Ειδήσεις

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα BLUEMED


Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Δήμους Αλοννήσου και Αλμυρού διοργάνωσε με επιτυχία ενημερωτικές εκδηλώσεις τη Δευτέρα 16 στις 5 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Δήμου Αλοννήσου και την Τρίτη 17 Οκτωβρίου στις 12 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλμυρού, με θέμα την παρουσίαση του διακρατικού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας MED 2014-2020 “BLUEMED”. Οι βέλτιστες πρακτικές για την προστασία και ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς με έμφαση στη λειτουργία ενάλιων επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων (υποβρυχίων μουσείων) σε αρχαία ναυάγια μελετούνται για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο του παραπάνω ευρωπαϊκού έργου, το οποίο υλοποιούν η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως συντονίστρια με άλλους 13 φορείς τεσσάρων χωρών της Μεσογείου.

Στη εκδήλωση στον Αλμυρό συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων/νος Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υδροοικονομίας, Χωρικού Σχεδιασμού, Πολιτικής Γής & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτρης Εσερίδης, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας με την ιδιότητα του επικεφαλής εταίρου, η κ. Αγγελική Σίμωση Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων του Υπουργείου Πολιτισμού με την ιδιότητα του εταίρου του προγράμματος, ο κ. Άγγελος Μαγγλής της εταιρίας Ατλαντίς εταίρος του προγράμματος, ο. κ Ευθύμιος Κοντζικλίδης εκπροσωπώντας την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου, εκπρόσωποι φορέων  καθώς και εξωτερικοί συνεργάτες του προγράμματος.

Σε δηλώσεις ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: ««Το φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων και του Παγασητικού, αρχίζει να υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος BLUEMED ενώ παράλληλα έχει ολοκληρωθεί και η τετραμερείς προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Δήμων Αλοννήσου και Αλμυρού με την οποία «ανοίγει» η χρηματοδότηση των παραπάνω έργων από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020. Τέσσερα ναυάγια, χρονολογούμενα από τους κλασικούς έως τουςβυζαντινούς χρόνους, πρόκειται να μετατραπούν σε «υποβρύχια μουσεία», στα οποία θα μπορούν να ξεναγούνται οι καταδυόμενοι ενώ παράλληλα μέσω καινοτόμας τεχνολογίας με την οποία θα εξοπλιστούν τα Κέντρα Ενημέρωσης που θα δημιουργηθούν θα μπορούν να ξεναγηθούν όλοι οι πολίτες. Η μορφή του τουρισμού, που αναπτύσσεται για πρώτη φορά, θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για όλους. Η αύξηση και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση της απασχόλησης, η προβολή της περιοχής και της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, η προστασία για πρώτη φορά των ενάλιων αρχαιοτήτων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα αποτελέσουν πρότυπο ανάπτυξης για όλη τη χώρα. Η καθιέρωση της Θεσσαλίας ως προορισμό Κατάδυσης αποτελεί στοίχημα που θα επιτευχθεί. Είναι έργο «Εθνικής σημασίας», πρωτοπόρο και καινοτόμο, ευρωπαϊκού αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος,που αξίζει της προσοχής και της στήριξης όλων.

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Εσερίδης τόνισε: «Ευκαιρία για εφαρμογή νέων και καινοτόμων πρακτικών στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού αποτελεί το πρόγραμμα BLUMED, για την περιοχή μας.Η ανάδειξη των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων του Δήμου Αλμυρού, μια ιδέα της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού, έχει αρχίσει να πραγματοποιείται, με μεγάλα οφέλη, για την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη της τοπικής μας ταυτότητας.

Ενώ ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης μιλώντας για το συγκεκριμένο έργο  στα πλαίσια της εκδήλωσης που έγινε με επιτυχία συγκεντρώνοντας σχεδόν το σύνολο των ενδιαφερόμενων εκπροσώπων φορέων αλλά και πολιτών δήλωσε: «Ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον είναι πλέον έννοιες ταυτόσημες. Άλλωστε η περιφρούρηση του φυσικού  μας πλούτου και η προώθηση της αειφορίας, είναι στοιχεία πολιτισμού, ενώ αποτελούν, ταυτόχρονα, τα βασικά συστατικά κάθε σύγχρονου τουριστικού προϊόντος».

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων έγινε η παρουσίαση των βασικών  του προγράμματος από τον κ. Βασίλη Χατζηκαμαγιάννη Δ/ντη του Περιφερειακού Ταμείου Περιφέρειας Θεσσαλίας, από την κ. Αγγελική Βενέτη εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και  συντονίστρια του έργου Bluemed, έγινε παρουσίαση των πιλοτικών περιοχών καθώς και για τη χωροθέτηση και τον εξοπλισμό των Κέντρων Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης (KACs) ενώ η Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, Δρ. Αγγελική Γ. Σίμωσι, παρουσίασε τα ναυάγια της Αλοννήσου και της Σκοπέλου, τόνισε την αναγκαιότητα της ανάδειξης και της προβολής των ενάλιων ευρημάτων, καθώς και την μετατροπή τους σε Επισκέψιμους Ενάλιους Αρχαιολογικούς Χώρους (Υποβρύχια Μουσεία), ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα ενέργειες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στα πλαίσια του BLUEMED. Η ομάδα εργασίας της ΕΕΑ για το BLUEMED αποτελείται από τους: Δρ. Αγγελική Γ. Σίμωσι, Σωτηρία Σιδέρη, Αριστείδη Μιχαήλ, Αικατερίνη Ταγωνίδου, Αναστασία Μητσοπούλου και Παρασκευή Μαργαρίτη.

Το έργο BLUEMED στοχεύει να υποστηρίξει και να προωθήσει την βιώσιμη και υπεύθυνη τουριστική ανάπτυξη στις παράκτιες περιοχές και τα νησιά της Μεσογείου. Η Στενή Βάλλα Αλοννήσου και η Αμαλιάπολη του Δήμου Αλμυρού είναι οι πιλοτικές περιοχές του προγράμματος στην Ελλάδα στις οποίες θα δημιουργηθούν Κέντρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης (KACs) των Υποβρύχιων Μουσείων. Οι άλλες πιλοτικές περιοχές του προγράμματος είναι οι περιοχές CapoRizutto και Baia (Ιταλία) και Cavtat (Κροατία).

Το έργο με σεβασμό στις αρχές της προστασίας των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, έχει ως στόχο την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της κατάδυσης και την βελτίωση της εμπειρίας της κατάδυσης μέσω καινοτόμων υπηρεσιών και τεχνολογιών να προσελκύσει ένα σημαντικό μέρος από τον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που επιλέγουν καταδυτικό τουρισμό και να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό την υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά μέσω μιας βυθιζόμενης τρισδιάστατης απεικόνισης στις εκθέσεις Μουσείων και στα Κέντρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης (KACs).

H Κοινοπραξία των εταίρων αποτελείται από 10 οργανισμούς από πέντε χώρες της Μεσογείου: Ατλαντίς Συμβουλευτική (GR), Πανεπιστήμιο της Calabria (IT), Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ – Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και πληροφορικής (HR), Υπουργείο πολιτιστικής κληρονομιάς, δραστηριοτήτων και Τουρισμού της Ιταλίας, (IT) Πανεπιστήμιο της Κύπρου (CY), Πανεπιστήμιο Πατρών, (GR) Ταμείο Παρακαταθηκών του Πανεπιστημίου της Περιφέρειας Μούρθια FUERM (ES), Οργανισμός Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ντουμπρόβνικ Νερέτβα DUNEA (HR), Υπουργείο Πολιτισμού και αθλητισμού της Ελλάδος – Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (GR), με Επικεφαλή Εταίρο του έργου το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας (GR). Υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg MED 2014-2020.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ασημίνα Σκόνδρα: Η πραγματικότητα σας ξεμπροστιάζει κ.Τσίπρα
Επόμενο άρθρο Η Γιορτή των Μανιταρόφιλων της Θεσσαλίας