Σε κλίμα συγκίνησης και ιστορικών αναμνήσεων πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση στο Παυσίλυπο, για τον Επιστήμονα -Συγγραφέα και Πολιτικό Βασίλη Μπρακατσούλα από τον Δήμο Καρδίτσας,την Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών,τον Δικηγορικό Σύλλογο Καρδίτσας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καναλίων, το Επιμελητήριο και το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αρκετοί συμπολίτες μας, αιρετοί,και εκπρόσωποι φορέων.Χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές κκ.Σπύρος Λάππας, Χρυσούλα Κατσαβριά και Παναγιώτα Βράντζα, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Μουζακίου κ.Γ. Κωτσός, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των Καναλίων κ.Αλ. Χριστοδούλου και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας κ. Γ. Καπράνας. Μήνυμα απέστειλε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ.Κώστας Τσιάρας.
Ο τιμώμενος έλαβε τιμητική πλακέτα από τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ.Φώτιο Αλεξάκο και τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών κ.Βασίλη Τσαντήλα, ενώ μιλώντας στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Βασ. Μπρακατσούλας ευχαρίστησε με θερμά λόγια τους διοργανωτές της εκδήλωσης, αλλά και όλους τους Καρδιτσιώτες για την αγάπη με τον οποίον τον περιέλαβαν όλα αυτά τα χρόνια.
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Βασίλης Μπρακατσούλας γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Κανάλια Καρδίτσας από φτωχή αγροτική οικογένεια, όπου και τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Ακολούθως περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές το 1947 στο Φανάρι της Καρδίτσας και το 1952 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων του, άσκησε από τις αρχές του 1954 το επάγγελμα του δικηγόρου στην Καρδίτσα και από το 1970 στα δικαστήρια της Αθήνας, στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο Επικράτειας Ως δικηγόρος υπερασπίσθηκε επί χρόνια πολλά και αφιλοκερδώς στις δικαστικές και στις διοικητικές αρχές διωκόμενους πολίτες που αγωνίζονταν για τις ιδέες και τα δικαιώματα τους.
Από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα και σύντομα αναδείχθηκε στέλεχος των οργανώσεων της νεολαίας και των φοιτητών. Έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και αγωνίσθηκε ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών. Ιδρυτικό στέλεχος της ΕΔΑ, εκλέχθηκε το 1958 βουλευτής Καρδίτσας και στη συνέχεια άλλες τέσσερες φορές (1989-1996) του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε μέλος της ΕΔΑ και των κεντρικών επιτροπών της νεολαίας της ΕΔΝΕ, της νεολαίας της ΕΔΑ και του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της βουλής, Νομάρχης Μαγνησίας και Ιωαννίνων, Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Υπό τις ιδιότητες του αυτές έλαβε μέρος σε συνέδρια και διεθνείς συναντήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου.
Είναι συγγραφέας είκοσι τεσσάρων (24) νομικών, φιλοσοφικών και άλλων βιβλίων, συνεργάτης εφημερίδων σε θέματα πολιτικού, ιστορικού και λογοτεχνικού περιεχομένου και διευθυντής για πολλά χρόνια της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Η φωνή της Καρδίτσας». Για την πνευματική του προσφορά δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και κατά τις παρουσιάσεις έργων του διατυπώθηκαν προφορικά επαινετικά σχόλια από τους Γεώργιο Μαύρο, Πρόεδρο τότε της Ένωσης Κέντρου, τον κριτικό και λογοτέχνη Θ. Φραγκόπουλο, τους καθηγητές Πανεπιστημίου Αύγουστο Μπαγιώνα, Βασίλη Αναγνωστόπουλο, Κώστα Μπέη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Βαλαλά – Πετζοπούλου, Φανούρη Βώρο, Χρ. Ζιωγάνα, τον αείμνηστο Ηλία Παρασκευά και από πολλούς άλλους υπουργούς βουλευτές και συγγραφείς.
Τιμήθηκε, από την Ελληνική πολιτεία με διπλώματα και μετάλλια για τους εθνικούς και δημοκρατικούς αγώνες και για τις διώξεις και φυλακίσεις του σε Μακρόνησο, Γυάρο, Λέρο, φυλακές Λάρισας και Αίγινας.
Υπήρξε, τέλος επί δωδεκαετία πρόεδρος της παλαιότερης και υπό τον τίτλο Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ).
Μαζί με τον αείμνηστο αδελφό του Αθανάσιο χρηματοδότησαν εξ’ ολοκλήρου ως δωρεά τους προς το Δήμο Καρδίτσας τη μελέτη αποκατάστασης του διατηρητέου κτηριακού συγκροτήματος της «Παλιάς Ηλεκτρικής» Καρδίτσας και μετατροπής του σε εκθεσιακό χώρο -πνευματικό κέντρο,