ΣΚΛΗΡΟ «ΠΑΖΑΡΙ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ


 Την ευρωπαϊκή βοήθεια για τον απρόσκοπτο δανεισμό της χώρας μας τους επόμενους μήνες, ύψους 22 δισ. ευρώ, φαίνεται να εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση. Προηγήθηκε, ωστόσο, σκληρό «παζάρι» μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών, Βερολίνου και Παρισίου.

Σύμφωνα με τα Νέα, καθοριστικής σημασίας ήταν το τηλεφώνημα του επιτρόπου Όλι Ρεν αρχικά στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και στη συνέχεια στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, η τηλεφωνική παρέμβαση της Ανγκελα Μέρκελ στον πρωθυπουργό και το τηλεφώνημα του Νικολά Σαρκοζί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συμφωνία για να ολοκληρωθεί πέρασε από όλες τις φάσεις μιας έντονης διαπραγμάτευσης και κορυφώθηκε με την άφιξη του μικτού κλιμακίου στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το παρασκήνιο

Την Τρίτη, τα στελέχη της Κομισιόν απαίτησαν από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργο Ζαννιά, πρόσθετα μέτρα, ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Ο κ. Ζαννιάς αντέδρασε έντονα υποστηρίζοντας ότι το επιχείρημα περί μεγαλύτερης ύφεσης της χώρας από το αναμενόμενο δεν επαρκεί, κυρίως όταν δεν έχει στοιχειοθετηθεί επισήμως -καθώς οι κοινοτικοί κατέφθασαν θεωρώντας δεδομένο πως η ανάπτυξη της Ελλάδας θα κινηθεί στο-1,5% με -2,0%, αντί του αναμενόμενου-0,3%.

Στη συνέχεια, οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποίησαν τους ελέγχους στα υπουργεία και τις υπηρεσίες κι εκεί διαπίστωσαν πως το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν επαρκεί. Σε επαφές τους με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, υποστήριξαν πως υπάρχει πολύ μεγαλύτερη «τρύπα» στον προϋπολογισμόκαι ότι ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 4% το 2010 δεν πρόκειται να επιτευχθεί εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα της τάξης των 3,5-5 δισ. ευρώ.

Όπως είπαν χαρακτηριστικά, «ο πρωθυπουργός σας έκανε ανακοινώσεις στις 2 Φεβρουαρίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σάς στήριξε πολιτικά στις 11 Φεβρουαρίου. Πλησιάζει ο Μάρτιος και δεν έχει εφαρμοστεί τίποτε». Ο κ. Παπακωνσταντίνου φάνηκε πολύ πιο διαλλακτικός από τον κ. Ζαννιά, αλλά απέφυγε να δεσμευθεί.

Ακολούθησε η παρέμβαση του επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία, από τις Βρυξέλλες, με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, υποστήριξε ότι τα πρόσθετα μέτρα ύψους άνω των 3,5 δισ. αποτελούν το ελάχιστο για να υπάρξει ευρωπαϊκή εγγύηση του ελληνικού δανεισμού.

Ο κ. Παπανδρέου, από την πλευρά του, ζήτησε σαφέστερες δεσμεύσεις για αυτές τις «εγγυήσεις». Στη συνέχεια ήρθε το τηλεφώνημα της καγκελαρίου της Γερμανίας, με το οποίο υποβλήθηκε και η πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Βερολίνο στις 5 Μαρτίου.

Όπως αφήνουν να διαρρεύσει συνεργάτες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε, στον πυρήνα της στήριξης προς την Ελλάδα θα βρίσκεται η γερμανική κρατική τράπεζα ΚfW, η οποία είτε θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα είτε θα εγγυηθεί για να αγοράσουν άλλες τράπεζες τα ελληνικά ομόλογα, με ένα επιτόκιο της τάξεως των 110-120 μονάδων βάσης.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι στο σχέδιο αυτό θα συμπράξει κι ο κρατικός γαλλικός κολοσσός Caisse des Depots. Έτσι, άλλωστε, εξηγείται και το τηλεφώνημα που φέρεται να έκανε στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Νικολά Σαρκοζί.

Κατόπιν αυτού, ο πρωθυπουργός έδωσε στον κ. Παπακωνσταντίνου το «πράσινο φως» για να δεχθεί τις υποδείξεις των ελεγκτών της Κομισιόν για πρόσθετα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ.

Προηγούμενο άρθρο Προγράμματα μαζικού αθλητισμού θα υλοποιήσει ο Δ. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ