ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΠΑΣΕ


 «Η απόφαση του ΣτΕ ήταν άδικη και θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα  ανάκλησής της, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου» ήταν η ομόθυμη θέση των μελών της  Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου (ΠΑΣΕ) κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της στην αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου Τρικάλων.

 Η  συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με σκοπό  να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την πορεία των έργων του Αχελώου και να προγραμματισθούν οι μελλοντικές ενέργειες της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕ και Νομάρχης Καρδίτσας κ Φώτης Αλεξάκος, ο Αντιπρόεδρος και Νομάρχης Λάρισας κ Λουκάς Κατσαρός, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος και Νομάρχης Τρικάλων κ Ηλίας Βλαχογιάννης, ο Νομάρχης Μαγνησίας κ Απόστολος Παπατόλιας και ο Αντινομάρχης Μαγνησίας κ Δημήτρης Μεργιαλής, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Τρικάλων κ Μιχάλης Ταμήλος, ο Δήμαρχος Μουζακίου και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Καρδίτσας κ Γιώργος Κωτσός, ο Δήμαρχος Παλαμά κ Βασίλης Καραδήμος, ο πρώην Νομάρχης κ Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων και μέλος της ΕΘΕΜ κ Κώστας Παπαστεργίου, ο κ Ντίνος Διαμάντος εκπρόσωπος του ΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, ο κ Παναγιώτης Λεμονιάς εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ, ο κ Κώστας Γκούμας Σύμβουλος πρώην Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, εκπρόσωποι των βουλευτών (κ Ρόβλια, κας Θεοχάρης και κ Χάιδου) , εκπρόσωπος του Δήμου Πινδαίων και ο Γενικός Γραμματέας της ΝΑ Καρδίτσας κ Απόστολος Γκούβης.

Αρχικά ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕ κ Φώτης Αλεξάκος έκανε μια συνολική αναφορά  για τις μέχρι σήμερα ενέργειες καθώς και για τις εξελίξεις όπως έχουν διαμορφωθεί μετά από την πρόσφατη, αρνητική για το έργο του Αχελώου, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις  του συνόλου των παρευρισκομένων στη σύσκεψη και κατέληξαν σε μια σειρά ενεργειών.

Βασική  θέση της ΠΑΣΕ αποτελεί πως η απόφαση αναστολής των εργασιών του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι άδικη, μονομερής, δείχνοντας υπερβολική ευαισθησία για ανύπαρκτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή των έργων του Αχελώου, αφού η διάνοιξη της σήραγγας εκτροπής έχει ολοκληρωθεί, το φράγμα της Μεσοχώρας έχει ολοκληρωθεί και οι εκσκαφές στο φράγμα Συκιάς έχουν ολοκληρωθεί κατά 95%, παραγνωρίζοντας τις μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη λεκάνη της Θεσσαλίας (οικολογική παροχή, μείωση της ρύπανσης του Πηνειού ποταμού, μείωση της υφαλμύρινσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα του Θεσσαλικού κάμπου, αποτροπή της καθίζησης του εδάφους κ.λπ.). Αποσιωπώντας ταυτόχρονα, την παραγωγή πράσινης ενέργειας από τα υπό κατασκευή φράγματα, την αναγκαιότητα ύδρευσης των πολεοδομικών συγκροτημάτων Λάρισας και Βόλου, τον κίνδυνο καταστροφής της σήραγγας από την έλλειψη επένδυσης καθώς και τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί η εγκατάλειψη του φράγματος της Συκιάς μισοτελειωμένο.

Τα μέλη της ΠΑΣΕ συμφώνησαν ομόφωνα να προβούν άμεσα στις παρακάτω ενέργειες:

 Να εξαντλήσουν καταρχήν, κάθε δυνατότητα υποβολής αίτησης ανάκλησης της προαναφερθείσας άδικης απόφασης αναστολής των εργασιών, ώστε αυτές να συνεχιστούν και να ολοκληρωθεί το έργο του Αχελώου.

Να ζητήσουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, εντός του Μαρτίου, ζητώντας την ισχυρή πολιτική στήριξη της Κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του έργου, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις που θα κατατείνουν σε αυτό.

Να πραγματοποιηθεί σύντομα ανοιχτή συνεδρίαση της ΠΑΣΕ στη Λάρισα με την παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων φορέων για να καταδειχθεί η ομόθυμη στήριξη των βουλευτών, των αυτοδιοικητικών και των φορέων για την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου.

Να ζητήσουν από την Περιφερειάρχη Θεσσαλίας σύγκληση ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα τη μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου.

Να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προετοιμασίας για την νομική υποστήριξη της αναγκαιότητας της ολοκλήρωσης των έργων της μερικής εκτροπής και την αντίστοιχη επιχειρηματολογία για κάθε ένα από τα δεκατέσσερα  προδικαστικά ερωτήματα, που έθεσε το ΣτΕ, κατά τη συζήτησή τους  στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. 

Να καλέσουν την υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής να επισκεφθεί άμεσα τα έργα μερικής εκτροπής για να έχει προσωπική εικόνα, όπως η ίδια υποσχέθηκε.

Να εντείνουν την πίεση για την άμεση προκήρυξη των μελετών σύνταξης των διαχειριστικών σχεδίων των λεκανών απορροής Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, να παρακολουθήσουν στενά την εκπόνηση τους, να συμμετέχουν στη διαβούλευση και να ζητήσουν να ληφθούν υπ’ όψιν, όσον αφορά το τεχνοκρατικό μέρος, τα σχέδια διαχείρισης που έχουν ήδη συνταχθεί και έχουν ενσωματωθεί στο νόμο 3481/2006.

Να ζητήσουν να καταβληθούν άμεσα πιστώσεις για την αντιστήριξη του μη επενδεδυμένου τμήματος της σήραγγας ώστε να αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή της.

Προηγούμενο άρθρο Ειδική συνεδρίαση για τις αρνητικές εξελίξεις στα έργα του Αχελώου & της Ε-65
Επόμενο άρθρο Προτάσεις για την νέα διοικητική μεταρρύθμιση (Καλλικράτης)