Ειδήσεις

Μέχρι 40% οι απώλειες στις πρώιμες ντομάτες στη Θεσσαλία


Με μειωμένες εισκομίσεις βιομηχανικής ντομάτας, ακόμα και της τάξης του 35% σε σύγκριση με τους στόχους για τη σεζόν, τόσο από την Πελοπόννησο όσο και από τη Θεσσαλία, εκτιμά η μεταποίηση ότι θα κλείσει η φετινή καμπάνια που ολοκληρώνεται μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, διάχυτος είναι ο προβληματισμός μεταξύ των παραγωγών για το πώς θα κινηθούν τον επόμενο χρόνο καλλιεργητικά, πολύ περισσότερο στη Θεσσαλία, όπου είδαν να επαναλαμβάνεται το κακό προηγούμενο του 2017.
Οι απώλειες και στη Θεσσαλία εντοπίζονται κυρίως στις πρώιμες φυτεύσεις, φτάνοντας το 30%-40%, ενώ οι αποδόσεις και η ποιότητα είχαν εμφανή βελτίωση όσο προχωρούσε η συγκομιδή στις πιο όψιμες, όπως μας είπε ο διευθυντής γεωπονικού του εργοστασίου, Βαγγέλης Βαγενάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αρχικός στόχος για παραλαβές 55.000-60.000 τόνων φαίνεται να περιορίζεται τελικά στους 48.000-52.000 τόνους, που εκτιμάται ως καλό αποτέλεσμα, τηρουμένων των αναλογιών, ενώ στο σύνολο των εισκομίσεων συμπεριλαμβάνονται και ποσότητες από τη Μακεδονία, όπου η εταιρεία έχει συμβάσεις με καλλιεργητές. Ο κ. Βαγενάς ανέφερε πως η εταιρεία «θα τα πάει καλά στο τέλος, όπως μπορούμε να δούμε σήμερα, γιατί γίναμε πιο ελκυστικοί στον παραγωγό», ενώ δεν έκρυψε ότι στους στόχους της είναι να διευρύνει τις συνεργασίες με τους παραγωγούς. «Πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα θα έχουμε μεγαλύτερη συνεργασία με παραγωγούς, με στόχο να συμβάλλουμε στη διατήρηση της καλλιέργειας που έχει φθίνουσα πορεία».
Στο 30% υπολογίζονται οι απώλειες από τη ΘΕΣΤΟ, που συγκεντρώνει το 80% της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας στον Νομό Λαρίσης. Εκεί έχει συγκομιστεί ήδη το 80% της καλλιέργειας και η καμπάνια θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Σεπτέμβρη. Σχολιάζοντας την εικόνα που διαμορφώνεται φέτος, ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού, Αστέριος Σαπουνάς, σημείωσε: «Είμαστε σε χειρότερα επίπεδα από το 2017, που χαρακτηρίστηκε καταστροφική χρονιά. Φέτος ήταν ύπουλη η ζημιά. Δεν φαινόταν από την αρχή. Προέκυψε στην πορεία». Η ζημιά ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένη στον άξονα των Φαρσάλων, όπου συγκεντρώνεται το 40% της καλλιέργειας του νομού. Εκεί οι απώλειες φτάνουν και το 80% σε κάποια χωράφια.
Εκτός από τη μείωση που θα δουν στο εισόδημά τους οι παραγωγοί από τις ζημιές στην ίδια την καλλιέργεια, θα έχουν μείωση και λόγω των χαμηλότερων brix. Ο μέσος όρος, σύμφωνα με τον κ. Σαπουνά, διαμορφώνεται κάτω από 4,5 brix φέτος, έναντι 4,75 που είχε ο συνεταιρισμός τα τελευταία χρόνια.
Ως θετική εξέλιξη καταγράφεται το γεγονός ότι οι εταιρείες έχουν δεσμευτεί ότι θα πληρώσουν μετρητοίς. «Αυτό είναι κάτι που το είχαμε ξεχάσει εντελώς τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή, οι παραγωγοί πληρώνονταν Ιανουάριο, Φεβρουάριο, ακόμα και Απρίλιο. Οι μεγάλες εταιρείες δεσμεύτηκαν ότι θα πληρώσουν μετρητοίς περίπου στον μήνα, ενώ υπάρχουν και εργοστάσια που πληρώνουν και μέσα σε 3-4 μέρες», σημείωσε ο γενικός διευθυντής της ΘΕΣΤΟ.

ypaithros.gr

Προηγούμενο άρθρο Ποια έξοδος από τα μνημόνια; Ποια Ιθάκη; Οι συμπληγάδες συνεχίζονται
Επόμενο άρθρο Συνάντηση των Διοικητών της ΕΜΑΚ Θεσσαλίας και της Π.Υ. Μουζακίου με τον Δήμαρχο Γ. Κωτσό