Συνάντηση με Καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Κτηνιατρικής Σχολής με αντικείμενο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Τμήμα που αναγκάζεται από την 1η Μαρτίου να αναστείλει τη λειτουργία των Κλινικών της λόγω έλλειψης των αναγκαίων πιστώσεων για την πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού συμβασιούχων είχε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που λειτουργεί από το 1994 στην Καρδίτσα είναι ένα από τα δύο Τμήματα Κτηνιατρικής που διαθέτει η χώρα μας παρέχοντας μέχρι σήμερα υψηλού επιπέδου θεωρητική, εργαστηριακή και κλινική εκπαίδευση στους φοιτητές του.
Οι φορείς και η τοπική κοινωνία αγκάλιασαν από την πρώτη μέρα το Τμήμα και στήριξαν την προσπάθεια για αναβάθμιση των υποδομών του ώστε να ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις της εκπαίδευσης των φοιτητών του.
Η Κτηνιατρική Σχολή με τις Κλινικές της παρέχει σήμερα σημαντικές κτηνιατρικές υπηρεσίες στην περιοχή μας, αλλά και στους όμορους νομούς.
Αυτή τη στιγμή όμως αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο πρόβλημα που θα οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας των Κλινικών αν δεν αντιμετωπισθεί. Συγκεκριμένα με βάση την πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Υπουργείου Παιδείας μειώνεται δραματικά ο αριθμός των συμβασιούχων διδασκόντων με αποτέλεσμα για το εαρινό εξάμηνο να υπάρχουν πιστώσεις μόνο για 3 συμβασιούχους, με τις οποίες δεν διασφαλίζεται η λειτουργία των Κλινικών, για την οποία απαιτούνται τουλάχιστον 23 συμβασιούχοι μαζί με τους 7 καθηγητές που υπηρετούν σε κλινικά αντικείμενα.
Αυτό έχει ως συνέπεια τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος να αποφασίσουν την αναστολή από τον Μάρτιο της λειτουργίας των Κλινικών, όπου δεν θα μπορεί να γίνεται εκπαιδευτικό έργο, ενώ δεν θα δέχονται ζώα από το φιλόζωο κοινό και τους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής.
Ως Δήμος Καρδίτσας και στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων προχωρήσαμε σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηνιατρικής και το Φιλοζωικό Όμιλο Καρδίτσας στην υλοποίηση προγράμματος περισυλλογής και στείρωσης των ζώων στις Κλινικές της Σχολής, αλλα εφόσον ανασταλεί η λειτουργία τους αυτό δεν θα είναι εφικτό.
Όπως επίσης με ενημέρωσαν οι καθηγητές, κ. κ. Γ. Φθενάκης, Δ/ντης της Κλινικής Μαιευτικής και Αναπαραγωγής του Τμήματος και Α. Γαλάτος Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Τμήματος τον Οκτώβριο 2010 θα λάβει χώρα για πρώτη φορά, επίσημη αξιολόγηση του Τμήματος Κτηνιατρικής από την αρμόδια ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή αρχή και ο αριθμός των μελών ακαδημαϊκού προσωπικού σε κλινικά αντικείμενα δεν καλύπτει τις απαιτήσεις για εκπαίδευση, σύμφωνα με Ευρωπαϊκά πρότυπα, με συνέπεια να είναι σχεδόν βέβαιη η απόρριψη του Τμήματος και η υποβάθμιση των πτυχίων που χορηγεί έναντι των πτυχίων της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ και άλλων Ευρωπαϊκών σχολών.
Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει γιατί τυχόν υποβάθμιση του Τμήματος θα είχε αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην εκπαίδευση των φοιτητών, όσο και στην τοπική κοινωνία που αξιοποιεί ποικιλοτρόπως τη λειτουργία του Τμήματος και των Κλινικών του.
Ως Δήμος ετοιμάσαμε επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας κ. Αν. Διαμαντοπούλου, τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Ι. Πανάρετο και τους βουλευτές μας ζητώντας την αύξηση των πιστώσεων για την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού συμβασιούχων για να μην κλείσουν οι Κλινικές και θα λάβουμε σε συνεργασία με τους καθηγητές του Τμήματος όποια άλλη πρωτοβουλία απαιτηθεί, προκειμένου όχι μόνο να μην υποβαθμιστεί η Σχολή, αλλά για την περαιτέρω αναβάθμιση των υποδομών της και την ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού της, ώστε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται με επιτυχία στον εκπαιδευτικό της ρόλο και να αποτελέσει αναπτυξιακό παράγοντα για την περιοχή μας.»
Ο κ Α. Γαλάτος Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η μη λειτουργία των κλινικών είναι μεγάλη υποβάθμιση τόσο για τη σχολή όσο και για την πόλη μας. Αν πραγματοποιηθεί η αναστολή της λειτουργίας των κλινικών είναι φυσικό επακόλουθο οι φοιτητές που θα περνάνε στο Τμήμα μας να μην θέλουν να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο τμήμα. Η Κτηνιατρική Σχολή είναι ένας χώρος που εκτός από θεωρητική εκπαίδευση παρέχει και πρακτική. Γι αυτό καλούμε όλους του φορείς της Καρδίτσας να βοηθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο.
Ο κ .Γ. Φρενάκης Διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής δήλωσε ότι ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για τη στείρωση των αδέσποτων ζώων του Νομού με στόχο να μειωθούν τα αδέσποτά ζώα. Η συνεργασία αυτή θα σταματήσει την 1 Μαρτίου διότι είναι αδιανόητο σε ένα ο ζώο ο χειρούργος να είναι και αναισθησιολόγο. Με βάση την πρόσφατα υπογραφείσα μεταξύ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Υπουργείου Παιδείας, αυξήθηκέ ο αριθμός των θέσεων μελών ακαδημαϊκού προσωπικού των οποίων όμως η διαδικασία εκλογής και διορισμού είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα (μέχρι 3 έτη!). Αντίθετα μειώθηκαν δραματικά ο αριθμός των θέσεων συμβασιούχων :από110 ΄΄πιστώσεις” (ισοδυναμούν με περίπου 135 άτομα) το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 , σε 70 ‘΄πιστώσεις”(ισοδυναμούν με περίπου 90 άτομα) το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010. Στο Τμήμα Κτηνιατρικής έχουν διατεθεί 2 νέες θέσεις μελών ακαδημαϊκού προσωπικού (για πλήρωση το 2014 και το 2015) και 20 ‘’πιστώσεις” διδασκόντων (ισοδυναμούν με περίπου 25 άτομα) συνολικά για τα δύο εξάμηνα του ακαδημαϊκού έτους 2009-2010. Ήδη το Τμήμα Κτηνιατρικής κατανάλωσε για την απαιτούμενη διδασκαλία και την εύρυθμη λειτουργία των Κλινικών 17 ΄΄πιστώσεις” μόνο για το τρέχον χειμερινό εξάμηνο, οπότε εναπομένουν 3 ΄΄πιστώσεις” για το εαρινό εξάμηνο, με τις οποίες δεν διασφαλίζεται η λειτουργία της Ευρωπαϊκής κτηνιατρικής σχολής ιδιαίτερα δε η κλινική άσκηση των φοιτητών. Περαιτέρω μείωση του αριθμού των συμβασιούχων αναμένεται στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Κυρία Τσοκανά (Σύλλογος Φοιτητών)
Το καλοκαίρι του 2009 υπογράφηκε μεταξύ Του Πρύτανη και του Υπουργείου ο Τετραετής Προγραμματισμός που αφορά στο Πανεπιστήμιο μας, ο οποίος μεταξύ άλλων, προβλέπει τη μείωση των πιστώσεων σε Συμβασιούχους καθηγητές.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ο τι το Τμήμα μας λειτουργεί κυρίως με την ύπαρξη Συμβασιούχων , τόσο σε θεωρητικό όσο και σε κλινικό επίπεδο , εξαιτίας της ανεπάρκειας σε μόνιμους καθηγητές. Συνέπεια των ανωτέρω, είναι η ανεπάρκεια των κλινικών σε προσωπικό. Ως εκ τούτου, αδυνατούν να παρέχουν τόσο τις υπηρεσίες προς το κοινό, όσο και κλινική εκπαίδευση στους φοιτητές, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο και αναπόσπαστο κομμάτι του αντικειμένου μας.
Οι καθηγητές των κλινικών, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με την παρούσα κατάσταση , αποφάσισαν την παύση της λειτουργίας τους , μετά την 1η Μαρτίου , λόγω αυτής της ανεπάρκειας αλλά και σαν μέσο διαμαρτυρίας.
Τα αφανή θύματα της υπόθεσης είμαστε εμείς, οι φοιτητές του Τμήματος! Είμαστε παιδιά που έκαναν έναν μεγάλο αγώνα για να περάσουν σε αυτή τη Σχολή , που δίνουν καθημερινά αγώνα για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις της και εν τέλει κινδυνεύουμε να μην απολαύσουμε την ποιότητα και την ποσότητα της εκπαίδευσης που μας υποσχέθηκαν. Κοντά σε εμάς, οι οικογένειες μας, οι οποίες αγωνιούν για την εξέλιξη και την τελική έκβαση της παρούσας κατάστασης. Πρέπει να καταστεί σαφές , ότι η οικογένεια του κάθε φοιτητή επιβαρύνθηκε οικονομικά κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην πόλη της Καρδίτσας και ο ίδιος ο φοιτητής έχασε πολύτιμο χρόνο από την προσωπική του εξέλιξη και επαγγελματική κατάρτιση φοιτώντας σε μια Σχολή που του στερεί το υποσχόμενο επίπεδο πτυχίου.
Αιτούμαστε την μεταχείριση της Σχολής μας σαν μια αμιγώς πρακτική σχολή η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερες ανάγκες ,τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή, όσο και σε διδακτικό προσωπικό, ελλείψει των οποίων το Τμήμα αδυνατεί να λειτουργήσει.