Για μια δεσμευτική και δίκαιη παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή


  Τις θέσεις του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ για μια δίκαιη και ισχυρή παγκόσμια συμφωνία πάνω στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, παρουσίασε χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, αλλά και το απόγευμα σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Παυσιλύπου, το μέλος του Π.Γ. του ΣΥΝ, πρώην Βουλευτής Εύβοιας κ. Βαγγέλης Αποστόλου. Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου η οικολογία δεν είναι άχρωμη και άοσμη και σίγουρα δε μπορεί από μόνη της να αποτελέσει στρατηγική εξόδου από τη σημερινή πολύπλευρη οικονομική και κοινωνική κρίση.
«Η πράξη μάς έχει δείξει ότι οικολογία σημαίνει σύγκρουση με μεγάλα συμφέροντα, σημαίνει επιλογές που θα έχουν κερδισμένους και χαμένους. Κι όσο κι αν θα συμφωνήσουμε πιθανά σε μέτρα εξορθολογισμού της περιβαλλοντικής πολιτικής, γνωρίζουμε ότι οι επιλογές που χρειάζεται επειγόντως να υιοθετηθούν δεν μπορεί να είναι πλήρως συναινετικές. Ούτε μπορούν να είναι τέτοιες ώστε να αποφέρουν κέρδος σε όλους ταυτόχρονα, να εξυπηρετήσουν δηλαδή τόσο τις ανάγκες του κεφαλαίου και της αγοράς, όσο και το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου», επεσήμανε και αναφέρθηκε στις 10 προτάσεις – διεκδικήσεις του κόμματός του:

  1. Διεθνή δεσμευτική συνθήκη για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2020 και κατά 90% έως το 2050 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 για τις ανεπτυγμένες χώρες που ευθύνονται για το 75% της κλιματικής αλλαγής, με αυστηρές κυρώσεις για κάθε παραβίασή της.
  2. Δέσμευση, με συγκεκριμένες ποσοτικές κατανομές, για επαρκή χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών με 110 δις ετησίως, ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όσο και ο περιορισμός των εκπομπών τους, με διαχείριση των κονδυλίων από τον Ο.Η.Ε.
  3. Την αναγόρευση της εξοικονόμησης ενέργειας σε όλους τους τομείς -βιομηχανία, γεωργία, κτηριακός τομέας, μεταφορές, συγκοινωνίες κλπ- σε κεντρικό στόχο της διεθνούς ενεργειακής πολιτικής.
  4. Ο τομέας της παραγωγής ενέργειας ως ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος για την κλιματική αλλαγή να απεγκλωβιστεί από τη μέγγενη του κέρδους. Η παραγωγή και ο ενεργειακός σχεδιασμός από εταιρείες υπό αυστηρό κοινωνικό έλεγχο με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, την κάλυψη των κοινωνικών ενεργειακών αναγκών (χαμηλές τιμές για την ευρεία λαϊκή κατανάλωση) και την προστασία του περιβάλλοντος.
  5. Ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με στροφή στις ΑΠΕ (αιολική, ηλιακή, γεωθερμική, κλπ) με σεβασμό της φέρουσας ικανότητας των οικοσυστημάτων, της αισθητικής του τοπίου και με συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε όλα τα στάδια της λήψης αποφάσεων.
  6. Καμιά νέα εγκατάσταση πυρηνικής ενέργειας. Διεθνής έλεγχος των υπαρχουσών και χρονοδιάγραμμα για το οριστικό κλείσιμό τους.
  7. Κατάργηση των νεοφιλελεύθερων ευέλικτων μηχανισμών του Κιότο (εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών, μηχανισμοί καθαρής ανάπτυξης – κοινής υλοποίησης), που επιχειρούν να αναζητήσουν τη λύση στα χρηματιστήρια ρύπων, μεγιστοποιώντας άμεσα τις εκπομπές σε πλανητικό επίπεδο, προς όφελος των ανεπτυγμένων χωρών.
  8. Άμεσα δεσμευτικά μέτρα για την ανακοπή της αποδάσωσης και την προώθηση μεγάλης κλίμακας αναδασωτέων και αναγέννησης των τροπικών δασών αλλά και των τεράστιων δασικών εκτάσεων που αποτεφρώνονται από πυρκαγιές.
  9. ΄Αμεσες δράσεις για την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, την αναδιάρθρωση των υδροβόρων καλλιεργειών, την αντιστροφή της σχέσης φυσικής-ζωϊκής παραγωγής και τη στροφή από τα μαζικά μοντέλα γεωργίας στη συνεταιριστική και μικρής κλίμακας τοπική γεωργική παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με σεβασμό στη βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων.
  10.  Απαγόρευση των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών.

Προηγούμενο άρθρο Απονεμήθηκαν τα βραβεία του Γ’ Λογοτεχνικού Διαγωνισμού
Επόμενο άρθρο Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ