Ο νόμος που ψηφίστηκε επί Ν.Δ. καταστεί την Ελλάδα ανταγωνιστική


 

Τόνισε κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου

“Ίδρυση νέων Ιερών Μητροπόλεων και  άλλες διατάξεις “

ο Σπύρος Ταλιαδούρος

Ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή σχετικά με το Σχέδιο Νόμου «Ίδρυση νέων Ιερών Μητροπόλεων και άλλες διατάξεις» επεσήμανε στην Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Α. Διαμαντοπούλου ότι ο νόμος για την έρευνα που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. καθιερώνει το απαραίτητο πλαίσιο ώστε να καταστεί η Ελλάδα περισσότερο ανταγωνιστική στη διεθνή κοινωνία της γνώσης. Κάλεσε δε την Υπουργό, να μη τροποποιήσει τις βασικές διατάξεις του Σχεδίου Νόμου που ήταν άλλωστε προϊόν ευρείας διαβούλευσης και να αξιοποιήσει την κατά ένα χρόνο αναστολή της εφαρμογής του για την έκδοση των απαιτούμενων κανονιστικών πράξεων προς υλοποίηση του.

Ειδικότερα στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

«Αναφορικά με τη διαίρεση της Ιεράς Μητρόπολης Αττικής σε δύο νέες Μητροπόλεις θα ήθελα να σημειώσω ότι αντιλαμβανόμαστε τις δυσχέρειες που δημιουργούνται τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και σε επίπεδο πνευματικής εποπτείας, λόγω της μεγάλης γεωγραφικής έκτασης που υπάγεται στην αρμοδιότητα της  Ιεράς Μητρόπολης Αττικής και ως εκ τούτου συναινούμε στην κατάτμηση της  Ιεράς Μητρόπολης Αττικής σε δύο νέες Ιερές Μητροπόλεις.

Πιστεύουμε όμως ότι οι διαιρέσεις θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη προσοχή λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος που συνεπάγεται η διαίρεση και η συνακόλουθη δημιουργία μιας νέας Μητροπόλεως, αφού θα προκύψει ανάγκη για νέες υποδομές, θα αυξηθούν τα έξοδα μισθοδοσίας.

            Αναφορικά με την παράταση της αναστολής ισχύος των διατάξεων του Ν. 3653/2008 «Θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και τεχνολογία» θα ήθελα κατ’ αρχάς να τονίσω ότι με το νόμο αυτό διαμορφώσαμε το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, ώστε να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία της γνώσης παγκοσμίως, δια μέσου της δημιουργίας  ευκαιριών για έρευνα αιχμής, της υποστήριξης της διεθνούς ερευνητικής συνεργασίας με τη συνομολόγηση διεθνών συμφωνιών. Καθιερώθηκε ένα σύστημα επιτελικού σχεδιασμού έρευνας και τεχνολογίας με σκοπό τον αποτελεσματικότερο και διαρκή συντονισμό και την αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων στο σύνολο της ερευνητικής δραστηριότητας της χώρας. Ρυθμίστηκε η οργάνωση, η λειτουργία και η διοίκηση των ερευνητικών φορέων και η σχέση τους με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ  -δυνατότητα σύστασης κοινοπραξιών μεταξύ τους-. Συνδέθηκε η χρηματοδότηση των ερευνητικών κέντρων με την αποδοτικότητα τους, βάσει συστήματος αντικειμενικής και υποχρεωτικής εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης. Προωθείται η συνεργασία και συμμετοχή των ερευνητικών φορέων και ερευνητών με βαλκανικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς διακυβερνητικούς ερευνητικούς οργανισμούς, ώστε να ενισχυθεί η παρουσία της χώρας στο διεθνή ερευνητικό στίβο. Τέλος ρυθμίστηκαν και πολλά θέματα, όπως η κινητικότητα των ερευνητών, ο επαναπατρισμός Ελλήνων επιστημόνων και η μετοικεσία ερευνητών. 

Ως εκ τούτου απορρίπτεται ο ισχυρισμός περί προβλημάτων στις ουσιαστικές ρυθμίσεις του νόμου, σε κάθε δε περίπτωση δε μπορεί αυτό να αποτελεί άλλοθι για να αποφευχθούν αντιδράσεις μικρών ομάδων που θεωρούν ότι πλήττονται τα συμφέροντα τους.

Όμως, επειδή, αντιλαμβανόμαστε το μεγάλο αριθμό κανονιστικών πράξεων (Π.Δ. και Υ.Α.) που είναι αναγκαίο να εκδοθούν για την εφαρμογή του νόμου, γι’ αυτό και συναινούμε στην προτεινόμενη παράταση, υπό την προϋπόθεση ότι το χρονικό διάστημα της παράτασης θα το αξιοποιήσετε, με κατάλληλο προγραμματισμό, προς την κατεύθυνση αυτή.»

Προηγούμενο άρθρο Δημοτικό Σχολείο Μακρυχωρίου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Στις 10 Φλεβάρη απεργούμε. Απαντάμε: Δε θα ματώσουμε άλλο,