Κρατικός Προϋπολογισμός 2010 και Αυτοδιοίκηση


  Ψηφίζεται σήμερα από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου ο κρατικός προϋπολογισμός του 2010, ένας προϋπολογισμός που για πρώτη φορά, με σοσιαλιστική μάλιστα κυβέρνηση, βρίσκεται ανοιχτά σε ευθεία αντιλαϊκή στόχευση.

Το ΠΑΣΟΚ συνεπές  στο εκλογικό του πρόγραμμα που λέει «ο ισχυρός δήμος μπορεί να προκύψει από την εξασφάλιση της πραγματικής οικονομικής αυτοτέλειας του…», βάζει σταδιακά και με τον νέο προϋπολογισμό σε εφαρμογή το σχέδιο που προβλέπει ότι το κράτος αρχικά θα περιορίσει ακόμα πιο πολύ και τελικά να σταματήσει την πενιχρή χρηματοδότηση που δίνει σήμερα από διάφορους πόρους για τις νομαρχίες και τους δήμους.

Οι Δήμοι και οι Κοινότητες όπως είναι σήμερα ή με την επερχόμενη συνένωσή τους αργότερα, για να τα βγάλουν πέρα με τις επιπλέον αρμοδιότητες που διαρκώς φορτώνονται, καλούνται να αυξήσουν την τοπική φορολογία προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ήδη υποβαθμισμένο έργο τους.

Η νέα κυβέρνηση  με τον  προϋπολογισμό που συνέταξε, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια “πρωτοτυπεί” μιας και τα στοιχεία που παρουσιάζει η εισηγητική της έκθεση δεν ανταποκρίνονται στα αναγραφόμενα  στους αντίστοιχους κωδικούς των ΟΤΑ. Έτσι, ενώ η εισηγητική έκθεση παρουσιάζει αύξηση των ΚΑΠ κατά 2%, η ανάγνωση των στοιχείων του προϋπολογισμού δείχνει σημαντική μείωση. Τα έσοδα  για λειτουργικές δαπάνες (των ΚΑΠ) παρουσιάζονται μειωμένα κατά 335,34 εκ. € σε ποσοστό 11,1%, ενώ η  ΣΑΤΑ (χρήματα αποκλειστικά για έργα) παρουσιάζεται μειωμένη κατά 181,78 εκ. € σε ποσοστό 18,6%. Συνολικά η μείωση των πόρων της Τ.Α. σε σχέση με το 2009 θα είναι ύψους 517,24 εκ.  € σε ποσοστό 12,93%. Στο δε σύνολο του κρατικού προϋπολογισμού, για την Τ.Α. διατίθεται το εξευτελιστικό ποσό του 3,91%.

Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Ν.Α.) Τα έσοδα της Ν.Α.  από τον κρατικό προϋπολογισμό αποτελούν το 0,41%.Τα διατιθέμενα ποσά που προορίζονται για λειτουργικά έξοδα, έργα υποδομών, βοηθήματα, επιδοτήσεις, μεταφορά μαθητών κ.λπ, δεν της επαρκούν να λειτουργήσει εύρυθμα ούτε σαν απλός διοικητικός μηχανισμός. Επιπλέον το προσωπικό που υπάρχει δεν καλύπτει ούτε το 50% των οργανικών θέσεων της κάθε Νομαρχίας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τους υπαλλήλους με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η ασυμφωνία-λαθροχειρία στα ποσά της  εισηγητικής έκθεσης και κωδικών ισχύει βέβαια και εδώ. Ενώ στην εισηγητική έκθεση οι ΚΑΠ για την Ν.Α. παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με το 2009 κατά 3,1%, η μείωση στην πραγματικότητα πενταπλασιάζεται στο 15,26%.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις επιχορηγήσεις στα βοηθήματα υγειονομικής περίθαλψης. Από την μία στην εισηγητική έκθεση εμφανίζονται 791,50 εκ. €, ενώ στον προϋπολογισμό γίνονται 750 εκ. €. Στις επιχορηγήσεις για επενδύσεις, ενώ το 2009 προϋπολογιστήκαν 772,4 εκ €, φέτος θα είναι 642 εκ. €.

 Όλα τα παραπάνω οικονομικά στοιχεία δεν είναι τίποτα άλλο από  προάγγελος  για το που οδηγείται η κατάσταση στην Τ.Α. τα επόμενα χρόνια με τον νέο Καποδίστρια, για τον οποίο τόσος λόγος γίνεται ήδη και θα γίνει πιο πολύς τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι είναι αποφασισμένη άμεσα να προχωρήσει στην συνένωση Περιφερειών, Νομών και Δήμων στα πλαίσια του “εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης”  και οι εκλογές του Νοεμβρίου 2010 θα γίνουν με τα νέα δεδομένα. Οι επιδιώξεις του νέου εγχειρήματος είναι στοχευμένες. Οι νέοι οργανισμοί που θα στηθούν, πολύ λίγη σχέση θα έχουν με αυτοδιοίκηση, θα αποτελούν ουσιαστικά  αναπόσπαστο τμήμα του ενιαίου κρατικού μηχανισμού, που με πιο αποφασιστικό πλέον τρόπο θα προωθούν αντιλαϊκές πολιτικές όπως:

  • την εμπορευματοποίηση σε σειρά δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που ήδη έχει αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβει και να επεκτείνει στη συνέχεια η Τ.Α. (πρόνοια, υγεία, παιδεία, αθλητισμό κλπ) .
  • την γενίκευση στην εφαρμογή των “ευέλικτων” σχέσεων εργασίας σε όλα τα επίπεδα (μειωμένα ωράρια, εποχική απασχόληση κλπ)
  • την αποδοχή της μείωσης των ήδη πενιχρών κρατικών δαπανών που διατίθενται σήμερα για την αυτοδιοίκηση
  • την επιβολή πρόσθετης τοπικής φορολογίας (την ονομάζουν φορολογική αποκέντρωση) για να μπορεί να λειτουργεί η Τ.Α.
  • την διαχείριση των επιπτώσεων της ακραίας φτώχιας που θα εμφανίζεται όλο και πιο έντονα λόγω των πολιτικών που θα εφαρμόζονται.

Οι αποφάσεις για όλα τα παραπάνω είναι ειλημμένες, ο διάλογος που ισχυρίζονται ότι  θα γίνει  είναι το φύλλο συκής για την επιδρομή που ετοιμάζουν. Θέλουν στην αυτοδιοίκηση όργανα και αιρετούς που να λειτουργούν με  εντέλλεστε.

Το ερώτημα για όλους τους αιρετούς είναι: θα δεχθούν να υπηρετήσουν τέτοιες πολιτικές ή θα αγωνιστούν να τις ανατρέψουν;

   

                                                                                    ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΓΟΣ

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζεται το εορταστικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη στην Ατρίτσα, τον Πύργο Κιερίου & τη Ματαράγκα