Αξιοποίηση του Σταθμού Γεωργικής Ερευνάς – Φυτώριο Παλαμά


 Το Φυτώριο Παλαμά λειτουργεί στην πόλη μας πάνω από 50 χρόνια ως Σταθμός Γεωργικής Έρευνας, αρχικά υπό την εποπτεία του Υπουργείου Γεωργίας και μετέπειτα ως ερευνητική μονάδα του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας. Στο παρελθόν το Φυτώριο Παλαμά είχε επιτελέσει ένα σημαντικό έργο για τη γεωργία του Νομού Καρδίτσας και ήταν μια πηγή απασχόλησης για την πόλη.

Τα τελευταία χρόνια όμως ο ρόλος και οι δραστηριότητες του Φυτωρίου παρουσίασαν μια συνεχή συρρίκνωση, πράγμα που ανησυχεί τη Δημοτική αρχή αλλά και την τοπική κοινωνία. Σήμερα η Δημοτική αρχή αναζητεί, τις αιτίες της υποβάθμισης του ρόλου του Φυτωρίου, αλλά και τις δυνατότητες αξιοποίησης του με στόχο να αποτελέσει εκ νέου ένα εργαλείο ανάπτυξης και προώθησης νέων σχημάτων στη γεωργία.

Το σημερινό αδιέξοδο στην αγροτική παραγωγή και η ανάγκη αναδιάρθρωσης της γεωργίας στην περιοχή μας, καθιστούν πιο επιτακτική την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου του Σταθμού και την αξιοποίηση του για να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες στην έρευνα, στις εφαρμογές και στην εκπαίδευση κυρίως των νέων αγροτών.

Η Δημοτική αρχή, επίσης, διερευνά σε συνεργασία με το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. τις δυνατότητες αξιοποίησης των παλαιών κτιρίων και των ανεκμετάλλευτων εκτάσεων όπως τη δημιουργία Γεωργικού Μουσείου ή Βιολογικής Τοπικής Κλειστής Αγοράς γεωργικών προϊόντων ή άλλα αναπτυξιακά έργα γεωργικού χαρακτήρα, δραστηριότητες που αναπληρώνουν και ενισχύουν το κύριο ρόλο του Φυτωρίου ως πεδίο στοχευμένης έρευνας, εφαρμογών και εκπαίδευσης για την παραγωγή προϊόντων που θα αναδεικνύουν την ταυτότητα της περιοχής.

Στα πλαίσια αυτά ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Βασίλης Καραδήμος συναντήθηκε με τον Δρ. Νταράουσε Μωχάμεντ υπεύθυνο του Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος και έρευνας του Φυτωρίου Παλαμά, με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος μας στα πλαίσια εκτέλεσης του Ερευνητικού Προγράμματος των Ενεργειακών Καλλιεργειών. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν οι δυνατότητες και οι προοπτικές για πλήρη αξιοποίηση του Φυτωρίου.

Συγκεκριμένα υπήρξαν ταυτόσημες απόψεις για το διπλό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το Φυτώριο με παράλληλη δράση των δυο πλευρών. Από τη μία η αξιοποίηση ενός μέρους του Φυτωρίου εκ μέρους του Δήμου για αναπτυξιακά έργα γεωργικού χαρακτήρα και από την άλλη η ενίσχυση του ρόλου του Σταθμού στην εφαρμοσμένη έρευνα σε νέες γεωργικές δραστηριότητες, που θα αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα της περιοχής και την ταυτότητα της. Η διπλή αυτή δράση θα συμβάλλει στην πλήρη αξιοποίηση του Φυτωρίου, στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού για τον παραπάνω στόχο και την σύνδεση της έρευνας με την ανάπτυξη και την εφαρμογή.

Ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Βασίλης Καραδήμος και ο Δρ. Νταράουσε Μωχάμεντ κατέληξαν στην παρακάτω πρόταση:

  • v Κέντρο Εκπαίδευσης Νέων Αγροτών

Το Φυτώριο μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο Κέντρο εκπαίδευσης νέων αγροτών σε σύγχρονες εφαρμογές. Ο στόχος είναι η μεταφορά της εκπαίδευσης από τις κλειστές αίθουσες στο πεδίο της εφαρμογής που είναι το χωράφι, έτσι ώστε η εκπαίδευση να γίνει πιο αποτελεσματική.

  • v Κέντρο Εφαρμογής Βιολογικών καλλιεργειών και διατήρησης των παραδοσιακών ποικιλιών

Η δημιουργία του Κέντρου θα έχει ως στόχο να μην χαθεί το παραδοσιακό γενετικό υλικό, κυρίως οι παλαιές ποικιλίες των κηπευτικών που καλλιεργούνταν στο Νομό Καρδίτσας. Στα προϊόντα αυτά θα αναζητηθεί το γενετικό υλικό σε συνεργασία του Δήμου και. του Σταθμού, θα γίνει η συλλογή του και ο πολλαπλασιασμός σε επίπεδο ασφάλειας και θα διατηρηθεί στο Σταθμό. Επίσης θα μελετηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του παραπάνω γενετικού υλικού ως μια ταυτότητα της περιοχής ή ως τοπικό προϊόν για τους αγρότες.

  • v Αξιοποίηση πολλαπλασιαστικού Υλικού Αμπέλου

Η αξιοποίηση του εγκατεστημένου στο Φυτώριο πολλαπλασιαστικού υλικού αμπελιού που έχει παραχθεί με ιστοκαλλιέργεια από το Ινστιτούτο Φυτοπροστασίας Βόλου. Ο στόχος είναι η κάλυψη των αναγκών της Περιφέρειας σε πολλαπλασιαστικό υλικό αμπελιού το οποίο σήμερα εισάγεται από το εξωτερικό.

  • v Δημιουργία Εκπαιδευτικής μονάδας Υδροπονίας

Η δημιουργία μικρής μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας εκπαιδευτικού χαρακτήρα για τους νέους αγρότες. Ο στόχος είναι η κάλυψη του κενού που υπάρχει στην τεχνική υποστήριξη στους νέους αγρότες για την παραπάνω καλλιεργητική τεχνική με δεδομένο ότι στο Νομό δεν υπάρχει τέτοια μονάδα.

Προηγούμενο άρθρο Η αλήθεια για το δρόμο προς Ι. Μ. Σπηλιάς
Επόμενο άρθρο Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ