Πλήττεται η αξιοκρατία και η συνέχεια της διοίκησης


  Ομιλία του Σπύρου Ταλιαδούρου στη Βουλή

Ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων» του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τόνισε ότι με το σχέδιο νόμου αυτό «πλήττεται η αξιοκρατίακαι η συνέχεια της διοίκησης».

Ειδικότερα ο κ. Σπύρος Ταλιαδούρος μεταξύ των άλλων στην ομιλία του επεσήμανε τα εξής:

«Τα θέματα που πραγματεύεται το νομοσχέδιο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη δομή και την ποιότητα της διοίκησης και απαιτούν εξαντλητική διαβούλευση αλλά και γενικότερη συναίνεση του πολιτικού κόσμου. Κάτι βέβαια που δεν φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτό από την Κυβέρνηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι όχι μόνο δεν έγινε διαβούλευση αλλά αρχικά έφερε ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο προς συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η οποία τελικά λόγω των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης δεν εφαρμόστηκε.

          Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο νομοσχέδιο, τα οποία προσβάλλουν τις αρχές της αξιοκρατίας και της συνέχειας στη διοίκηση. Συγκεκριμένα, θα ήθελα να αναφερθώ στα εξής:

          Καταρχάς, πρέπει να τονίσω ότι όπως όλοι ξέρουμε η μεγάλη τομή για την αξιοκρατία στη διοίκηση έγινε με τον υπαλληλικό κώδικα που ψηφίστηκε το 2007. Στην ουσία, αυτόν τον κώδικα, έρχεται απλώς να τροποποιήσει το παρόν νομοσχέδιο δημιουργώντας μια μεταβατική περίοδο (άρθρο 5 του σχεδίου νόμου) με όλα τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται.

Σύμφωνα με το άρθρο 5, με τη δημοσίευση του νόμου λήγουν αυτοδικαίως οι θητείες των μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων και των προϊσταμένων οργανικών μονάδων των δημόσιων υπηρεσιών. Ποιός ο λόγος να αλλάξετε συλλήβδην, μέσα από τις διαδικασίες του νομοσχεδίου, όλα τα μέλη των υπηρεσιακών συμβουλίων και όλους τους προϊσταμένους οργανικών μονάδων; Με τον τρόπο αυτό διαλύεται ο ιστός της Διοίκησης. Είμαστε αντίθετοι  στο να αλλάζει κάθε τόσο η ιεραρχία της διοίκησης καθώς αυτό ενδέχεται να έχει συνέπειες στην αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα της Διοίκησης. 

Επίσης, στο άρθρο 5 προβλέπεται ότι όσοι επιλεγούν με το μεταβατικό αυτό καθεστώς θα ασκούν τα καθήκοντά τους έως την επιλογή και τοποθέτηση των προϊσταμένων που θα επιλεγούν τελικά από τα Συμβούλια που θα συσταθούν, με την κανονική πλέον διαδικασία που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου. Με τον τρόπο όμως αυτό δεν προσδιορίζετε με ακρίβεια την λήξη της μεταβατικής αυτής περιόδου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός να προκαλείται ανασφάλεια στο δημόσιο τομέα και αφετέρου να μην αποκλείεται το ενδεχόμενο να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο διαδοχικές κρίσεις.

Επίσης εξαιρούνται τα κριτήρια της γραπτής εξέτασης, η συνέντευξη και η υπηρεσιακή αξιολόγηση. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει συνέντευξη προκειμένου να αξιολογηθούν οι ικανότητες και η προσωπικότητα του υποψηφίου. Γιατί άραγε οι επιλογές δε γίνονται είτε με το παλιό σύστημα είτε με το νέο νόμο;

Σε ό,τι αφορά στη θητεία των προϊσταμένων από τριετής, που είναι σήμερα, γίνεται πενταετής. Η παρατήρηση είναι η εξής: Αν η θητεία καθιερώθηκε με τη λογική του κινήτρου, δηλαδή να κρατάει τους προϊσταμένους σε εγρήγορση για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, τότε η πενταετία το αποδυναμώνει, και ιδίως, στο επίπεδο του Γενικού Διευθυντή. Ακόμη, ο αποκλεισμός της βαθμολογίας των υπηρεσιακών εκθέσεων, για την επιλογή των προϊσταμένων, νομίζω, ότι προσβάλει, το σύνολο του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου διότι δεν επιβραβεύεται ούτε ο ζήλος ούτε η εργατικότητα των πολλών υπαλλήλων, οι οποίοι αξιολογήθηκαν ανάλογα με τις ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις. Επίσης, μειώνετε δραστικά την μοριοδότηση της επιμόρφωσης των υπαλλήλων (από 100 σε 30 μόρια), απαξιώνοντας στην ουσία την προσπάθεια των υπαλλήλων για συνεχή εκπαίδευση. Ακόμη, αυξάνετε τη μοριοδότηση του πρώτου master, αφήνοντας ίδια τη μοριοδότηση του διδακτορικού, εξομοιώνοντας περίπου με τον τρόπο αυτό τους δύο τίτλους, κάτι το οποίο είναι άδικο και αντιεπιστημονικό.

Κλείνοντας επισημαίνω ότι το ζήτημα της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας στη Διοίκηση είναι εξαιρετικά σημαντικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και όχι με επιμέρους μεταβατικές και αποσπασματικές ρυθμίσεις. Για τους λόγους αυτούς καταψηφίζω το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.»

Προηγούμενο άρθρο Τελικοί χειροσφαίρισης Δημοτικών Σχολείων
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης θα υλοποιήσει ο Δήμος Καρδίτσας