ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ


 Με αφορμή το άρθρο των νομαρχιακών συμβούλων κ.κ. Καλιακούδα και Καρατσιώρη για το έργο εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, οι οποίοι ουσιαστικά κατέθεταν την αγωνία τους για την ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων στο Νομό παράλληλα όμως με την ολοκλήρωση του παραπάνω έργου (όπως εξήγησαν στο σώμα), η πρόθεσή τους αυτή παρερμηνεύτηκε, δημιουργώντας την αίσθηση στον πρώην Νομάρχη Καρδίτσας κ. Αναγνωστόπουλο ότι συντάσσονται με τις απόψεις της Υπουργού Περιβάλλοντος και ζήτησε από το Νομάρχη Καρδίτσας με ερώτησή του, να απαντήσει εάν αποδοκιμάζει ή επιδοκιμάζει αυτές τις απόψεις. Ο κ. Αλεξάκος απάντησε ότι η θέση όλων των νομαρχιακών συμβούλων είναι υπέρ της ολοκλήρωσης του Αχελώου, ωστόσο -είπε- όπως γράφτηκε το άρθρο δημιουργεί κάποιες παρερμηνείες και την αίσθηση ότι τα αρδευτικά του Σμοκόβου με τον Αχελώο δεν πάνε μαζί. Στο σημείο αυτό ζητήθηκε ο λόγος επί προσωπικού, από τους κ.κ. Καλιακούδα και Καρατσιώρη, κάνοντας τον κ. Μπούτα να απειλεί οτι θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, αφού η ερώτηση του κ. Αναγνωστόπουλου απευθυνόταν καθαρά προς τον κ. Νομάρχη και όχι στους δύο αρθρογράφους. Παρ’ όλα αυτά ο Πρόεδρος κ. Κατσαρός, έδωσε το λόγο στους δύο προαναφερόμενους, οι οποίοι υπεραμύνθηκαν του έργου της εκτροπής, ζητώντας παράλληλα να ολοκληρωθούν και τα υπόλοιπα σημαντικά αρδευτικά έργα για το Νομό, τα οποία έχουν μείνει αρκετά πίσω. «Η έννοια του άρθρου μας ήταν καθαρά συμπληρωματική και τίποτε άλλο. Μακριά από εμάς κάθε έννοια και ιδέα μη υλοποίησης του έργου», κατέληξαν.

Ο κ. Αλεξάκος

Μετά τις γιορτές θα δημοσιοποιηθεί η δήλωση της κυβέρνησης υπέρ των έργων εκτροπής του Αχελώου είτε από τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πάγκαλο είτε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τόνισε ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος κατά την  τοποθέτησή του στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε στον Αχελώο. Όπως είπε, είχε προσωπική συνάντηση με τον κ. Πάγκαλο -την οποία ζήτησε ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος- προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις περί του έργου, προτού γίνει η συνάντηση με το Δ.Σ. της ΠΑΣΕ. Ο κ. Αλεξάκος ενημέρωσε το σώμα για τις επαφές που έχει κάνει μέχρι στιγμής και καθησύχασε τις όποιες ανησυχίες λέγοντας πως ακόμη και το Υπουργείο Περιβάλλοντος δέχεται την εκτροπή του Αχελώου, παράλληλα όμως με την ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής, τα σχέδια των οποίων θα ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο μήνα, έτσι ώστε να είναι έτοιμα πριν το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Κατέληξε δε λέγοντας, πως ακόμη και αν το ΣτΕ εκδώσει αρνητική απόφαση μετά την προσφυγή της WWF, «εμείς θα καταθέσουμε αίτηση αναστολής της αναστολής».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος

Την ανησυχία του για το έργο παρά τα λεγόμενα του Νομάρχη, κατέθεσε για άλλη μια φορά ο πρώην Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αναγνωστόπουλος. Τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία τίθεται ανοιχτά κατά του έργου και επίσης, ότι είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κρύβονται πίσω από την Υπουργό εριβάλλοντος και ζητούν πρώτα να ενημερωθούν και μετά να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση. «Φοβάμαι πως η παρούσα κυβέρνηση θα βάλει το κεφάλι της στο χώμα», είπε με νόημα, επισημαίνοντας τα τεράστια συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το έργο. «Οφείλουμε να αξιώσουμε από τον πρωθυπουργό να βγει μπροστά από τη Μπιρμπίλη και να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το θέμα», κατέληξε.

Ο κ. Αρχοντής

«Προσπαθώ να καταλάβω που το πάει η κυβέρνηση», είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Αρχοντής, τονίζοντας πως το έργο βρίσκεται σε μεγάλους κινδύνους οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται με ψηφίσματα. «Χρειάζεται άλλου είδους αγώνας. Το άμεσο δεν είναι η έκδοση ενός ψηφίσματος, αλλά η δήλωση του πρωθυπουργού» είπε, και κατέθεσε την πρόταση το επόμενο αναπτυξιακό συνέδριο που θα γίνει στην Καρδίτσα να είναι έχει ως μοναδικό του θέμα την εκτροπή του Αχελώου ή να πραγματοποιηθεί μια πανθεσσαλική ημερίδα για το ίδιο θέμα.

Ο κ. Μπούτας

Κίνημα διεκδίκησης και προβολής των λόγων που πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο, υποστήριξε ο κ. Μπούτας ότι πρέπει να δημιουργηθεί, αφού η ΠΑΣΕ υστερεί σε αυτόν τον τομέα και μάλιστα με τις ενέργειές της δίνει «πάτημα» στους πολέμιους του έργου να έχουν το πάνω χέρι. Κατέληξε δε λέγοντας πως πρώτα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα αν εξακολουθούμε να θέλουμε αγρότες, αφού από ‘κει ξεκινούν όλα τα ζητήματα.  

Προηγούμενο άρθρο Μοιράστηκαν 500 δέματα αγάπης
Επόμενο άρθρο Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ