Καμία ουσιαστική απάντηση δεν έδωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος στην ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος με την από 4 Νοεμβρίου 2009 ερώτηση του, στη Βουλή σχετικά με τη δικαίωση των εργαζομένων ΑΜΕΑ στα προγράμματα του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού.
Συγκεκριμένα αν και στην ερώτηση του ο κύριος Ταλιαδούρος διατύπωνε τρία ερωτήματα, για το ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση ώστε να ανταποκριθεί στα αιτήματα των εργαζομένων ΑΜΕΑ στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, του Δήμου Σοφάδων, για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει την απόφαση της και να προβεί σε αναγνώριση της προϋπηρεσίας αυτής με τη μορφή μοριοδότησης και για το πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το εργατικό αυτό δυναμικό που έχει πλέον τις γνώσεις ώστε να είναι αποδοτικό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που πάσχει, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Α. Λοβέρδος με την απάντηση του παρέπεμψε στην εργατική Νομοθεσία σύμφωνα με την οποία «Μετά τη λήξη των προγραμμάτων αυτών η εργασιακή σχέση, αφορά τα συμβαλλόμενα μέρη, σύμφωνα με την εργατική Νομοθεσία»
Ειδικότερα, η απάντηση του κ. Α. Λομβέρδου είναι η εξής:
«Σε απάντηση της με αρ πρωτ. 640/4-11-2009 Ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή Σ. Ταλιαδούρο σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας επισυνάπτουμε το με αριθμ. Β145663/16-11-2009 Έγγραφο του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ για Άτομα με Αναπηρίες. Απεξαρτημένα άτομα. Αποφυλακισμένα άτομα. Νεαρά παραβατικά ή νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο
Ο Ο.Α.Ε.Δ. στο πλαίσιο του κοινωνικού και θεσμικού του ρόλου σχεδιάζει και υλοποιεί ειδικά προγράμματα κοινωνικοοικονομικής ενσωμάτωσης των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων (μεταξύ των οποίων και τα άτομα με αναπηρία), οι οποίες υφίστανται επαγγελματικό και κοινωνικό αποκλεισμό και χρήζουν ιδιαίτερης στήριξης για την ένταξη/ επανένταξη τους στην αγορά εργασίας.
Τα ειδικά αυτά προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης για την ένταξη στην αγορά εργασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων αναπτύσσονται ως δράσεις Εθνικής πολιτικής με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό του Ο.Α.Ε.Δ. αλλά και στο πλαίσιο των προβλεπομένων μέτρων του Ε.Κ.Τ ή άλλων Κοινοτικών Πρωτοβουλιών .
Ειδικότερα τα προγράμματα αυτά συνίστανται στην επιχορήγηση Ιδιωτικών Επιχειρήσεων, Συνεταιρισμών, Επαγγελματικών Σωματείων και Ενώσεων αυτών, Σωματείων, Αστικών Εταιριών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Κοινωνικών Συνεταιρισμών (Ν2716/17.5.1999), Κοινοπραξιών και γενικά εργοδοτών για τη δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας για την απασχόληση ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Στα επιχορηγούμενα αυτά προγράμματα κατ ‘εξαίρεση και σε εφαρμογή του άρθρου 20 παρ.4ΚΑ του Ν.2738/99 εντάσσονται και οι Επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΝΘΕ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ(200064/15-03-2007 Κοινή Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 430/28-03-2007)
|
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Α) Πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης τετραετούς διάρκειας
Διάρκεια επιχορήγησης: 36 μήνες με την υποχρέωση ο εργοδότης να απασχολήσει το άτομο άλλους 12 μήνες χωρίς επιχορήγηση. Ποσό επιχορήγησης: 25 Ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης του ατόμου και για τους 36 μήνες
Προσαύξηση :1,50 ευρώ εάν το άτομο είναι γυναίκα ή άνω των 50 ετών.
Β) Πρόγραμμα μερικής απασχόλησης τετραετούς διάρκειας,
Διάρκεια επιχορήγησης: 36 μήνες με την υποχρέωση ο εργοδότης να
απασχολήσει το άτομο άλλους 12 μήνες χωρίς επιχορήγηση.
Ποσό επιχορήγησης: 15 Ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης του ατόμου και για
τους 36 μήνες.
Γ) Πρόγραμμα Πλήρους Απασχόλησης με σύμβαση Ορισμένου Χρόνου για την
επιχορήγηση Επιχειρήσεων που λειτουργούν σε εποχιακή βάση (τουριστικές επιχ/σεις, κλπ).
Διάρκεια επιχορήγησης: 3 μήνες το κατώτερο έως 8 μήνες το ανώτερο.
Ποσό επιχορήγησης: 25 Ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης του ατόμου.
Προσαύξηση:1,50 ευρώ εάν το άτομο είναι γυναίκα ή άνω των 50 ετών.
Επίσης στα προγράμματα αυτά σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ είναι δυνατή η εκ νέου επιχορήγηση των επιχειρήσεων για την απασχόληση των ίδιων ατόμων εφ’ όσον:
Έχει ολοκληρωθεί το προηγούμενο τετραετές πρόγραμμα και κάποιοι εκ των απασχολούμενων παρουσιάζουν ψυχιατρικό πρόβλημα ή με νοητική υστέρηση ή τύφλωση ή παραπληγία/τετραπληγία ή αυτά που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Για την καλύτερη προσαρμογή και διευκόλυνση των Α.με.Α που προσλαμβάνονται μέσω του προγράμματος ΝΘΕ επιδοτείται η εργονομική διευθέτηση του χώρου εργασίας σύμφωνα με τις προσωπικές ανάγκες κάθε εργαζόμενου, πχ. δημιουργία ράμπας, ειδικής τουαλέτας, πάγκου εργασίας κλπ, με συμμετοχή στην δαπάνη έως 90% του συνολικού κόστους της και μέχρι του ύψους των δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) Ευρώ για κάθε μία από τις εργονομικές διευθετήσεις χώρου εργασίας που κρίνονται αναγκαίες.
Τα προγράμματα επιδότησης Νέων Θέσεων Εργασίας Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων υλοποιούνται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων και η αρμόδια Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ. ελέγχει την απασχόληση των ατόμων που προσλήφθηκαν στα πλαίσια των προγραμμάτων απασχόλησης όσο χρονικό διάστημα αυτά διαρκούν.
Μετά τη λήξη των προγραμμάτων αυτών η εργασιακή σχέση, αφορά τα συμβαλλόμενα μέρη, σύμφωνα με την εργατική Νομοθεσία.»
Επί της απάντησης ο κ. Ταλιαδούρος δήλωσε:
«Η έλλειψη ουσιαστικής απάντησης στα συγκεκριμένα και σαφή ερωτήματα που είχα θέσει στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Α. Λοβέρδο, αποδεικνύει το σκληρό και ανάλγητο πρόσωπο της κυβέρνησης που ενώ υπεραμύνεται του κοινωνικού κράτους κάνει ότι δήθεν δεν αντιλαμβάνεται ότι οι εργαζόμενοι ΑΜΕΑ βρίσκουν κλειστές τις πόρτες της αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Αποδεικνύει επίσης την έλλειψη σχεδιασμού και στοχευμένων δράσεων εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας για την αποκατάσταση της αδικίας που συντελείται εις βάρος συνανθρώπων μας με ιδιαιτερότητες, που έχουν ήδη αποδείξει ότι μπορούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.
Λυπάμαι πολύ που η ψυχρή και ξύλινη «απάντηση» του Υπουργού απευθύνεται σε άτομα που έχουν ευαισθησίες αλλά και δύναμη να ξεπεράσουν τις αδυναμίες τους, να είναι παραγωγικοί και χρήσιμοι στον τόπο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με τη θέση της αυτή η κυβέρνηση στερεί από τα άτομα αυτά την ελπίδα για μια αξιοπρεπή ζωή και τα καταδικάζει σε ανεργία καθώς λόγω αναπηρίας αδυνατούν να διεκδικήσουν ισότιμα από μόνα τους μια θέση στην αγορά εργασίας.
Επειδή λοιπόν το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και άπτεται και του πολιτισμού μας καλώ εκ νέου τον κύριο Υπουργό, να το επανεξετάσει ώστε τα άτομα αυτά να παραμείνουν ενταγμένα στο ενεργό δυναμικό της πατρίδας μας.»