Tο 2o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη IDFD, που διοργάνωσε η Καλλιτεχνική Ομάδα «Δρυάδες Εν Πλω», πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι στις 16 – 19 Μαΐου 2019. Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά σε διεθνές επίπεδο και για έκτη συνεχή σε εθνικό επίπεδο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Τουρισμού, της ΕΣΑμεΑ και με την ευγενική υποστήριξη της Π.Ε. Καρδίτσας, της ΠΕΔ Θεσσαλίας, του Δήμου Καρδίτσας, του Δήμου Μουζακίου, της Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, του Επιμελητηρίου Καρδίτσας και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. Σημαντική ήταν και φέτος η οικονομική στήριξη των εταιρειών Perfetto, Animus, Κασταλία και πλήθους ιδιωτικών επιχειρήσεων της πόλης μας και άλλων πόλεων ανά την Ελλάδα (όλοι οι χορηγοί του Φεστιβάλ αναγράφονται μόνιμα στο site www.dryadesenplo.gr).
Η διοργάνωση του διεθνούς αυτού Φεστιβάλ είναι μοναδική στην Ελλάδα, το πιο σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός στην περιοχή αυτή της Θεσσαλίας, καθόσον οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ διακρίνονται για την επιστημονική θεμελίωση και την υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα. Τα μηνύματα που εκπέμπει η διοργάνωση είναι πολλαπλά και στρέφονται προς κάθε κατεύθυνση.
Απευθύνονται στον καθένα από εμάς και πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη όσον αφορά στις αντιλήψεις μας, τις στάσεις και τις συμπεριφορές μας απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Απευθύνονται, όμως, και προς τους αρμόδιους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της εκπαίδευσης, της υποστήριξης και της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία.
Η σημαντικότητα της διοργάνωσης, του διεθνούς αυτού Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη, έγκειται, επίσης, στο γεγονός ότι αυτό παρέχει στα άτομα με αναπηρία ένα διεθνές ανοιχτό φόρουμ για να επικοινωνήσουν με τον υπόλοιπο κόσμο και επιπλέον προσφέρει μια μεγάλη σκηνή για να εκφράσουν πάνω σε αυτή τον ευαίσθητο ψυχικό τους κόσμο και να αναδείξουν τις δεξιότητες, τις ικανότητες και δυνατότητες που αναπτύσσουν με κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη. Προσφέρει ακόμη πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες, όχι μόνο στα άτομα αυτά, αλλά σε όλους τους συμμετέχοντες στη μεγάλη αυτή διοργάνωση να γνωρίσουν τη δημόσια αναγνώριση, την αποδοχή και καταξίωση για τις καλλιτεχνικές δεξιότητες και ικανότητες και γενικά για το σημαντικό έργο υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας που επιτελούν. Το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται, όταν τα άτομα του κοινωνικού περίγυρου θεωρούν και αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία ως ισότιμα και ισοδύναμα, οπότε εκλείπει κάθε λόγος αξιολογικής ή ιεραρχικής κατάταξης και όλοι αντιμετωπίζονται ως ίσοι μεταξύ ίσων, χωρίς διακρίσεις και ετικέτες. Ταυτόχρονα, η έκφραση ικανοποίησης ή θαυμασμού από τους συμμετέχοντες θεατές προς τα άτομα με αναπηρία εκλαμβάνεται από αυτά ως αποδοχή των πολλών και ως ατομική ή ομαδική καταξίωση (όταν είναι μέλη ομάδας), γεγονός που συντελεί άμεσα στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και του αυτοσυναισθήματος, ενώ αποτρέπει τις πιθανότητες κοινωνικής απομόνωσης και περιθωριοποίησης.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις των ομάδων που συμμετείχαν στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας και στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Μουζακίου, βιωματικά εργαστήρια και η 7η Διεπιστημονική Ημερίδα Θεραπειών μέσω Τέχνης. Για 4 ημέρες η περιοχή μας φιλοξένησε περισσότερα από 500 άτομα, επιστήμονες, καλλιτέχνες και μέλη ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που υπογράμμισαν το μήνυμα του διεθνούς αυτού Φεστιβάλ: όταν ενεργούμε όλοι μαζί και όλοι θεωρούνται και αντιμετωπίζονται ως άτομα με τα ίδια δικαιώματα, ως ισότιμα και ισοδύναμα μέλη της κοινωνίας, εκλείπει κάθε λόγος αξιολογικής ή ιεραρχικής κατάταξης και όλοι θεωρούνται ίσοι μεταξύ ίσων, χωρίς διακρίσεις και ετικέτες.