Όταν το νερό καταστρέφει…..


  Γράφει ο Γ. Βαϊόπουλος*

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών μετέτρεψαν τα χωράφια του κάμπου κυριολεκτικά σε λίμνες. Τα νερά έπνιξαν τις χειμερινές καλλιέργειες (σιτάρι- κριθάρι – βρόμη) με αποτέλεσμα την καταστροφή τους. Επίσης οι πρώιμες ανοιξιάτικες καλλιέργειες θα πάνε αρκετά πίσω και πολλά χωράφια δεν θα είναι έτοιμα για καλλιέργεια πριν από τις αρχές Μαΐου. Η συνολική ζημιά είναι ανυπολόγιστη, το δε αναχρονιστικό κανονιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ καλύπτει μόνο μικρό μέρος της. Η άσχημη θέση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες του νομού μας επιδεινώνεται περισσότερο. Επιπλέον φάνηκε η παντελής έλλειψη:

 1)έργων υποδομής, που σχετίζεται με την πολιτική του νερού.

2)Έργων αποστραγγιστικών, που θα πετύχαιναν την απορρόφηση των όμβριων υδάτων

3)Έργων αρδευτικών που θα γέμιζαν υδατοδεξαμενές και θα εμπλούτιζαν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Οι τελευταίες βροχές κατέδειξαν επίσης την γύμνια, την ανικανότητα και την ανυπαρξία των (ακριβοπληρωμένων) φορέων που ασχολούνται με τα εγγειοβελτικά έργα του Νομού. Διαπιστώθηκε επίσης η αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να λειτουργήσει θετικά προς αυτή τη κατεύθυνση, είτε λόγου ελλείψεως πόρων είτε λόγω ελλείψεως θέλησης, είτε λόγω περιορισμού αρμοδιοτήτων. Εκείνο που πληγώνει περισσότερο τον αγροτικό κόσμο είναι ότι όλα αυτά τα νερά ‘’πανε χαμένα” Όπως χαρακτηρίσθηκα λένε: «Τον χειμώνα πνιγόμαστε, το καλοκαίρι διψάμε» Πράγματι είναι λυπηρό 9τουλαχιστόν) το γεγονός για ένα διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών, ο Πηνειός είναι εκτός κοίτης, τα μικρότερα ποτάμια του Νομού υπερχειλίζουν και δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό έργο εκμετάλλευσης αυτού του τεράστίου υδάτινου πλούτου. Έχω την γνώμη ότι καταδείχθηκε περίτρανα η ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης νερού, τουλάχιστον σ’ επίπεδο νομού. Φορέας σύγχρονος που θα προστατευθεί το νερό, τον καταναλωτή, την φύση και το περιβάλλον. Ένας οργανισμός με αρχές που θα ταιριάζουν στην πράσινη ανάπτυξη και στην αειφορία. Με οικονομική φιλοσοφία ‘’όσο περισσότερο νερό ξοδεύω τόσο περισσότερο πληρώνω”. Ένας τέτοιος φορέας, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, μπορεί με μια σειρά από μικρά και μεσαία έργα να αξιοποιήσει όλο τον υδάτινο όγκο που ‘’επισκέπτεται” τον νομό μας και τόσο εύκολα χάνεται. Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς περιμένοντας την εκτροπή του Αχελώου, αν , όταν και όπως αυτή γίνει.

                                                                                *Ο Γ. Βαϊόπουλος είναι Μαθηματικός, Καλλιεργητής, Υπεύθυνος Αγροτικού Τομέα ΠΑΣΟΚ Καρδίτσας, υποψ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ το 2009

Προηγούμενο άρθρο Κιλελέρ: 100 χρόνια μετά…Ο αγώνας συνεχίζεται
Επόμενο άρθρο Διάσταση λόγων και πράξεων του ΠΑΣΟΚ