Θεατρικό δρώμενο έλαβε χώρα στο χώρο του Αστυνομικού Μουσείο Καρδίτσας στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας με σκοπό την απονομή του τίτλου του «Δικαίου των Εθνών» από το ίδρυμα YAD VASHEM (Γιαντ Βασσέμ) στους Κωνσταντίνο και Βασιλική Γούλα, οι οποίοι έσωσαν τη ζωή της οικογένειας του Ντέιβιντ Μπονφίλ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο της πόλης μας με την αγαστή συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της πρεσβείας του Ισραήλ στη χώρα μας.
Πρωταγωνιστές του θεατρικού ήταν δύο μαθητές του Μουσικού Σχολείου, ο Θεοφάνης Κιτσόπουλος, ο οποίος υποδύθηκε τον ρόλο του διασώστη Αστυνόμου και ο Δημήτριος Αγατιανός που υποδύθηκε τον κατατρεγμένο από τους ναζί Έλληνα Εβραίο. Ο τελευταίος προσέφυγε στην Αστυνομία και ζήτησε την συνδρομή της, ο Διοικητής της οποίας χορήγησε στην οικογένεια αυτή των Ελλήνων Εβραίων πλαστά Δελτία Ταυτότητας με αλλαγμένα τα προσωπικά τους στοιχεία και το θρήσκευμα.
Η Αστυνομία Πόλεων διέσωσε πολλές χιλιάδες Ελλήνων Εβραίων με τη χορήγηση πλαστών Δελτίων Ταυτότητας και φυσικά, με τη σύμπραξη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία χορηγούσε τις αντίστοιχες σχετικές βεβαιώσεις βαπτίσεων.
Στο αρχειακό υλικό του Αστυνομικού μας Μουσείου διαφυλάσσονται στοιχεία-τεκμήρια που επιβεβαιώνουν την προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στη διάσωση των Ελλήνων Εβραίων.
Ο Άγγελος Έβερτ, Διευθυντής της Αστυνομίας Πόλεων Αθηνών με τους Αξιωματικούς του χορήγησε περισσότερα από 7.500 πλαστά Δελτία Ταυτότητας.
Ο Υπομοίραρχος Οικονομίδης, Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Χαλκίδας με την πολύτιμη βοήθεια του τότε Μητροπολίτη Χαλκίδας Γρηγορίου και με κίνδυνο της ζωής του διέσωσε αρκετούς Εβραίους συντοπίτες του.
Ο Ενωμοτάρχης Χρήστος Νάκος, συντοπίτης μας, του Τμήματος Ασφαλείας Βόλου διέσωσε Έλληνες Εβραίους, καθώς και Άγγλους σαμποτέρ.
Ο τότε Διευθυντής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, κατά την προφορική αφήγηση του συντοπίτη μας Μάκη Καπέτα, χορήγησε πλαστές ταυτότητες στον πατέρα του Λεωνίδα Καπέτα και σε άλλους πέντε (5) Καρδιτσιώτες που πήγαν για λόγους εμπορικούς στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι όταν πληροφορήθηκαν ότι στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Ράψανης-Πυργετού Λάρισας η Γκεστάπο (μυστική Αστυνομία των Ναζί) έκανε εξονυχιστικούς ελέγχους ζήτησαν τη βοήθεια του Διευθυντή Αστυνομίας και με τη χορήγηση πλαστών ταυτοτήτων επέστρεψαν σώοι στην Καρδίτσα.
Ο ιδρυτής του Αστυνομικού Μουσείου Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Καλλιαντζής συνεχάρη τους δύο μαθητές για την άρτια εμφάνισή τους και ευχαρίστησε την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Ευφροσύνη Βάγγου για τη διοργάνωση του θεατρικού δρώμενου στο μουσείο.