρας ΚΟΡΑΚΟΥ

              Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίσθηκαν τα κατωτέρω:

  • 1) Διοργάνωση Ημερίδας στις Πηγές ΄Αρτας το καλοκαίρι του 2010– μέσα στις εκδηλώσεις για τη Μονή του Σέλτσου – σύμφωνα με την πρόταση των Μενέλαου Παπαδημητρίου και Κων/νου Γραμμένου που έγινε ομόφωνα αποδεκτή σήμερα εδώ.
  • 2) Για το σκοπό αυτό συστάθηκε κατ’ αρχήν Οργανωτική Επιτροπή που θα αποτελείται από τους Δημάρχους Αργιθέας και Τετραφυλλίας, το ΚΠΕ Μουζακίου, το Σύλλογο Πηγιωτών, το Σύλλογο Πετρωτού, την Ομοσπονδία Ραδοβυζινών, ένα Σύλλογο Αργιθεατών και τους δυο προτείνοντες. Εφόσον ήθελε κριθεί διεύρυνσή της μπορεί τούτο να γίνει.

Τα ανωτέρω κρίνονται απολύτως αναγκαία για την τελική επίτευξη του ιστορικού ΧΡΕΟΥΣ όλων μας για την αναστήλωση της Γέφυρας ΚΟΡΑΚΟΥ, της ΚΟΥΛΙΑΣ και τη διάσωση της ΚΟΥΤΣΟΚΑΜΑΡΑΣ, όλοι δε οι υπογράφοντες το παρόν Ψήφισμα εξουσιοδοτούμε τους Διοργανωτές της Διανομαρχιακής Σύσκεψης, όπως κοινοποιήσουν αυτό σε όλους τους Φορείς της Θεσσαλίας και Ηπείρου, Δημόσιους και Ιδιωτικούς, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης(ΤV και Τύπος, τοπικός και σε όλη την Επικράτεια) προκειμένου να λάβουν γνώση αυτού».

                                                          Ακολουθούν Υπογραφές

     Στο τέλος οι έχοντες την πρόταση – πρωτοβουλία και ο δήμαρχος Αργιθέας                  «φίλεψαν» του συμμετέχοντες με παραδοσιακά αργιθεάτικα εδέσματα.

                                                                     

                         

Προηγούμενο άρθρο Πασχαλινές εκδηλώσεις του ΚΔΑΠ Δήμου Κάμπου
Επόμενο άρθρο Αποκαθίσταται ο τελευταίος ΧΑΔΑ του Δήμου Καρδίτσας