100 χρόνια από την αγροτική εξέγερση του 1910


 Αυτή την Κυριακή, γιορτάζουμε τα 100 χρόνια της μεγάλης αγροτικής εξέγερσης του 1910. Πολύ λίγοι εκτός Καρδίτσης, γνωρίζουν τον πρωτοπόρο ρόλο που έπαιξαν οι αγρότες της και οι αγροτιστές ηγέτες τους, στη μεγάλη αγροτική επανάσταση που κακώς έμεινε στην ιστορία μόνο σαν «εξέγερση του Κιλελέρ».

Στην πραγματικότητα, ήταν στην Καρδίτσα που άρχισαν και κλιμακώθηκαν οι κινητοποιήσεις υπό την καθοδήγηση του «Γεωργικού Πεδινού Συνδέσμου», Προέδρου του Δημητρίου Μπούσδρα από το Προάστιο και του επιτελείου του, αρκετούς μήνες πριν το «Κιλελέρ».

Αποκορύφωμα των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Καρδίτσα υπήρξε το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο της 27ης Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα πριν το «Κιλελέρ», στο οποίο έπεσε νεκρός ο αγρότης Χρήστος Σάλτας από το Ανώγι.

Η μεταφορά του κέντρου βάρους του αγώνα από την Καρδίτσα στη Λάρισα, που έγινε στη συνέχεια, υπήρξε πολιτική επιλογή της καθοδηγητικής ομάδος υπό τον Δημήτριο Μπούσδρα για προφανείς λόγους, κυρίως δημοσιότητος, με αποτέλεσμα τα αιματηρά γεγονότα της Μελίας και του Κιλελέρ της 6ης Μαρτίου 1910.

Η Καρδίτσα επομένως, υπήρξε πρωτοπόρος στην αγροτική εξέγερση του 1910 γιατί εδώ άρχισαν και κλιμακώθηκαν οι κινητοποιήσεις, εδώ έπεσε ο πρώτος νεκρός, ενώ, η πλειοψηφία της ηγετικής ομάδας και ο αρχηγός της ήσαν Καρδιτσιώτες.

Η Καρδίτσα και οι άνθρωποί της πρωταγωνίστησαν σε όλες  τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας μας από τον Τρωικό πόλεμο μέχρι και την εποποιία του πολέμου του 1974 στην Κύπρο, με ξεχωριστές πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας η δε συμβολή τους πολλές φορές και κατά περίπτωση υπήρξε καθοριστική για την έκβαση.

Χρέος μας είναι, σήμερα που τα πάντα απαξιώνονται στο βωμό του ωφελιμισμού και του εφήμερου, να τονίζουμε την συνεισφορά αυτή, εορτάζοντας με λαμπρότητα τις επετείους αυτών των γεγονότων, ώστε μέσω της ιστορικής μνήμης, να φθάσουμε σήμερα στην αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση.

Πρέπει οι τοπικοί άρχοντες, τιμώντας ακριβώς αυτόν τον πρωτοπόρο ρόλο της Καρδίτσας, να πιέσουν την πολιτεία ώστε να καθιερωθεί η «Εορτή του Ήρωα Αγρότη της Καρδίτσας», προτείνουμε δε, αυτή να είναι η τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου κάθε χρόνου, σε ημερολογιακή γειτονία με την επέτειο της 27ης Φεβρουαρίου 1910.

Ακόμη, η επέτειος αυτή, ας γίνει σύμβολο και μετερίζι αντίστασης απέναντι στους ολετήρες της παγκοσμιοποίησης και τους εγχώριους πράκτορές τους, που αφού καταβαράθρωσαν με τις ονειροφαντασίες και τις ακροβασίες τους την ανθρωπότητα, ρίχνοντάς την στο αμφίβολο έλεος των μεγαλοτραπεζιτών και μεγαλοτοκογλύφων των διαφόρων «οίκων», βρίσκουν πεδίο δόξης λαμπρό και στη χώρα μας προσπαθώντας μεταξύ άλλων να μετατρέψουν την υπερήφανη και βαθύτατα πατριωτική τάξη των αγροτών, την σπονδυλική στήλη του έθνους μας, σε μία άνευρη τάξη κρατικοδίαιτων υπομισθοδοτούμενων επιδοματούχων.

Επομένως να πως πρέπει να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια από τον αγροτικό ξεσηκωμό του 1910:

με ανυποχώρητο αγώνα για την αναβίωση μιας αγροτικής τάξεως, αληθινά παραγωγικής, ακμαίας, ευημερούσας και πολυάνθρωπης, καρφί στα μάτια όσων μέσα από την συρρίκνωση και εξαφάνισή της φιλοδοξούν να επιφέρουν ένα συντριπτικό χτύπημα στο ελληνικό έθνος και στην πατρίδα μας.

Κώστας Καρδαράς

Χειρουργός

Πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσης Μέλος Κεντρικής Επιτροπής και Εκτελεστικής Γραμματείας ΛΑ.Ο.Σ

Προηγούμενο άρθρο Αγροτικοί αγώνες και σιδηρόδρομος
Επόμενο άρθρο Πτώση του τζίρου κατά 20%- 30%