Μηδενική η ζήτηση φυσικών ελάτων για στολισμό


  Παρ’ότι η εγκύκλιος του αρμόδιου Υπουργείου βρίσκεται από νωρίς στα χέρια του Δασαρχείου Καρδίτσας με την οποία ορίζεται ο αριθμός των δέντρων που θα κοπούν φέτος για διακόσμηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, εν τούτοις λόγω της μη ζήτησης φυσικών ελάτων, αυτή τη στιγμή έχουν υλοτομηθεί μόλις 4 δέντρα από ιδιωτική φυτεία. Ωστόσο, σύμφωνα με την Δασάρχη Καρδίτσας κ. Πραντζίδου, η δασική υπηρεσία διενεργεί συστηματικούς ελέγχους προκειμένου να μην υπάρξουν παραβάσεις, ενώ στα ήδη κομμένα δέντρα υπάρχει ειδική μολυβδοσφραγίδα πλησίον της κορυφής του.

Η κρίση «χτύπησε» την αγορά φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων

Όπως δείχνουν λοιπόν όλα τα στοιχεία, η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, εκτός όλων των άλλων, έχει «χτυπήσει» και τη χριστουγεννιάτικη αγορά. Από την αγορά των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων έως και τα στολίδια που θα τοποθετηθούν επάνω σ’αυτά.

Φυσικό ή τεχνητό;

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν, λόγω οικολογικής συνείδησης, να αγοράζουν φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, όμως δεν συνειδητοποιούν ότι ούτε το τεχνητό δέντρο είναι η καλύτερη λύση για το περιβάλλον. Όπως δήλωσε ο ειδικός για την παγκόσμια θέρμανση, βοτανολόγος Κλιντ Σπίνγκερ, στην ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science, όταν κανείς προβληματίζεται τι να διαλέξει, πρέπει να έχει στο μυαλό του πρωτίστως την επίπτωση της απόφασής του στο περιβάλλον με συνολικό τρόπο. Ενώ πολλοί καταναλωτές θεωρούν ότι προστατεύουν το δάσος και γενικότερα το περιβάλλον αγοράζοντας ψεύτικο δέντρο, δεν συνειδητοποιούν το πλήρες «οικολογικό αποτύπωμα» που έχει ένα δέντρο από πλαστικό PVC. Καταρχάς, ένα πλαστικό δέντρο κατασκευάζεται από πολυβινυλοχλωρίδιο (η χημική ονομασία του PVC), ένα πολυμερές υλικό, παράγωγο του πετρελαίου, οι ιδιότητες του οποίου ποικίλουν ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε όχι «αθώους» πλαστικοποιητές (φθαλικοί και φωσφορικοί εστέρες). Η χρήση πετρελαίου, μιας μη ανανεώσιμης και ρυπογόνου πηγής ενέργειας, δεν αποτελεί ιδεώδη για το περιβάλλον επιλογή. Επιπλέον, κατά την παραγωγή των πλαστικών δέντρων στα εργοστάσια, αλλά και κατά τη μεταφορά τους, εκλύονται επιβλαβή «αέρια του θερμοκηπίου». Ως πλαστικά, τα τεχνητά δέντρα δεν είναι ανακυκλώσιμα από τη φύση. Τελικά, θα καταλήξουν σε κάποια χωματερή, ρυπαίνοντας σχεδόν για πάντα το περιβάλλον, ενώ αντίθετα τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα ανακυκλώνονται εύκολα και η «παραγωγή» τους (δηλαδή η ανάπτυξή τους) δεν εκλύει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ενα κίνητρο που έχουν πολλές οικογένειες, ειδικά σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, για να αγοράσουν ψεύτικο δέντρο, είναι ότι το βλέπουν ως μια μακρόχρονη επένδυση, που «θα βγάλει τα λεφτά της», αφού θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια, σε αντίθεση με το «μιας χρήσης» φυσικό δέντρο. Ομως, με δεδομένο ότι τα περισσότερα ψεύτικα δέντρα παράγονται πλέον στην Κίνα, η θετική επίδραση σε μια εθνική ή τοπική οικονομία είναι πιο απτή, όταν φυσικά δέντρα παράγονται, κόβονται και πουλιούνται και δεν αγοράζονται τα εισαγόμενα. Σύμφωνα με την άποψη του Σπρίνγκερ, το ιδανικό χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει αναπτυχθεί με οργανικό τρόπο, χωρίς τη μεσολάβηση ρυπογόνων εντομοκτόνων, παρασιτοκτόνων, λιπασμάτων κλπ. Επίσης έχει μεγαλώσει και κοπεί κάπου σχετικά κοντά στον τελικό καταναλωτή-χρήστη, ώστε να μην χρειάζεται μεταφορά του σε μακρινή απόσταση, ούτε η συνακόλουθη κατανάλωση καυσίμων και εκπομπή στην ατμόσφαιρα επιβλαβών αερίων (είτε για την ανθρώπινη υγεία είτε για το κλίμα). Ακόμα όμως κι αν δεν είναι εύκολο να βρει κανείς ένα βιολογικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, σύμφωνα με τον Σπρίνγκερ, ένα απλό φυσικό δέντρο υπερτερεί ενός τεχνητού, τουλάχιστον από περιβαλλοντική σκοπιά, για τους ανωτέρω λόγους.

Προηγούμενο άρθρο Επιμνημόσυνη δέηση για τους αδικοχαμένους Δημάρχους
Επόμενο άρθρο Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις με το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου