Ειδήσεις

Παν/μιο Θεσσαλίας: Ένα Ηχητικό Διαδραστικό Έργο


Το ερευνητικό εργαστήριο Escape Lab του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμμετέχει με το ηχητικό διαδραστικό έργο «Αποχαιρετισμός» στις καλλιτεχνικές δράσεις δράσεις με κεντρική θεματική «Περιφράξεις|Διασχίσεις» («Enclosures|Pass-throughs») που θα πραγματοποιηθούν στους υπαίθριους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ) και στην εξωτερική περίφραξη, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής 21 Ιουνίου.

Το ηχητικό διαδραστικό έργο Αποχαιρετισμός είναι ένα από τα τρία έργα που επιλέχθηκαν μετά από διαγωνισμό του ΟΜΜΘ για την υλοποίηση ηχητικών εγκαταστάσεων/ performanceστον φράχτη του Μεγάρου καταργούν τα υλικά όρια ανάμεσα στο μέσα και στο έξω. Στόχος είναι να υπάρξει προβληματισμός σχετικά με τις έννοιες των περιφράξεων, των ορίων, των συνόρων, αλλά και πειραματισμός σχετικά με τους τρόπους διάσχισης και ακύρωσής τους. Μέσα απ’ αυτές τις δράσεις το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θέλει να εγκαινιάσει μια καλλιτεχνική και ευρύτερη συζήτηση για την έννοια και τις διαστάσεις του δημόσιου χώρου.

Αποχαιρετισμός (ώρα: 20.00)

Πρόθεση:

Όριο, αναμέτρηση, αποχαιρετισμός. Η φύση και ο πολιτισμός σε απόσταση αναπνοής, αγγίζονται μέσα από τους πόρους της περίφραξης, ενώ ανάμεσά τους αρθρώνονται δειλά, ήχοι, κραυγές, αντηχήσεις του αέρα, παλινδρομικές κινήσεις, αντανακλάσεις του φωτός· όλα συμβαίνουν στο μικροτοπίο του φράκτη, στη ζώνη του συνόρου. Το πληγωμένο όριο της σκληρής ύλης αποζητά την απόσχιση, τη μετάβαση σε μια νέα συνθήκη συμβίωσης.

 

Δράση:

Η περίφραξη στο παραλιακό μέτωπο είναι η ανοικτή σκηνή της δράσης. Πάνω σε αυτό το σώμα, προσαρτώνται μηχανισμοί που παράγουν ένα οξύ χτύπημα στο μέταλλο καθώς και αισθητήρες συνδεδεμένοι με ηχεία που ενεργοποιούνται με την κίνηση προσφέροντας κομμάτια μιας παρτιτούρας ηχητικών αφηγήσεων. Σε αυτό το παιχνίδισμα ήχων, δύο κυρίων πηγών – από την ενεργοποίηση των κατακερματισμένων ήχων της ηχητικής αφήγησης και από την πολυπεριοδική κρούση των μηχανισμών – προκύπτει μια ενσώματη διαμαρτυρία, μια άφυλη διαδήλωση, μια ηχηρή συναυλία.

 

Σκοπός:

Μέσα από τα ηχητικά σήματα που παρουσιάζονται ως ρωγμές στο ηχοτοπίο του παραλιακού μετώπου, ο στόχος είναι να διαρραγεί μια μονότονη καθημερινότητα προς χάρη μιας ελεύθερης διάσχισης του τοπίου, μιας μετάλλαξης των απομονωμένων σωμάτων σε ένα σύνολο ποιητικό, μια χίμαιρα πολιτική και δημόσια.

Ερευνητικό εργαστήριο EscapeLab του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συμμετέχουν: Σπύρος Παπαδόπουλος, Βασίλης Μπουρδάκης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Καλαούζης, Νίκος Βαμβακάς, Μαγδαληνή Γρηγοριάδου, Γιώργος Λουκάκης, Θεμιστοκλής Λέκκας, Μαρία Λούκου, Βασιλική Νικολαΐδου.

To  EscapeLab είναι ερευνητικό εργαστήριο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας που έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση περιβαλλόντων αλληλεπίδρασης μεταξύ της φυσικής και ψηφιακής πραγματικότητας. Προωθεί και προάγει σχετικές ερευνητικές μελέτες που εστιάζουν σε υβριδικά τοπία, εγκαταστάσεις και ψηφιακές αφηγήσεις με τη χρήση συγχρόνων τεχνολογιών. Η ομάδα επιμελείται τη διοργάνωση ημερίδων («Και όμως κινείται», 2014-2018), συμμετέχει ως think-tank σε ερευνητικά έργα, πραγματοποιεί πειραματικά εργαστήρια («DivinationMania» στα πλαίσια του Animart 2018) και έχει διεθνή παρουσία με το έργο «Anatomyofavideogamer» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ReinaSofía της Μαδρίτης, με διάκριση στο διαγωνισμό «Thespacelaboratory» (2014).

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επισκέψεις του υποψ. Βουλευτή Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας Γ. Κωτσού το Σάββατο 22/6
Επόμενο άρθρο Εορτασμός της Ημέρας τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας