Με ενδιαφέρον αναμένεται η ημερίδα με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Καρδίτσας (Ηρ. Πολυτεχνείου 3, τρίτος όροφος), και ώρα 10:00 το πρωί.
Η ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο της 18ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας που οργανώνει, από 20 έως 23 Σεπτεμβρίου, στο άλσος του Παυσιλύπου, η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής), σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε., το Κέντρο Εκπαίδευσης Αειφορίας Μουζακίου, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και τον Φυσιολατρικό Όμιλο Καρδίτσας.
Το πρωί της Πέμπτης 13 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, εκπρόσωποι των διοργανωτών, και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, περιφερειακός σύμβουλος κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας κ. Δημήτρης Αραμπατζής, ο Πρόεδρος της ΟικόΣφαιρας και Συντονιστής της 18ης Οικολογικής Γιορτής κ. Σωκράτης Βασιλάκος και ο κ. Ευάγγελος Κατσαρός εκ μέρους της Ομάδας Ημερίδας, παραχώρησαν σχετική συνέντευξη τύπου ανακοινώνοντας το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας και καλώντας τον κόσμο να παρευρεθεί.
Χαιρετισμός του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής της 18ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας κ. Δημήτρη Αναγνωστόπουλου
Αξιότιμοι εκπρόσωποι των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της περιοχής μας, έντυπων και ηλεκτρονικών, με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου που γίνεται με σκοπό να σας παρουσιάσουμε το πρόγραμμα της Ημερίδας με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της 18ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας.
Η ΟικόΣφαιρα, ως κύριος διοργανωτής, επέλεξε συνειδητά να αναδείξει φέτος το συγκεκριμένο ζήτημα και με την αρωγή όλων των συνδιοργανωτών, που στηρίζουν ενεργά την Οικολογική Γιορτή, θα προσπαθήσουμε από κοινού να ενημερώσουμε τους πολίτες και να ρίξουμε το ΄΄σπόρο΄΄ του προβληματισμού και του διαλόγου για ένα θέμα που αφορά την κοινωνία μας, αφορά το περιβάλλον, αφορά την ίδια την ποιότητα ζωής μας.
Οι εξαίρετοι ομιλητές θα φωτίσουν διάφορες πτυχές του ζητήματος και συνδυαστικά με τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις που θα ακολουθήσουν, είμαι βέβαιος πως θα προκύψουν χρήσιμα και άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα που θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Προσωπικά για μένα, ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, ήταν τιμή μου που συμμετείχα στη φετινή διοργάνωση και ευχαριστώ ολόθερμα όλη την ομάδα για την πολύ εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε.
Τοποθέτηση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Καρδίτσας κ. Δημήτρη Αραμπατζή
Η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας αποτελεί αναμφισβήτητα έναν καταξιωμένο θεσμό για την περιοχή μας με πανελλαδική εμβέλεια. Ένας θεσμός που από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα που φτάσαμε αισίως στην 18η διοργάνωση υπηρετεί με συνέπεια έναν πολύ σημαντικό σκοπό:
Να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της περιοχής μας σε περιβαλλοντικά ζητήματα, να αναδείξει τις αξίες της Οικολογίας και την ανάγκη να στραφούμε σε βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας.
Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και στόχος μας είναι μέσα από την ανάδειξη του συγκεκριμένου θέματος να ενημερωθούν καλύτερα οι Καρδιτσιώτες σχετικά με το ρόλο, τη λειτουργία αλλά και τον τρόπο αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Θέλω και εκ μέρους του Δημάρχου κ. Φωτ. Αλεξάκου να συγχαρώ ιδιαίτερα την Οργανωτική Επιτροπή που για μία ακόμα χρονιά, και παρά τη δύσκολη συγκυρία, προγραμμάτισε ένα τετραήμερο εκδηλώσεων που στόχο έχουν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους Καρδιτσιώτες και ιδιαίτερα τα παιδιά που είναι το μέλλον μας, σε περιβαλλοντικά θέματα και να αναδείξουν την αξία των βιολογικών προϊόντων.
Παρέμβαση του κ. Σωκράτη Βασιλάκου, Προέδρου της ΟικόΣφαιρας και Συντονιστή της 18ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας
Κάθε χρόνο επιλέγεται ένα περιβαλλοντικό θέμα με ξεχωριστή σημασία για το περιβάλλον, τον άνθρωπο, την ποιότητα ζωής, και την Οικολογική Γιορτή και η γιορτή αφιερώνεται σε αυτό το θέμα. Για φέτος επιλέχτηκε το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο προβάλουμε και αναδεικνύουμε και με την πραγματοποίηση σχετικής ημερίδας.
Από πέρσι καθιερώσαμε η ημερίδα να πραγματοποιείται μία εβδομάδα νωρίτερα από την κυρίως γιορτή για να υπάρχει άνεση προετοιμασίας και οργάνωσης, με σκοπό την καλύτερη επιτυχία. Φέτος η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 16 Σεπτέμβρη στο Επιμελητήριο. Επιλέχθηκαν πέντε θέματα τα οποία αναφέρονται: στα Φωτοβολταϊκά, στο Υδρογόνο, στις Ανεμογεννήτριες, στην Βιομάζα και στα ενεργειακά κτίρια.
Εκτός βέβαια από αυτά υπάρχουν και άλλες ΑΠΕ όπως: Υδραυλική ή υδροηλεκτρική ενέργεια, Γαιοθερμική, ενέργεια από τις παλίρροιες, τα κύματα, τους ωκεανούς, την ωσμωτική ενέργεια, από τα εκλυόμενα στους χώρους υγειονομικής ταφής αέρια, από αέρια μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και από βιοαέρια υδατόπτωσης. Όπως αντιλαμβάνεστε κανείς μας δεν μπορούσαμε να καταπιαστούμε με όλα αυτά τα θέματα και επιλέξαμε πέντε από αυτά.
Μερικά από τα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ είναι:
1.Ότι είναι πρακτικά ανεξάντλητες πηγές ενέργειας και συμβάλλουν στη μείωση της εξάρτησης από συμβατούς ενεργειακούς πόρους.
2.Απαντούν στο ενεργειακό πρόβλημα για τη σταθεροποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των υπόλοιπων αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, υποκαθιστώντας τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από συμβατικές πηγές οδηγούν σε ελάττωση εκπομπών από άλλους ρυπαντές π.χ. οξείδια θείου και αζώτου που προκαλούν την όξινη βροχή και άλλα προβλήματα.
Τοποθέτηση του Ευάγγελου Κατσαρού, μέλους της Ομάδας Ημερίδας
Τα ζητήματα τα σχετικά με την ενέργεια, την εξοικονόμηση και την ορθολογική αξιοποίησή της επανέρχονται στην επικαιρότητα. Όχι βέβαια ότι έπαψαν ποτέ να είναι επίκαιρα, κάθε φορά όμως επανέρχονται για να μας θυμίζουν όλο και πιο έντονα ότι είναι καιρός πια να αναθεωρήσουμε αυτό το ενεργειακό μοντέλο ανάπτυξης που κυριάρχησε στην ανθρωπότητα από τις αρχές του περασμένου αιώνα, ανάπτυξης που στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην ασύστολη και απερίσκεπτη κατανάλωση των ορυκτών ενεργειακών πόρων της γης.
Σήμερα με ανησυχία και προβληματισμό διαπιστώνουμε όχι πλέον ότι ο διαθέσιμος ορυκτός πλούτος έχει ημερομηνία λήξης αλλά ότι όλο και περισσότερο πλησιάζουμε σ’ εκείνη την οριακή ημέρα που η γήινη κάνουλα, αυτή που μας προμηθεύει χωρίς ανάπαυλα, χωρίς διακοπή όλα αυτά τα χρόνια πετρέλαιο και φυσικό αέριο, θα στερέψει. Και αυτή η δυσμενής εικόνα γίνεται διαρκώς δυσμενέστερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι όχι μόνο δεν ανακόπτονται η ενεργειακή ζήτηση και ενεργειακή κατανάλωση, αλλά αντιθέτως, διαρκώς αυξάνονται λόγω των καθημερινώς προστιθέμενων νέων ενεργειακών απαιτήσεων που συνδέονται άμεσα με την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.
Ο πλανήτης μας καθημερινά εκπέμπει σήματα κινδύνου με φονικές πυρκαγιές όπως αυτή στο Μάτι που όλοι βιώσαμε το καλοκαίρι, καθώς και φονικές πλημμύρες-τυφώνες και καύσωνες που συμβαίνουν καθημερινά σε όλον τον κόσμο.
Υπάρχουν όμως χώρες στην ΕΥΡΩΠΗ (όπως η Νορβηγία, η Σουηδία καθώς και η Γερμανία) που σχεδιάζουν το μέλλον του με βάση την απεξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα και την συμβολή τους στην κλιματική αλλαγή.
Ναι όλη η ενέργεια που θα παράγουν μέχρι και το 2050 θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τα κτίρια που σχεδιάζουν και που είδη δημιουργούνται δεν θα είναι μόνο ενεργειακά σχεδόν μηδέν αλλά θα κατασκευάζονται από οικολογικά υλικά καθώς και ότι σε διάρκεια 60 χρόνων θα παράγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έτσι ώστε να αποσβέσουν τόσο το κόστος κατασκευής όσο και το κόστος λειτουργίας τους καθώς και το κόστος κατεδάφισης και ανακύκλωσης.
Δεν είμαστε σήμερα όπως στο αρχαίο ένδοξο παρελθόν το πρωτοπόρο έθνος που δημιουργούσαμε γνώση και αιχμή τεχνολογίας, μπορούμε όμως εάν το θέλουμε να αντιγράψουμε αυτούς που πρωτοπορούν για να αποκτήσουμε ποιότητα ζωής και ευημερία.
«Κτήρια Ενεργειακά Σχεδόν μηδέν-Έξυπνα κτήρια, η συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας»
Θα μπορούσε η εξοικονόμηση ενέργειας να είναι το κλειδί για ξεκινήσει η Ανάπτυξη της χώρας μετά από αυτή την μεγάλη οικονομική κρίση που περάσαμε και περνάμε;
Αναλύοντας το έξυπνο κτήριο με βιοκλιματική–οικολογική προσέγγιση με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας θα δούμε εάν μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Το θέμα αυτό θα αναπτυχθεί αναλυτικά στην ημερίδα που διοργανώνουμε στις 16/09/2018 και στην οποία θα έχω την τιμή να παρουσιάσω.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
09:45-10:15 Προσέλευση-Εγγραφές
10:15-10:30 Χαιρετισμοί
Α΄ Μέρος: Φωτοβολταϊκά, Ανεμογεννήτριες, Υδρογόνο
10:30-10:50 Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων ως Ανανεώσιμη πηγή Ενέργειας
Δρ. Μιχάλης Βλαχογιάννης, Μηχανολόγος Μηχανικός-τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Λάρισας
10:50-11:10 Ενώ το Υδρογόνο ως καύσιμη ύλη είναι μια πραγματικότητα, όμως η εφαρμογή του δεν προχωράει, γιατί;
Παναγιώτης Τσίνας, Φυσικός
11.10-11.15 Ηλεκτρονική παρέμβαση του συγγραφέα του βιβλίου «Ποιος φοβάται το Υδρογόνο;» Δρ. Κώστα Λάμπου
11:15-11:30 Το ασυμβίβαστο των αιολικών πάρκων με τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλους
Σταμάτης Σεκλιζιώτης, Γεωπόνος (Α.Π.Θ.)-διδάκτωρ-αρχιτέκτονας τοπίου του τεχνολογικού Πανεπιστημίου Birmingham Αγγλίας
11:30-12:00 Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις
12:00-12:15 Διάλειμμα
Β ΄Μέρος: Βιομάζα, Ενεργειακά κτίρια
12:15-12:35 Αξιοποίηση βιομάζας για παραγωγή-τυποποίηση εξευγενισμένων στερεών καυσίμων βιομάζας
Βασίλειος Φιλίππου, υποψήφιος διδάκτωρ Α.Π.Θ.-Υπεύθυνος παραγωγής εργοστασίου πέλλετ της Ε.Σ.Ε.Κ.
12:35-12:55 Κτήρια Ενεργειακά Σχεδόν μηδέν-Έξυπνα κτήρια, η συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας
Ευάγγελος Κατσαρός, πολιτικός μηχανικός
12.55-13:15 Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις Β΄ μέρους
13:15-13.30 Συμπεράσματα επί των εισηγήσεων Α΄ και Β΄ μέρους
Γ΄ Μέρος:
13:30–14:00 Μπουφές γευσιγνωσίας με προϊόντα Βιολογικής Γεωργίας βιοκαλλιεργητών Καρδίτσας