ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΠΙΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


  Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται την ερχόμενη εβδομάδα το ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία, αφού στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις τόσο για την Ελλάδα, όσο και γενικότερα για την ευρωζώνη και την ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στο Βήμα του Σαββάτου, η πρώτη απόφαση θα αφορά την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης της οικονομίας, πράγμα που εκτός των άλλων σημαίνει ότι η πορεία της θα ελέγχεται κάθε μήνα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει στις 16 Μαρτίου να υποβάλει την πρώτη «έκθεση πεπραγμένων», με τα μέτρα που έχει λάβει και την αποτελεσματικότητά τους.

Πρώτα στη λίστα θα είναι η νέα Στατιστική Υπηρεσία (το σχετικό σχέδιο νόμου θα πρέπει να έχει ψηφισθεί), η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των Σωμάτων Ασφαλείας, η απελευθέρωση των υπηρεσιών και η ποσοτικοποίηση των περικοπών επιδομάτων.

Ήδη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή τρία νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν στην εποπτεία της Ασφαλιστικής Αγοράς, στα «φρουτάκια», αλλά και την απελευθέρωση ορισμένων από τα λεγόμενα «κλειστά» επαγγέλματα.

Παράλληλα, το δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής έχει πάρει το νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η δεύτερη απόφαση θα αφορά την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία θα συνοδεύεται από δήλωση του ΕcoFin ότι δεσμεύσεις που περιγράφονται σε αυτό θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα.

\Η τρίτη και τελευταία απόφαση θα αφορά πακέτο κοινοτικών παρεμβάσεων στην οικονομία πλέον εκείνων που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Πάντως, οι Βρυξέλλες φαίνεται να πιέζουν και για πρόσθετα μέτρα. Όπως γράφουν Τα Νέα του Σαββάτου, επαναφέρουν σταθερά την πρόταση να κόψει τον 14ο μισθό των υπαλλήλων. Μάλιστα, μιλούν όχι μόνο για τον δημόσιο τομέα, αλλά και για τον ιδιωτικό, καθώς υποστηρίζουν ότι αυτό είναι απαραίτητο για τον περιορισμό του παραγωγικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Αρμοδίως, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων, μια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα ήταν σκόπιμη, υποστηρίζουν ορισμένες πηγές που επικαλείται η ίδια εφημερίδα.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2,6% το δ’ τρίμηνο του 2009, με αποτέλεσμα στο σύνολο του προηγούμενου έτους ο ρυθμός ανάπτυξης να εμφανίζεται μειωμένος κατά 2% και όχι κατά 1,2% που εκτιμούσε η κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Έτσι, η προοπτική νέων μέτρων δείχνει αναπόφευκτη, καθώς η βαθιά ύφεση στην οποία φαίνεται ότι μπήκε η οικονομία θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μείωση εσόδων και άρα στην ανάγκη για αναπλήρωσή τους…

Προηγούμενο άρθρο Άγιος Βαλεντίνος : η γιορτή των ερωτευμένων
Επόμενο άρθρο Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ