Η τοποθέτηση του κ. Ντ. Ρόβλια για τους νέους Δήμους του Νομού Καρδίτσας


  1. Οι προτάσεις μας πρέπει να έχουν προοπτική και να βάζουν στην άκρη τα ψηφοθηρικά κριτήρια. Είναι εύκολο να γίνουμε ευχάριστοι προτείνοντας τα πάντα. Είναι όμως υπεύθυνο να προτείνουμε αυτά που ανοίγουν ορίζοντες για το Νομό μας, ταυτόχρονα δε εντάσσονται στις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, που έχουν ψηφιστεί από τον Ελληνικό λαό.

2. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέα διοικητικά περιφερειακά κέντρα, εκτός της πόλης της Καρδίτσας, με ικανή αναπτυξιακή αυτοτέλεια και πολιτική – διοικητική επάρκεια.

3. Ο Δήμος Καρδίτσας να παραμείνει στο μέγεθος που είναι σήμερα. Η μεγέθυνσή του δεν εξυπηρετεί την βασική αρχή που διέπει την τοπική αυτοδιοίκηση: να βρίσκεται κοντά στον πολίτη, κοντά στο πρόβλημά του. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει, κατά την άποψή μου, για όλες τις πρωτεύουσες Νομών.

4. Να λάβουμε υπόψη μας στο σχεδιασμό τους βασικούς οδικούς άξονες που συνδέουν το Νομό μας με τους όμορους Νομούς. Πρόκειται για στοιχείο κρίσιμο για την ανάπτυξη και συνεπώς καθοριστικό για τον χωροταξικό σχεδιασμό.

5. Να συμφωνήσουμε ότι το πληθυσμιακό κριτήριο είναι δευτερεύουσας σημασίας, ως μεταβαλλόμενο, με αυξητικές μάλιστα τάσεις, όταν η όποια περιοχή αρχίσει να ανακάμπτει οικονομικά.

6. Να τονίσουμε ιδιαίτερα το υποκριτήριο της δυνατότητας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης σε τοπικό – περιφερειακό (εντός του Νομού) επίπεδο.

7. Να διαμορφώσουμε κοινωνικά και οικονομικά ισορροπημένες δημοτικές ενότητες.

8. Με βάση τα ανωτέρω θεωρώ ότι πρέπει να προτείνουμε οπωσδήποτε επτά (7) Δήμους και να παλέψουμε για έναν όγδοο, αυτόν της Αργιθέας. Συγκεκριμένα:

1. Καρδίτσας

2. Σοφάδων

3. Παλαμά

4. Μουζακίου

5. Παμίσου – Σελλάνων

6. Λίμνης Σμοκόβου

7. Λίμνης Πλαστήρα

8. Αργιθέας

Η προσπάθειά μας για τον Δήμο Αργιθέας θα είναι πολύ δύσκολη, αλλά νομίζω ότι τα επιχειρήματα υπάρχουν.

9. Οι επιμέρους εσωτερικές διευθετήσεις των νέων Δήμων, δηλαδή το σύνολο των συνενώσεων των σημερινών Δήμων, είναι θέμα που έπεται και αφορά πρωτίστως τις τοπικές κοινωνίες.

10. Η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας είναι αναγκαία, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες «δημοσιονομικού συναγερμού». Οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε θετικά με τις προτάσεις μας, οικοδομώντας το αύριο της Ελλάδας.

Προηγούμενο άρθρο Τοποθέτηση της κ. Μ. Θεοχάρη για των τελών κυκλοφορίας & την απόσυρσης αυτοκινήτων
Επόμενο άρθρο Οι εξελίξεις επιβάλουν την 24ωρη απεργία στις 24/2