Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης το Μουσείο της Πόλης οργανώνει διήμερες δράσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, 18 και 19 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου, το εργαστήριο συντήρησης του Πολυχώρου Καρδιτσομαγούλας θα ανοίξει τις πύλες του για να υποδεχτεί τις τέσσερις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Καρδιτσομαγούλας. Οι μαθητές θα έχουν αρχικά την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τους κύριους παράγοντες που προκαλούν τη γήρανση και τη φθορά των υλικών ενώ στη συνέχεια θα δοκιμάσουν να καθαρίσουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης της συλλογής με τη βοήθεια των συντηρητών του μουσείου. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη δράση αυτή θα συμμετέχουν και 2 φοιτήτριες του ΤΕΙ Ξύλου-Επίπλου, οι οποίες έχουν αναλάβει ως θέμα πτυχιακής εργασίας τη συντήρηση μιας πόρτας από τη συλλογή του μουσείου καθώς και 3 εκπαιδευόμενοι συντηρητές του ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, οι οποίοι πραγματοποιούν στο μουσείο την εξαμηνιαία πρακτική τους άσκηση.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, από τις 18.00 ως τις 20.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο Σακελλαρίου μικρή ημερίδα με θέμα τη συντήρηση, στην οποία εκτός από το έργο των συντηρητών και των εκπαιδευόμενων του μουσείου στο πρόσφατο διάστημα, θα συζητηθούν γενικότεροι προβληματισμοί γύρω από το επάγγελμα του συντηρητή και τις νέες τάσεις στη συντήρηση.
Την Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου, από τις 10.00 ως τις 14.00, θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας δράση συμμετοχικού καθαρισμού του αγάλματος της μούσας Κλειούς με τίτλο: «Το ιστορικό μουσείο φροντίζει τη μούσα της ιστορίας».
Τόσο η ημερίδα, όσο και στη δράση της Παρασκευής είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό και δεν χρειάζονται κράτηση.
Το πρόγραμμα της ημερίδας αναλυτικά:
Κτήριο Σακελλαρίου, Λ. Σακελλαρίου 35, 18.00-20.00
- Θεωρητικό μέρος
Βασίλης Ντατσιούδης – Αγγελική Παρτσινέβελου, Συστήνοντας το επάγγελμα του συντηρητή ή τα όρια της προστασίας: ορισμοί, αφετηρίες και σύγχρονοι προβληματισμοί
Σπύρος Κασούμης, «…γιατί η Λουζία πέθανε στην πυρκαγιά»: η προληπτική συντήρηση ως βέλτιστη πρακτική προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς
- Μελέτες περίπτωσης από τη Συλλογή του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» του ΔΟΠΑΚ
Βασίλης Ντατσιούδης, Η ηθική της συντήρησης των δημόσιος γλυπτών: από τη θεωρία στην εμπειρία του Δήμου Καρδίτσας
Σπύρος Κασούμης, Συντηρώντας απομεινάρια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου
Ξένια Κουτρουμάνου, Η συντήρηση εικόνων οικιακής ευλάβειας
Μαίρη Βασιλάκου, Γιώργος Κουκουλέτσος, Σωτήρης Μπουραζάνης, Η εμπειρία συντήρησης αντικειμένων καθημερινής χρήσης