Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στους μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου Καρδίτσας και καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση της Δημοτικής Αρχής για μεταστέγαση του σχολείου, και μάλιστα μεσούσης της σχολικής χρονιάς.
Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση της Δημοτικής Αρχής, διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του σχολείου και δυσχεραίνει τη φοίτηση των εργαζόμενων μαθητών. Το Εσπερινό Γυμνάσιο, έχει την στέγη του και η μεταστέγαση υπονομεύει την ύπαρξή του, με την μαθητική διαρροή που θα προκαλέσει.
Όπως γίνεται ξεκάθαρο με την ανακοίνωση του 15/μελούς Συμβουλίου, η μεταστέγαση του σχολείου σε περιοχή εκτός πόλης, με ωράριο που λήγει στις 22:15, εντείνει τις ήδη αντίξοες συνθήκες – εργασιακές, οικονομικές, οικογενειακές – κάτω απ’ τις οποίες προσπαθούν να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους οι εργαζόμενοι μαθητές.
Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε εμείς επιχειρήματα για να αποδείξουμε αυτό που βιώνουν καθημερινά οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου. Είναι πραγματικός άθλος να κυνηγάς το μεροκάματο και ταυτόχρονα να προσπαθείς να είσαι μαθητής. Αξίζουν την συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας.
Επιπλέον, είναι πρακτικά αδύνατον να εξυπηρετηθούν λειτουργικά οι τέσσερις εκπαιδευτικές δομές (1ο ΕΠΑΛ, Εργαστηριακό Κέντρο, Εσπερινό ΕΠΑΛ, Δημόσιο ΙΕΚ) με την προσθήκη μιας πέμπτης, του Εσπερινού Γυμνασίου, τις οποίες θα φιλοξενεί το υπέρ-συγκρότημα.
Ουσιαστικά η μεταστέγαση υποβαθμίζει την εκπαιδευτική λειτουργία και των πέντε σχολείων, για να εκκενωθεί και να αλλάξει χρήση ένα ιστορικό κτήριο, που πάντα λειτουργούσε ως σχολείο, με σκοπό να μετατραπεί σε μουσείο εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής. Κανείς δεν εναντιώνεται στη δημιουργία μουσείου εκπαίδευσης, καθώς και οποιουδήποτε έργου που αναδεικνύει την ιστορία και τον χαρακτήρα της πόλης, αλλά αναρωτιόμαστε, γιατί αυτό να γίνει σε βάρος του μοναδικού Εσπερινού Γυμνασίου στο νομό μας, το οποίο αγκαλιάζει τους εργαζόμενους και υπηρετεί τις μορφωτικές ανάγκες των κοινωνικά πιο ευάλωτων μαθητών; Η ερημιά και η εγκατάλειψη του ιστορικού 1ου Λυκείου δεν εκθέτει την Δημοτική Αρχή;
Τελικά η σχολική στέγη αντιμετωπίζεται από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ως ένα «αστικό ακίνητο», που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί «προσοδοφόρα». Η απαράδεκτη αυτή απόφαση της Δημοτικής Αρχής, εγκαινιάζει μια επικίνδυνη πρακτική που δυνάμει μπορεί να αποτελέσει πραγματική απειλή για τα σχολεία, γιατί υποβιβάζει την μη μετρήσιμη αξία της ομαλής λειτουργίας ενός σχολείου σε απλοϊκή «άσκηση λογιστικής».
Ο αγώνας των μαθητών του Εσπερινού γυμνασίου-Λ.Τ. είναι δίκαιος και είμαστε δίπλα τους.
«Κάτω τα χέρια από το σχολείο»
«Η δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι δικαίωμα όλων»
Κοινή Δράση Εκπαιδευτικών