Σ’ ένα από τα πιο παρθένα και απαράμιλλης ομορφιάς ποτάμια του Νομού μας, τον Μπεσιώτη ποταμό, παραπόταμο του Ταυρωπού και σε περιοχή που είναι καταγεγραμμένη ήδη από το 1981 ως προστατευόμενη περιοχή Καταφύγιο Άγριας Ζωής Κ287, δρομολογείται, μετά και από την τελευταία άδεια χρήσης του νερού του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας που εκδόθηκε την 1/11/17, η κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου 2,6 MW, παρά την έντονη και καταγεγραμμένη αντίδραση των φορέων της περιοχής στην βιομηχανοποίηση του εξαιρετικού αυτού φυσικού περιβάλλοντος.
Η αρχική άδεια παραγωγής για το έργο εκδόθηκε από την ΡΑΕ από το 2008 και στην πορεία παρά τις έντονες αντιδράσεις των φορέων και κατοίκων των γύρω χωριών και παρά τις διαβεβαιώσεις για αρνητική εισήγηση από την αντιπεριφέρεια Καρδίτσας,που τελικά ήταν θετική υπέρ του έργου,την 18/7/2012 με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.
Ακολούθησε λαϊκή συνέλευση στην Νεράιδα, την 25/8/12, όπου σύσσωμη η τοπική κοινότητα εκφράστηκε αρνητικά για το έργο με απόλυτη πλειοψηφία. Την 19/5/15, η τοπική κοινότητα της Νεράιδας με απόφασή της εκφράζει, ομόφωνα, την πλήρη αντίθεσή στο σχεδιαζόμενο έργο και ζητά από κάθε δημόσιο φορέα την αναστολή των αδειοδοτήσεων του έργου, όπως επίσης και η επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου Καρδίτσας με την από 5/4/2016 απόφασή της.
Στη συνέχεια, την 20/7/16, με προσωπικές επαφές εκπροσώπων φορέων προς τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εκφράστηκε η αντίθεση προς το σχεδιαζόμενο έργο, όπως και με την απόφαση της 4/7/17 της Τ.Κ.Νεράιδας.
Όλα αυτά όμως δεν έχουν φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με την σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Θεσσαλίας θέλουν να πάνε κόντρα στην τοπική κοινωνία και να προσυπογράψουν την καταστροφή, της κατά τα άλλα «προστατευόμενης» αυτής περιοχής, και να ιδιωτικοποιήσουν το νερό της προς ιδιωτικό οικονομικό όφελος.
Το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων έχει εκφράσει πολλές φορές, δημόσια, την αρνητική άποψή του για τα σχεδιαζόμενα έργα των λεγόμενων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή μας και ιδίως για τα μικρά υδροηλεκτρικά όπως είναι το αναφερόμενο.
Οι κυριότεροι λόγοι είναι ότι οι κατασκευές αυτές προκαλούν συνήθως μεγάλες περιβαλλοντικές-οικολογικές καταστροφές στις ποτάμιες και παραποτάμιες παρθένες και ανέγγιχτες περιοχές, στερούν σε μεγάλο βαθμό το νερό από τα ποτάμια, αλλοιώνουν την χλωρίδα και την πανίδα και δημιουργούν προβλήματα στο μικροκλίμα της περιοχής εκεί που δημιουργούνται τα φράγματα και οι λίμνες.
Από την μία τα οικονομικά οφέλη είναι ελάχιστα. Η παραγόμενη ενέργεια αμελητέα για την ηλεκτροδότηση, επειδή λειτουργούν μόνο εποχιακά, επειδή δεν διαθέτουν ταμιευτήρα όπως τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, για παράδειγμα η Λίμνη Πλαστήρα, που αποθηκεύουν το νερό και δημιουργούν το πολύ μία θέση εργασίας. Φανταστείτε ότι το έργο στον Μπεσιώτη είναι το 1/50 της δυναμικότητας του Υ/Η της Λ. Πλαστήρα, δηλαδή θα πρέπει να καταστραφούν 50 ρέματα – ποτάμια της περιοχής για να είναι το παραγόμενο αποτέλεσμα ίδιας δυναμικότητας με τον Υ/Η της Λ.Πλαστήρα.
Από την άλλη η οικονομική ζημία που προκαλούν στην ήδη επιβαρυμένη εθνική οικονομία είναι πολλαπλάσια. Χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω του αναπτυξιακού νόμου για το στάδιο κατασκευής που έχει πολλά χωματουργικά έργα και μπετά, άρα ευκαιρία για υπερτιμολογήσεις, και στο στάδιο τις λειτουργίας επιχορηγούνται μέσω του τέλους ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουμε όλοι μας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Είναι η κλασική αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς, από όλους μας δηλαδή, στους λίγους, που είναι οι ιδιοκτήτες.
Καταλαβαίνουμε ότι, για την διαφύλαξη και σωτηρία του φυσικού περιβάλλοντος των Αγράφων για τις επόμενες γενιές από επικείμενες επενδύσεις όπως αυτό το υδροηλεκτρικό στον Μπεσιώτη αλλά και σε άλλα ποτάμια της Αγραφιώτικης φύσης, χρειάζεται η πανστρατιά όλων των φορέων και κατοίκων του Νομού Καρδίτσας, με δυναμικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στις δημόσιες υπηρεσίες που εκτελούν τις εντολές αδειοδοτήσεων των έργων αυτών, μέχρι την πλήρη ακύρωσή των.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο από το 2004 δεκατετραετής αγώνας στον γειτονικό Νομό μας στην Ευρυτανία, όπου οι Ευρυτάνες, με πρωτεργάτες την Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος, τον Δήμο Καρπενησίου και τον Σύλλογο ΚρικελλιωτώνΕυρυτάνων “Ο Άγιος Νικόλαος”, κατάφεραν να φέρουν ουσιαστικά εμπόδια στα τέσσερα Αιολικά έργα που σχεδίαζε η ΤΕΡΝΑ, μέχρι που αυτή τελικά αποχώρησε, έκανε ανάκληση των επενδύσεών της και επέστρεψε επιχορηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ που είχε πάρει προκαταβολικά. Βλέπουμε ότι οι φορείς και οι πολίτες, όταν αγωνίζονται δυναμικά και ενωμένοι με κοινή συνισταμένη το καλό της περιοχής τους, δικαιώνονται.
Πρέπει όλοι μαζί να δηλώσουμε ότι δεν είναι αυτή η ανάπτυξη που θέλουμε, με την καταστροφή των ποταμών μας από τα υδροηλεκτρικά και την καταστροφή των βουνοκορφών μας από το αιολικά.
Η ήπια μορφή ανάπτυξης με φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις είναι μονόδρομος για την Καρδίτσα.
Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ο αγροτουρισμός, η γεωργία με την κτηνοτροφία και τις μικροβιοτεχνίες, αν στηριχθούν έμπρακτα, μπορούν να δώσουν μια ώθηση ανάπτυξης στην ορεινή ζώνη του Νομού μας προς όφελος όλων και όχι έργα καταστροφής της φύσης για όφελος των λίγων.
Αναγνωρίζουμε ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει λάθη από πολλούς στην αντιμετώπιση αυτών των έργων, ειδικά για το έργο του Μπεσιώτη αλλά η περαιτέρω αδράνεια μας καθιστά συνένοχους στην επερχόμενη καταστροφή.
Καλούμε όλους τους τοπικούς φορείς και πρώτα τους Δήμους και την Αντιπερειφέρεια αλλά και τους Συλλόγους και πολίτες του Νομού μας να μην αδρανούν άλλο και να πάρουν δυναμικά και δημόσια θέση για την ακύρωση αυτών των επενδύσεων που σκοπό έχουν να καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας για το ιδιωτικό όφελος ολίγων. Ιδίως για το έργο στον Μπεσιώτη,που έχει ωριμάσει και σύντομα μπορεί να βγει η τελική άδεια εγκατάστασης, με συνέπεια τότε να είναι αργά για να θρηνούμε.
ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ