Επτά ερωτήματα στην κυβέρνηση αναζητούν απαντήσεις από τον αγροτικό κόσμο


 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

O Boυλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, ενόψει των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και της στάσης της κυβέρνησης που αρνείται τον ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες προέβη στην κάτωθι δήλωση θέτοντας επτά κρίσιμα ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις:

«Η κατάσταση στον αγροτικό τομέα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Απαιτείται η λήψη τολμηρών μέτρων και ριζικών τομών, ώστε η αγροτική οικονομία να μπορέσει να ξεπεράσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα και να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε πολλούς τομείς της πρωτογενούς παραγωγής. Και όμως δεν καταφέρνει να έχει εξαγωγικές επιδόσεις παρά σε ελάχιστους. Οι μεταποιητικές μονάδες που θα απορροφήσουν την παραγωγή λιγοστεύουν ενώ συχνά δουλεύουν με πρώτες ύλες εισαγόμενες, όταν η ντόπια παραγωγή μένει αζήτητη.

Παράλληλα, χρειάζεται να στηριχθεί κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο και το εισόδημα του αγρότη για να μπορέσει να επιβιώσει στην κρίσιμη και δύσκολη περίοδο, που διανύουμε. Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να αρχίσει ουσιαστικό διάλογο για τα θέματα αυτά και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται.

Εύλογα λοιπόν ανακύπτουν τα εξής ερωτήματα:

1.       Η οικονομική κατάσταση των αγροτών έχει επιβαρυνθεί αυτή την περίοδο, διότι λόγω της καθυστέρησης στην ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων τους, δεν έχουν λάβει το σύνολο των επιδοτήσεων. Μέχρι πέρυσι οι επιδοτήσεις εξοφλούνταν πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ακόμη και στους νομούς που έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση δεν έχει καταβληθεί το υπόλοιπο των κοινοτικών ενισχύσεων. Γιατί αυτή η καθυστέρηση;

2.       Φέτος οι τιμές στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα -με εξαιρέσεις, όπως το βαμβάκι που από 20 έχει 30 λεπτά το κιλό- είναι χειρότερες από την προηγούμενη χρονιά. Πέρυσι, η κυβέρνηση της ΝΔ στήριξε το αγροτικό εισόδημα με το «πακέτο» των 500 εκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Τότε στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα χαρακτήριζαν «ψίχουλα» και ζητούσαν τουλάχιστον τα διπλάσια. Ο κ. Παπανδρέου από τα προεκλογικά μπαλκόνια έλεγε ότι «χρήματα υπάρχουν». Πέρυσι υποδεχόταν στο λιμάνι του Πειραιά τους διαμαρτυρόμενους αγρότες της Κρήτης με τα τρακτέρ τους.

Γιατί φέτος αρνείται αφού, όπως έλεγε ο κ. Πρωθυπουργός, «χρήματα υπάρχουν» να στηρίξει οικονομικά τον αγρότη;

3.       Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί. Τα αγροεφόδια στην Ελλάδα είναι ακριβότερα από τις άλλες χώρες της ΕΕ. Η αγορά λειτουργεί με όρους καρτέλ. Οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα έχουν καταρρεύσει. Τα περισσότερα προϊόντα παραμένουν απούλητα στις αποθήκες.

Μέγα θέμα οι παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενων προϊόντων. Από την κυβέρνηση ΝΔ έγιναν βήματα με την καθιέρωση ισοζυγίου στο γάλα και το κρέας και την αναγραφή στα τιμολόγια της χώρας προέλευσης.

Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στην ίδια κατεύθυνση;

4.       Η εκτροπή του Αχελώου, με τις δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος είναι στον αέρα. Κινδυνεύει το έργο να τιναχθεί στον αέρα όταν έχουν δαπανηθεί πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ και για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται λιγότερο από 3 χρόνια και 200 εκατομμύρια ευρώ.

Γιατί η κυβέρνηση δια της Υπουργού Περιβάλλοντος οδηγεί στην αναστολή των έργων της εκτροπής του Αχελώου;

5.       Τα εγγειοβελτιωτικά έργα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής δεν αναγνωρίζονται από την κ. Μπατζελή, που θα επανασχεδιάσει εκ του μηδενός. Ορατός ο κίνδυνος μη απορρόφησης κοινοτικών πόρων. Το πρόγραμμα από 7 δισ. ευρώ περικόπτεται στα 5,8 με αποτέλεσμα να περικοπούν και τα έργα που είχαν προγραμματισθεί με νομαρχίες και δήμους.

Γιατί η κυβέρνηση ουσιαστικά ακυρώνει τα προγραμματισμένα έργα του προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής;

6.       Η δραστική μείωση του προγράμματος νέων αγροτών έχει ως αποτέλεσμα την αποβολή 5.500 νέων από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αντιθέτως ο κ. Παπανδρέου πριν τις εκλογές μιλούσε για «προγράμματα για νέους αγρότες με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, ώστε να μπορούμε να μπούμε στη νέα εποχή της πράσινης ανάπτυξης». Ομιλία στις Σέρρες 8/01/09).

Γιατί η κυβέρνηση καταδικάζει 5.500 νέους αγρότες στην περιθωριοποίηση;

7.       Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα μέσω του κανονισμού ήσσονος σημασίας (de minimis) να δοθούν εθνικές ενισχύσεις μέχρι 15.000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα έως το τέλος του 2010 και μέχρι ένα ορισμένο ύψος (στην τριετία 150 εκατ. ευρώ).

Γιατί δεν προχωράει στην εφαρμογή αυτού του μέτρου που θα έδινε ανάσα ζωής στον αγροτικό κόσμο;

Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει έμπρακτες απαντήσεις στα επτά αυτά ερωτήματα και με την πολιτική της να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο. Με την ίδια καθαρότητα που ταχθήκαμε υπέρ των ανοιχτών δρόμων επιμένουμε στην ανάγκη επίλυσης των αγροτικών προβλημάτων και τη χάραξη μακροχρόνιας πολιτικής για την κοινωνική συνοχή. Η παραμονή των αγροτών στη γη τους είναι προϋπόθεση για να παραμείνει ζωντανή η ελληνική περιφέρεια που ερημώνει.»

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση πρ. της ΔΗ.Κ.Ε.Κ. με τους εκπαιδευτές των Κ.Δ.Α.Π.
Επόμενο άρθρο Έναρξη του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Καρδίτσας