Ομιλία του κ. Β. Καραδήμου στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ


  Ο Δήμος Παλαμά του Νομού Καρδίτσας, είναι ένας Δήμος αμιγώς αγροτικός με εύφορη πεδιάδα και έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα παραγωγικά και αγροτικά κέντρα της Θεσσαλίας. Είναι ένας από τους Δήμους που θα διατηρηθούν και μετά την εφαρμογή της νέας αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης.

Για τη νέα αρχιτεκτονική δομή που προωθείται από το Υπουργείο σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν επαρκούν μόνο η επέκταση των γεωγραφικών ορίων, ούτε η αύξηση του πληθυσμού των νέων Δήμων, ούτε η επονομασία «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», του μεγαλύτερου αρχιτέκτονα της αρχαιότητας.

Αν ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» δεν φέρει στις τοπικές κοινωνίες οικονομικούς πόρους και αρμοδιότητες που θα διασφαλίσουν τις καλύτερες υπηρεσίες στους Δημότες, η υπόθεση της Διοικητικής ή Αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης θα αποτύχει παταγωδώς. Χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις θα νεκρώσουν περιοχές και χωριά.

Ο Δήμος Παλαμά στην δεκαετία του 90, ήταν μεταξύ των 80 ΟΤΑ όλης της χώρας σε σύνολο 6.500 Δήμους και κοινότητες, ο οποίος είχε συνενωθεί εθελοντικά με την κοινότητα Καλυβακίων. Η εθελοντική συνένωση έφερε διπλάσια ΣΑΤΑ για 8 χρόνια και έργα ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Είμαι υπέρ της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αγωνιώ να δω τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» με τον οποίο θα εφαρμοστεί η αρχιτεκτονική μελέτη του ΙΤΑ. Όμως θα βοηθηθεί ο τόπος στο να διοικηθεί καλύτερα; Θα εξυπηρετηθεί ο πολίτης με σύγχρονα μέσα; Ο τόπος, οι περιοχές, οι περιφέρειες θα βοηθηθούν με ΝΕΑ ΕΡΓΑ;

Η περιφέρεια της Θεσσαλίας μαραζώνει. Το περιβάλλον δεν προστατεύεται. Τα ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ;

Ο πόλεμος διαχείρισης – εκμετάλλευσης – του νερού ξεκίνησε πριν από χρόνια. Οι ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 60/2000 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ. Τα περίφημα σχέδια διαχείρισης των υδάτινων πόρων (του νερού) δεν βλέπω να αναφέρονται πουθενά μέσα στην νέα αρχιτεκτονική της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. π.χ. Γιατί εγκαταλείπεται τώρα που φθάνουμε προς την ολοκλήρωση το έργο του Αχελώου;

Η ΜΕΡΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΝΩ ΡΟΥ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ. Το έργο είναι πολλαπλής σκοπιμότητας, είναι έργο περιβαλλοντικό, ενεργειακό, αρδευτικό και αναπτυξιακό. Το έργο αυτό απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο της ερημοποίησης της Θεσσαλίας.

Ο Καλλικράτης πρέπει να φέρει πόρους , νέες αρμοδιότητες και έργα αλλιώς θα αποτύχει.

Η περιφέρεια, η νέα δομή λειτουργίας, ο νέος Δήμος θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να κρατήσουν ζωντανή την κοινότητα, το χωριό, το Τοπικό Διαμέρισμα. Αυτά είναι τα κύτταρα της Δημοκρατίας.

Αναμένουμε από τον Καλλικράτη να φέρει το καινούργιο, το φρέσκο, το δυνατό στην περιφέρεια. Οι δημότες και οι τοπικές κοινωνίες πιστεύω θα δώσουν καλές κατευθύνσεις μέσα από τον διάλογο που ξεκίνησε.

Το κείμενο της Νέας Διοικητικής Αυτοδιοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκεται στην φάση της κοινωνικής διαβούλευσης.

Η επιστημονική επιτροπή έχει αποτυπώσει τις προτάσεις και έχει ολοκληρώσει το έργο της. Το τελικό σχέδιο της Διοικητικής – Αυτοδιοικητικής Μεταρρύθμισης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κινείται αυστηρά στην λογική των παρακάτω ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ:

  • 1. Δραστική μείωση του αριθμού των υφιστάμενων ΟΤΑ από 1035 Δήμοι και κοινότητες να γίνουν 380.
  • 2. Στις νέες δομές στους νέους Δήμους που θα δημιουργηθούν αναμένεται να διατηρηθούν τα Δημοτικά Διαμερίσματα.
  • 3. Καταργείται οριστικά το 42% και επανέρχεται το 50% + 1 για την εκλογή των αρχόντων
  • 4. Αποτυπώνεται η αντιπροσωπευτικότητα στους νέους Δήμους κατά 40% στο σύνολο κάθε ΟΤΑ και 60% χωρικά.
  • 5. Ενδυνάμωση της σχέσης αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης με τον δημότη μέσω του θεσμού της λογοδοσίας
  • 6. Αναβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου
  • 7. Ενισχύει τον ρόλο της αντιπολίτευσης
  • 8. Δημιουργία νέων θεσμών όπως ο θεσμός της διαβούλευσης, ο « Συνήγορος του Δημότη» και ο Θεσμός του Τοπικού Αντιδημάρχου.
  • 9. Διασφαλίζει την εκπροσώπηση των χωριών στο Δημοτικό Συμβούλιο
  • 10. Διασφαλίζει την διαφάνεια και την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διοίκησης και διαχείρισης.

Αυτές και άλλες παρεμβάσεις αναμένονται να γίνουν για την νέα Αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, οι οποίες πρέπει να ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, ΚΥΡΙΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ.

Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις οι οποίες τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και να δούμε κατά πόσο θα είναι ωφέλιμες, χρήσιμες, ποιοτικές και αποτελεσματικές στην τοπική κοινωνία οι αλλαγές της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Προηγούμενο άρθρο Κοπή πίτας του μορφωτικού συλλόγου Γεωργικού
Επόμενο άρθρο Πλήττεται η αγροτική οικονομία από την απόφαση