Οξύτατη επίθεση εξαπέλυσε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόσο κατά της Νέας Δημοκρατίας, για την κατάσταση στην οποία έφτασε τη χώρα η «εγκληματική πολιτική της», όσο και κατά των ισχυρών της Ευρωζώνης, αποδίδοντάς τους «προσπάθεια να κρύψουν ευθύνες τους πίσω από την Ελλάδα» και ότι η χώρα μας «έγινε πειραματόζωο» στη μάχη της Ευρωζώνης με τις αγορές.
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με πρωτόγνωρη σφοδρότητα κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, λέγοντας ότι λόγω της «εγκληματικής πολιτικής του πρόσφατου παρελθόντος», «βρεθήκαμε ξεκρέμαστοι μπροστά στις διεθνείς αγορές, τις ορέξεις τους, τις δικές του αντιλήψεις και προκαταλήψεις».
«Τα όσα αντιπολιτευτικά λέγαμε τα τελευταία χρόνια ωχριούν μπροστά στην πραγματικότητα που ο καθένας μας βρήκε στον ανάλογο τομέα ευθύνης του» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και μίλησε για «σπατάλη, διαφθορά, πελατειακή διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, πολιτικές υπέρ των ισχυρών και ενάντια στο γενικό συμφέρον της χώρας, ξεχαρβάλωμα της δημόσιας διοίκησης λόγω κομματικών και αναξιοκρατικών παρεμβάσεων».
«Υπάρχουν ιστορικές ευθύνες γι’ αυτό τον κατήφορο και καλά θα κάνουν οι υπαίτιοι να είναι πιο σοβαροί και μετρημένοι στα λόγια τους. Να μην προκαλούν τους Έλληνες, που σήμερα στριμώχνονται, γιατί αυτοί είχαν επιλέξει να περνούν καλά στις πλάτες τους, επί τόσα χρόνια.
»Έχουν ανυπολόγιστες ευθύνες για τη μεγάλη δοκιμασία που βιώνουν σήμερα η Ελλάδα και οι Έλληνες. Κάποιοι απομύζησαν μέχρι εκεί όπου δεν πάει άλλο τη χώρα και το κράτος, και σηκώθηκαν και έφυγαν χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού.
»Λεηλατούσαν μέχρι και το ‘παρά πέντε’, χωρίς καμιά ντροπή απέναντι στον ελληνικό λαό, που σήμερα άναυδος παρακολουθεί τη χώρα μας να διασύρεται διεθνώς, λόγω των επιλογών τους» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.
Πρόσθεσε δε ότι ευθύνες έχουν και «όσοι από μικροκομματική βλέψη τόσα χρόνια χάιδεψαν αυτήν την αντίληψη εξουσίας».
Αυτό που πικραίνει κάθε Έλληνα, είπε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι τα τελευταία χρόνια «υπήρξε ένας κατήφορος χωρίς προηγούμενο» και από την Ελλάδα που ήταν διεθνώς στο επίκεντρο της προσοχής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες φτάσαμε στην Ελλάδα που είναι «η πρώτη παγκόσμια αρνητική είδηση».
Εξίσου οξύς ήταν ο πρωθυπουργός εναντίον των Ευρωπαίων εταίρων, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ναι μεν έδωσε την πολιτική και θεσμική της στήριξη αλλά «στη μάχη απέναντι στην ψυχολογία της αγοράς υπήρξε το λιγότερο άτολμη».
«Τους τελευταίους μήνες αυτής της κρίσης η ΕΕ έδωσε την πολιτική της στήριξη. Υπήρξε και θεσμική στήριξη του προγράμματός μας. Όμως στην μάχη απέναντι στις εντυπώσεις και την ψυχολογία της αγοράς υπήρξε το λιγότερο άτολμη.
»Για το τι μέλλει γενέσθαι απέναντι στην κρίση υπήρξε, τους προηγούμενους μήνες στην ΕΕ, πολυφωνία, διάφορες και διαφοροποιημένες δηλώσεις. Εικασίες για την χώρα μας που δημιουργούσαν ψυχολογία επικείμενης κατάρρευσης. Προφητείες που έτειναν να γίνουν αυτοεπιβεβαιούμενες. Υπήρξε έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων οργάνων της Ένωσης, της Επιτροπής, τα Κράτη Μέλη, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακόμα και διχογνωμία εντός των οργάνων αυτών» τόνισε.
«Θα προσθέσω και κάτι ακόμα, σημαντικό: υπήρξε και μια αρκετά μεγάλη προσπάθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από την Ελλάδα. Την ευθύνη της Ένωσης, της Επιτροπής, ακόμη και της Eurostat, να είναι σε εγρήγορση, αλλά και να επισημάνουν στην προηγούμενη Κυβέρνηση, τον ολισθηρό δρόμο που έπαιρνε. Κάτι που έβλεπε, κάτι που ήξερε, παρά τη σκόπιμη παραποίηση των δεδομένων – μια πραγματικά σκόπιμη παραποίηση από τη Νέα Δημοκρατία. Ίσως θεωρούσαν ότι οι δικές μας παρατηρήσεις ήταν απλώς αντιπολιτευτικές. Τελικά, ήταν οι πιο υπεύθυνες. Αυτό όμως είχε υπονομεύσει και έχει υπονομεύσει το κύρος ακόμη και των ευρωπαϊκών θεσμών στη διεθνή αγορά» τόνισε.
«Μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο για την Ευρωζώνη φαινόμενο, γίναμε εν πολλοίς και πειραματόζωα σε μια μάχη μεταξύ της Ευρώπης και των διεθνών αγορών», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπου γίνεται συστηματική κερδοσκοπία, όπου δημιουργείται πιστωτική ασφυξία, ή ακόμη και υψηλότατο κόστος δανεισμού, η χώρα μας θα αναγκαζόταν να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όμως, είμαστε μέλος της Ευρωζώνης και ήταν αναγκαίο να αποφασίσει η Ευρώπη τι θέλει» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η «μάχη δεν τελείωσε» στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά μόλις αρχίζει.
«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν χθες ήταν σημαντική απόφαση για την ΕΕ, η μάχη όμως δεν τέλειωσε. Σήμερα δοκιμάζεται η αξιοπιστία της ΕΕ, η οποία, όπως προειδοποίησε, «θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρή» και «εύκολα θα θεωρηθεί ότι η Ελλάδα είναι πηγή όλων των δεινών, ιδιαίτερα εάν δεν υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας».
«Η Ελλάδα δεν είναι ούτε μια πολιτική ούτε μια οικονομική υπερδύναμη για να δώσει μόνη της αυτή την μάχη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε «ανάσα ζωής» τις χθεσινές αποφάσεις τις Συνόδου Κορυφής, αλλά προειδοποίησε ότι οι «ριζοσπαστικές αλλαγές» που απαιτούνται χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσουν.
«Αυτό βέβαια σημαίνει να συνεχίζουμε και να προωθούμε σήμερα, το 2010 τις μεγαλύτερες των αλλαγών και τομών ακριβώς διότι χρειάζονται και τον χρόνο ωρίμανσής τους για να φανούν απτά αποτελέσματα για τον πολίτη και την οικονομία» υπογράμμισε.
«Δίνουμε μία σκληρή μάχη καθημερινά. Όσα περνάμε είναι μάθημα ζωής, ένα μάθημα για το μέλλον, ώστε να μην φτάσουμε ποτέ ξανά σε αυτό το σημείο, να μην ξαναϋπάρξει τέτοια ανεύθυνη πολιτική» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι τα μάτια όλων είναι στραμμένα πάνω μας.
Σε αυτή την Οδύσσεια που περνάει η χώρα μας, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, είναι στο χέρι μας να φτάσουμε στην Ιθάκη. «Αυτό που δεν είναι στο χέρι μας, είναι το τι θα συναντήσουμε στο δρόμο προς την Ιθάκη, ποιους Κύκλωπες, Λαιστρυγόνες και άλλους» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός κατέληξε κάνοντας λόγο για «εθνική προσπάθεια», εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα τα καταφέρουμε» και προειδοποίησε: «Δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε, ούτε μικροσυμφέροντα συντεχνιακά, ούτε εξωθεσμικά κέντρα, ούτε παθογένειες, που πολλοί εξακολουθούν να ονομάζουν εσφαλμένα ‘πολιτικό κόστος’. Δεν υπάρχει ατολμία, ούτε φόβος μήπως ξεβολευτούμε. Θα φύγουμε μπροστά, για να ανοίξουμε ένα νέο και αισιόδοξο κεφάλαιο στην ιστορία μας» τόνισε.