Στην πανέμορφη κι αρχοντική Κέρκυρα ταξίδεψε ομάδα μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας, μετά από πρόσκληση του ΚΠΕ Κέρκυρας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής, το οποίο εκπονείται από την Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης, υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα «Κορισσίων: Ένα Κεδροδάσος στην Έρημο» με το συντονισμό και την εποπτεία των εκπαιδευτικών που στελεχώνουν το ΚΠΕ Κέρκυρας.
Στο μέσο της διαδρομής τους προς το νησί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Στη στενή κοιλάδα ανατολικά του Τόμαρου βρίσκεται το ιερό της Δωδώνης, που στην αρχαιότητα αποτελούσε το θρησκευτικό κέντρο της βορειοδυτικής Ελλάδας και συνδεόταν με τη λατρεία του πατέρα των θεών, Δία. Η Δωδώνη ήταν γνωστή για το ομώνυμο μαντείο, που σύμφωνα με την παράδοση ήταν το αρχαιότερο στην ελληνική επικράτεια, στοιχείο που επιβεβαιώνεται και από τις αναφορές του στα ομηρικά έπη, αλλά και για το θέατρό της, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα, με χωρητικότητα περίπου 18.000 ατόμων. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρο και ενημερώθηκαν για το μαντείο, το θέατρο αλλά και για τις θεατρικές παραστάσεις γενικά στην αρχαιότητα.
Με την άφιξή τους στη Λευκίμμη οι μαθητές μετέβησαν στο χώρο του ΚΠΕ και παρακολούθησαν το πρόγραμμα, το οποίο έγινε με τη μέθοδο της βιωματικής μάθησης και συγκεκριμένα με δραστηριότητες πεδίου, που προωθούν την ενεργό συμμετοχή των μαθητών, αφού έγινε παρουσίαση του θεωρητικού σκέλους του στην αίθουσα προβολών του Κ.Π.Ε.
Στη συνέχεια έγιναν βιωματικές ασκήσεις σύγχρονης γεωγραφίας (GPS) και αναγνώρισης – μελέτης του ιδιότυπου οικοσυστήματος της περιοχής, που, όπως αναφέρεται και στον τίτλο, προσομοιάζει με εκείνο της ερήμου ακολουθώντας προκαθορισμένο περιβαλλοντικό μονοπάτι.
Το πεδίο δραστηριοτήτων του προγράμματος ήταν η λίμνη Κορισσίων, η οποία καλύπτει μια έκταση περίπου 6000 στρεμμάτων με αμμώδη εδάφη και ένα σπάνιο για ένα νησί, όπως η Κέρκυρα, κεδροδάσος. Η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί «Ζώνη Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας» και προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία ως καταφύγιο θηραμάτων. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura με κωδικό GR2230002.
Στο πλαίσιο της γνωριμίας τους με το νησί που τους φιλοξενούσε η ομάδα επισκέφτηκε επίσης το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, το οποίο υψώνεται στα ανατολικά της Παλιάς Πόλης και αποτελεί το πρώτο φρούριο της Κέρκυρας. Ονομάζεται αλλιώς και Φορτέτσα (Fortezza) και είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της οχυρωματικής τέχνης τόσο της βυζαντινής εποχής όσο και της βενετσιάνικης. Χτίστηκε προκειμένου να περιβάλει τη νέα πόλη που έχτισαν οι επιζήσαντες Κερκυραίοι, όταν καταστράφηκε, τον 6ο αιώνα, από τους επιδρομείς η Παλαιόπολη, που βρισκόταν στο Κανόνι.
Επόμενος προορισμός των μαθητών ήταν το κοσμοπολίτικο Κανόνι, τόπος μαγευτικής ομορφιάς, αλλά και από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Κέρκυρας. Στη συνέχεια το μοναστήρι της Βλαχέρνας, με το οποίο ενώνεται με μια υπερυψωμένη λωρίδα γης, ενώ στο βάθος δεσπόζει ο θρυλικός καταπράσινος βράχος, το Ποντικονήσι με το μοναστήρι του Παντοκράτορα. Το Ποντικονήσι σύμφωνα με τον Όμηρο ήταν το καράβι του Οδυσσέα το οποίο πέτρωσε ο θεός Ποσειδώνας κατά τη διάρκεια της καταιγίδας που ξέβρασε το θρυλικό ναυαγό, στο νησί των Φαιάκων, τελευταίο του σταθμό πριν την επιστροφή του στην Ιθάκη.
Η ομάδα συνέχισε την περιήγησή της στην Παλαιόπολη, όπου «αναπαύονται» τα ίχνη της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας (8ος αι. π.Χ.) και βρίσκεται το καταπράσινο κτήμα του Μον Ρεπό, το οποίο απλώνεται σε 258 στρέμματα πυκνής βλάστησης και πανέμορφων κήπων, τους οποίους στολίζουν διάσπαρτα θραύσματα της αρχαίας μνήμης.
Οι μαθητές δεν παρέλειψαν να κάνουν τη βόλτα τους στην υπέροχη Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, η οποία δεν μπορεί παρά να ξεκινά ή να καταλήγει στο Λιστόν. Δεκάδες καφέ και εστιατόρια, στεγασμένα στις μεγάλες τοξοτές στοές με τις υπέροχες καμάρες, ή βόλτες όπως τις λένε οι Κερκυραίοι, στη δυτική πλευρά της πλατείας Σπιανάδα, η οποία είναι η μεγαλύτερη πλατεία στην Κέρκυρα και στα Βαλκάνια, κέντρο της κοινωνικής ζωής των Κερκυραίων.
Κανείς δε φεύγει από την Κέρκυρα, αν δεν επισκεφτεί το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης της Κέρκυρα που αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης και του νησιού. Το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα φυλάσσεται σε μία αργυρή πολυτελή λάρνακα, έργο του 19ου αιώνα, που βρίσκεται τοποθετημένη στα δεξιά του Ιερού.
Όλη την ομάδα εντυπωσίασε το επιβλητικό Αχίλλειο, ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά αξιοθέατα στην Κέρκυρα, που βρίσκεται στο χωριό Γαστούρι, 9 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κέρκυρας. Το Αχίλλειο χτίστηκε το 19o αιώνα κατά παραγγελία της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας, πιο γνωστής ως Σίσσυ.
Τέλος, επειδή το καλοκαιράκι δεν είναι μακριά, η ομάδα δεν παρέλειψε μια βόλτα στην Παλαιοκαστρίτσα, που αναμφίβολα αποτελεί μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες περιοχές της Κέρκυρας με σήμα κατατεθέν της τα κρυστάλλινα νερά της αλλά και τη βραχώδη ακτή της με κόλπους χωρίς άμμο. Οι εμπεριστατωμένες ξεναγήσεις έγιναν από τη συνοδό φιλόλογο του σχολείου, κα Παναγιώτου Σοφία.
Στην εκπαιδευτική επίσκεψη συμμετείχαν μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας όλων των τάξεων του Σχολείου με συνοδούς καθηγητές τους: Πιντζοπούλου Ελένη, Κατσιαούνη Σοφία, Παναγιώτου Σοφία και Μάττα Ευθύμιο.
Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί θέλουν να ευχαριστήσουν θερμά και να επιβραβεύσουν τόσο τους μαθητές για την άψογη συμπεριφορά τους, όσο και τους υπευθύνους του Κ.Π.Ε. Κέρκυρας, οι οποίοι σχεδίασαν πρωτότυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών.