Η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για το Περιβάλλον τον Άνθρωπο και την Ποιότητα Ζωής),στο μέτρο των δυνατοτήτων της, προσπαθεί κάθε φορά να συμβάλει στη θετική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων.
Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη.
Στη χώρα μας, βασει της σύνθήκηςΡαμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.
Οι υγρότοποι της χώρας μας υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία. Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Οι υγρότοποι συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο πολύτιμα, αλλά και πιο απειλούμενα οικοσυστήματα στον κόσμο. Παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα βιοποικιλότητας, υποστηρίζοντας πολλά είδη πουλιών, θηλαστικών, ερπετών, ψαριών, αμφιβίων και ασπόνδυλων. Παρέχουν επίσης πολύτιμες υπηρεσίες στους ανθρώπους, όπως καθαρό νερό, τρόφιμα, προστασία του εδάφους από τη διάβρωση και έχουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι κυκλώνες.
Φέτος, όπως κάθε χρόνο, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διεξήγαγε στα μέσα του Γενάρη το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης άγριας ζωής στην χώρα μας: τις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ). Περισσότεροι από 150 εθελοντές παρατηρητές πουλιών από όλη την Ελλάδα, τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς και Φορείς Διαχείρισης επισκέπτονται πάνω από 200 υγρότοπους της χώρας και καταμετρούν τα διαχειμάζοντα αλλά και αρπακτικά πουλιά.
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται στην ελληνική κοινωνία η τάση για αναγνώριση και κατανόηση της τεράστιας σημασίας των υγροτόπων. Ωστόσο, η τάση αυτή δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρή, ώστε να ανακόψει την υποβάθμιση που προκαλούν οι ασύνετες πρακτικές. Απαιτείται ενημέρωση της κοινής γνώμης πάνω στα περιβαλλοντικά ζητήματα για να αποκτήσει περισσότερη γνώση και ευαισθησία. Η ΟικόΣφαιρα προσπαθεί και προς αυτή την κατεύθυνση.