Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π. Ε. Καρδίτσας έγινε την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, στην αίθουσα συσκέψεων του κεντρικού κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας, για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2018.
Στη σύσκεψη παραυρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλειος Τσιάκος, ο εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Π. Ε. Καρδίτσας κ. Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Κων/νος Γαβριηλίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ορέστης Ψαχούλας, η Προϊσταμένη τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π. Ε. Καρδίτσας κ. Ευανθία Μπαρτζιώκα, ο Δ/της της Περιφ. Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας κ. Κων/νος Σκούρπας, ο Δ/τής της Π.Υ. Καρδίτσας κ. Σωτήριος Κορέλας, ο αναπλ. Δ/τής της Π.Υ. Σοφάδων κ.Ευάγγελος Ζαβλάγκας, ο αναπλ. Δ/τής της Π.Υ. Μουζακίου κ. Θεόδωρος Πάντος, ο Αστ. Δ/ντής κ. Θωμάς Καρανάσιος, ο εκπρόσωπος του Κ.Ε.Σ.Ν. Ανθχος κ. Νικόλαος Λάππας, , ο Αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Παναγιώτης Τουλιάς, ο εκπρόσωπος της Δ/νσης Δασών Καρδίτσας κ. Ιωάννης Νταής, ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου Καρδίτσας κ.Ιωάννης Αγγελακόπουλος, ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου Μουζακίου κ. Απόστολος Γκόζκος, η αν. Δ/ντρια Τεχνικών Έργων κ. Χριστίνα Ρέππα, ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ κ. Κων/νος Φούντας και εκπρόσωποι Εθελοντικών Οργανώσεων της Περιφερειακής Ενότητας.
Αφού έλαβαν το λόγο όλοι οι παραπάνω συμμετέχοντες και τοποθετήθηκαν σχετικά με το θέμα της συνεδρίασης ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία αναλύθηκαν και εξειδικεύτηκαν οι αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό όλων στον τομέα της πρόληψης και στην έγκαιρη και άμεση επέμβαση στον τομέα της καταστολής των δασικών πυρκαγιών που ενδέχεται να εκδηλωθούν και αποφασίστηκαν τα εξής :
- Από την πλευρά της Π. Ε. Καρδίτσας θα διατεθούν όλα τα μηχανήματα και το προσωπικό σε 24ωρη βάση.
- Η Π. Ε. Καρδίτσας και οι συμμετέχοντες Δήμοι θα συμβάλλουν στη βελτίωση – συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου σε συνεργασία με τα Δασαρχεία.
- Οι συμμετέχοντες Δήμοι θα φροντίσουν για την απομάκρυνση της βλάστησης γύρω από υποδομές και περιοχές ιδιαίτερης αξίας όπως αρχαιολογικοί χώροι, άλση, πάρκα κλπ.
- Θα επιτρέπεται καύση υπολειμμάτων αγροτικών καλλιεργειών ύστερα από άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
- Σε περίπτωση που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 3 και άνω θα αυξάνονται τα μέτρα ετοιμότητας και η επιτήρηση των δασών για εντοπισμό πυρκαγιών.
- Στις περιπολίες θα συμμετέχουν για επιτήρηση των δασών η Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα Δασαρχεία και οι Εθελοντικές Οργανώσεις καθώς και κλιμάκια της Αστυνομίας και του ΚΕΣΝ αν απαιτηθεί.
- Ενημέρωση του κοινού για μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας.
- Η προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση θα αποφασισθεί σε έκτακτο ΣΟΠΠ.
- Λήψη μέτρων προστασίας των παιδικών εξοχών – κατασκηνώσεων (οργανωμένα σχέδια εκκένωσης κατασκηνωτών και προσωπικού)