Για το Νομοσχέδιο περί προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων


  «Ήρθε η στιγμή να κάνουμε τα λόγια πράξη, να δώσουμε μία ηχηρή απάντηση στην αυθαιρεσία», είπε, μεταξύ άλλων, στην Ολομέλεια της Βουλής η Μαρία Θεοχάρη, στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων.

Όπως τόνισε η Βουλευτής του Νομού, πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που αποτελεί τομή, όχι απλώς γιατί αποτελεί το πρώτο νομοσχέδιο του νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά – κυρίως – διότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα είναι η πρώτη που θα κυρώσει δασικούς χάρτες σε πληγείσες περιοχές μέσα στη φετινή χρονιά.

Προεκλογικά δεσμευτήκαμε να βελτιώσουμε το νομικό πλαίσιο ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες καταστροφές, να αντιμετωπίσουμε αυθαιρεσίες και καταπατήσεις, να προστατεύσουμε πραγματικά τα δάση μας.

Σήμερα ερχόμαστε για να κάνουμε πράξη αυτές τις δεσμεύσεις, με ένα ρηξικέλευθο σχέδιο νόμου. Ερχόμαστε να καταστήσουμε σαφές ότι, από εδώ και στο εξής, θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή στην ανομία. Τέρμα πια οι αυθαίρετες οικοδομές που φυτρώνουν σαν μανιτάρια τα τελευταία χρόνια.

Βασική προτεραιότητα αυτού του νομοσχεδίου είναι η προστασία των δασών, αλλά και η αυξημένη προστασία των καμένων δασών από τις παράνομες καταπατήσεις, κάτι που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέτυχε να κάνει ξανά και ξανά.

Εμείς ερχόμαστε για να θωρακίσουμε το δασικό πλούτο της χώρας μας, με τολμηρά και ριζοσπαστικά μέτρα.

Όπως επεσήμανε η Βουλευτής, πρώτο και σημαντικότερο σημείο του νομοσχεδίου αποτελεί το γεγονός ότι λαμβάνεται επιτέλους πρόνοια για την άμεση σύνταξη δασικών χαρτών στις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιά, κάτι που αποτελεί συνταγματική μας υποχρέωση.

Με το νομοσχέδιο, αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών και εργασιών για τις καμένες εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλεων μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών των περιοχών, και καθορίζονται οι χρόνοι ολοκλήρωσης της κύρωσής τους ανά στάδιο. Δίνεται έτσι ένα τέλος στο φαινόμενο των καταπατήσεων, αφού κάθε περιοχή κατεστραμμένη από πυρκαγιά τίθεται αμέσως σε καθεστώς κτηματογράφησης και παρακολουθείται τηλεσκοπικά η κηρυγμένη ως αναδασωτέα περιοχή με στόχο  τον εντοπισμό κάθε νέου χτίσματος. Η καταγραφή των καμένων περιοχών, εκτός του ότι συμβάλλει στην διαπίστωση τυχόν νέων αυθαιρέτων, θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο αξιολόγησης  του βαθμού φυσικής αναδάσωσης.

Παράλληλα, όμως, κι επειδή η ζημιά δεν επήλθε μόνο στο δάσος αλλά και σε ιδιοκτησίες, προβλέπονται εξαιρέσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών και την έναρξη οικοδομικών εργασιών για τα δημόσια έργα και έργα υποδομής που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί καθώς και για τα νόμιμα κτίσματα που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές.

Ένα ακόμη σημείο που τόνισε η Μ. Θεοχάρη είναι ότι οι αποφάσεις που αφορούν στην κήρυξη των εκτάσεων ως αναδασωτέων, την κύρωση των δασικών χαρτών και τον εντοπισμό και κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων, θα αναρτώνται στον δικτυακό τόπο της περιφέρειας, με στόχο την εξασφάλιση της πλήρους διαφάνειας. Αυτή είναι μία πάρα πολύ σημαντική πρωτοπορία που προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

Δεν πρόκειται, όμως, για τις μοναδικές καινοτομίες του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Προβλέπεται επίσης η ίδρυση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων, με αρμοδιότητα να εντοπίζει τις αυθαίρετες κατασκευές, να ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες, να συντονίζει και να παρακολουθεί το έργο των υπηρεσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την εκτέλεση των πράξεων κατεδάφισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η Μαρία Θεοχάρη κατέληξε υπενθυμίζοντας: «Υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε μία νέα αρχή για την προστασία των δασών. Το δάσος αποτελεί εθνικό πλούτο και δημόσιο αγαθό. Ως τέτοιο, λοιπόν, το προστατεύουμε με το παρόν σχέδιο νόμου. Το νομοσχέδιο που καλούμαστε να ψηφίσουμε υλοποιεί αυτήν τη δέσμευσή μας και βάζει τα θεμέλια για τις σημαντικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν. Οφείλουμε όλοι να είμαστε αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια

Προηγούμενο άρθρο Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Επόμενο άρθρο Κοπή πίτας των υπαλλήλων του Δ. Μητρόπολης