Καλούμαστε σήμερα εντός του 2010 να εγκρίνουμε τον ισολογισμό του οικονομικού έτους 2008 της ΔΗΚΕΚ (πρώην ΔΕΤΑΚ). Το θέμα αυτό όπως θα θυμάστε, ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο άλλες πέντε φορές για έγκριση, πλην όμως δεν συζητήθηκε λόγω παρέλευσης της ώρας. Το περίεργο είναι ότι σήμερα έρχεται διαφορετικός ισολογισμός από αυτόν που αρχικά κληθήκαμε (αν και δεν προλάβαμε) να εγκρίνουμε. Η αλλαγή έγινε επειδή τον προηγούμενο ισολογισμό συνέταξαν οι οικονομικές υπηρεσίες της ΔΕΤΑΚ και κλήθηκε (αν και αμέτοχος στην σύνταξη του) να τον υπογράψει ο απομακρυνθείς από τον Σεπτέμβριο του 2008 παλιός λογιστής κ. Χρ. Φασούλας. Όταν αυτός δικαιολογημένα αρνήθηκε να τον υπογράψει, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΚ, χωρίς ιδιαίτερο προβληματισμό και προκειμένου να υπογραφεί ο ισολογισμός από τον νέο λογιστή, κατήργησε την πρώτη απόφαση έγκρισης, αποφάσισε και ανέθεσε στον ορκωτό ελεγκτή κ. Ιωάννη Ζιάκα να ελέγξει τον νέο (διαφοροποιημένο από τον πρώτο) ισολογισμό, ο οποίος και έρχεται σήμερα προς έγκριση. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι:
α) ο νέος ισολογισμός διαφοροποιείται σε κάποια κονδύλια, με αποτέλεσμα οι ζημιές του 2008 πλέον να ανέρχονται σε 585.000 ευρώ περίπου, αυξημένες κατά 76.000 ευρώ περίπου σε σχέση με τον προηγούμενο
β) η απόφαση ανάθεσης του ελέγχου στον κ. Ζιάκα είναι παράνομη αφού σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρο 261, παρ. 1) αυτό είναι αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου και όχι του Δ.Σ. της ΔΗΚΕΚ, και μάλιστα η απόφαση αυτή πρέπει να λαμβάνεται στην αρχή του οικονομικού έτους και όχι 20 και πλέον μήνες μετά την έναρξή του. Η παρατυπία αυτή είναι και ο λόγος καθυστέρησης της συζήτησης του ισολογισμού την οποία η διοίκηση του Δήμου μετά από δική μας υπόδειξη διόρθωσε μόλις στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Θα μας πείτε βέβαια ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους κυρίους Βερίλλη και Ξυδιά. Μας δόθηκε η ευκαιρία να ξαναδούμε τα θέματα αυτά όταν συζητήθηκε το πόρισμά μας για τα διαχειριστικά προβλήματα της ΔΗΚΕΚ. Τότε ίσως να αποδείχτηκε ότι τα θέματα αυτά είναι παρανυχίδες μπροστά σε κάποια άλλα.
Ας έρθουμε όμως στην ουσία του θέματος, Ήδη από 15-7-2009 εν όψει της συζήτησης του θέματος του ισολογισμού στο Δημ. συμβούλιο, είχαμε δημοσιεύσει στον τοπικό τύπο άρθρο με το οποίο ισχυριζόμασταν -έστω και με τα τότε στοιχεία που άλλαξαν μεν, χωρίς όμως να αλλάξει η γενικότερη οικονομική εικόνα της επιχείρησης- ότι η ΔΗΚΕΚ οδηγείται σε οικονομική κατάρρευση.
Αποδεικνύαμε λοιπόν στο δημοσίευμα αυτό με στοιχεία ότι:
- οι ζημιές πλέον έχουν υπερκαλύψει το αρχικό κεφάλαιο
- οι ζημιές το 2007 και 2008 διπλασιάστηκαν σε σχέση με την περίοδο 1992 έως 2006
- ο δανεισμός της επιχείρησης επίσης διπλασιάστηκε το 2007 και 2008 σε σχέση με αυτόν του 2006
- οι οικονομικές υποχρεώσεις της ΔΗΚΕΚ αυξήθηκαν κατά 56% τα έτη 2007 και 2008 σε σχέση με το 2006
- με άλλα λόγια οι νοικοκυραίοι της συμφοράς πέτυχαν το ακατόρθωτο, αύξησαν ταυτόχρονα δανεισμό και υποχρεώσεις(!!)
Θα μπορούσαμε για λόγους εντυπωσιασμού να αναφέρουμε και άλλα ανάλογα στοιχεία και μεγέθη, συγκρίνοντας τα με ό,τι το 2006 παραδώσαμε. Δεν το κάνουμε. Και δεν το κάνουμε για δύο λόγους:
- 1. Και εμείς δεν είμαστε υπερήφανοι για τα αποτελέσματα της δικής μας θητείας. Μπορεί τα προβλήματα τότε να παρέμειναν σε επίπεδα αρνητικά αν και ελεγχόμενα και αντιμετωπίσιμα επειδή είχαμε πάντοτε στόχο την προσφορά υπηρεσιών με κόστος που να ανταποκρίνεται στα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα των δημοτών μας, πλην όμως δεν έπαυαν οι χρήσεις να είναι ζημιογόνες.
- 2. Το 2008 αποσπάστηκε από την ΔΕΤΑΚ το Παυσίλυπο και η ΔΕΤΑΚ μετατράπηκε σε ΔΗΚΕΚ. Το γεγονός αυτό επιφέρει μια στρέβλωση στα οικονομικά στοιχεία.
Το θέμα λοιπόν είναι τι γίνεται από δω και μετά. Και εδώ πλέον πρέπει να δούμε τι θα προτείνουμε. Η παράταξή μας είναι γνωστό ότι έχει ξεκάθαρη θέση που ξαναέφερε στο σώμα, την κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων. Αυτό και προτείνουμε. Πέρα από θέμα αρχής όμως, εδώ υπάρχει και αναγκαιότητα. Οι ζημιές της ΔΗΚΕΚ πλέον έχουν ξεπεράσει το κεφάλαιό της. Αν ήταν ιδιωτική επιχείρηση ή θα έκλεινε ή θα γινόταν άμεσα γενναία αύξηση του κεφαλαίου της. Εδώ, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης του Δήμου αλλά και της ανικανότητας και ακαταλληλότητας των διοικούντων τον Δήμο και την επιχείρηση, θα προτείναμε η ΔΗΚΕΚ να καταργηθεί απορροφούμενη από τον Δήμο. Οι αρμοδιότητες της αλλά και το προσωπικό της, κατά την άποψή μας πάντα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση για έναν πολιτιστικό οργανισμό του Δήμου, που σήμερα φαίνεται σαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναγκαίος και απαραίτητος, ενδεχομένως υπό την εποπτεία και τον έλεγχο ενός αντιδημάρχου. Σας προτρέπουμε να το τολμήσετε. Διαφορετικά, δυστυχώς και φέτος θα συζητάμε και θα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα νέα τραγικότερα αποτελέσματα του 2009, πέραν των ευθυνών (ενδεχομένως και ποινικών) του σημερινού προέδρου της.
Καρδίτσα 4-1-2010
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Τέγος Χρήστος
Παπαδημητρίου Φώτης
Πίτσαβος Αποστόλης
Φαλάρας Γιώργος
Τσίπρας Μανώλης
Λάμπρου Νίκος
Σιακάρας Γιώργος