Πιστοποίηση, αναγνώριση, αξιολόγηση, βράβευση. Τι απ’ όλα έχει νόημα να διεκδικεί ένα σύγχρονο μουσείο και πως; Ποιες ειδικότητες συνεργάζονται προκειμένου να παραδώσουν στην κρίση του κοινού ένα άρτιο αποτέλεσμα αλλά και πως και από ποιους ειδικούς αυτό πρέπει να αξιολογείται; Τελικά είναι εφικτή η εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος αξιολόγησης των ελληνικών μουσείων, ανεξάρτητα αν έχουν δημιουργηθεί από το ίδιο το κράτος, κραταιούς χρηματοπιστωτικούς φορείς, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, Δήμους που παρακινήθηκαν ή δεσμεύτηκαν από κληροδοτήματα, ιδιώτες ή πολιτιστικούς συλλόγους κοινοτήτων;
Αυτά και πολλά άλλα καίρια ζητήματα απασχόλησαν, όσους παραβρέθηκαν την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (κτήριο Παλιάς Βουλής). Η συνάντηση είχε αντικείμενο την αποτίμηση του συστήματος αναγνώρισης (πιστοποίησης) μουσείων κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, καθώς και την ενημέρωση των επαγγελματιών των μουσείων σχετικά με τον μελλοντικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ως προς το θέμα.
Μέχρι στιγμής αίτηση για την ένταξη στη διαδικασία προελέγχου έχουν υποβάλει 22 μουσεία, από τα οποία περνούν στην επόμενη φάση τα 19. Μόλις τρία από αυτά που αξιολογήθηκαν θετικά είναι δημοτικά, ανάμεσα στα οποία είναι και το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο ”Λ. & Ν. Σακελλαρίου‘‘-Κέντρο Τεκμηρίωσης και Επικοινωνίας του Δήμου Καρδίτσας (ΔΟΠΑΚ). Αξίζει να αναφερθεί ότι στη διαδικασία της πρώτης φάσης αναγνώρισης συμμετείχε επιτυχώς και ένα ακόμη θεσσαλικό μουσείο: η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-‘‘ Μουσείο Γ. Κατσίγρα‘‘.
Ανάμεσα στα τρία μουσεία της ελληνικής περιφέρειας που προσκλήθηκαν για να παρουσιάσουν την εμπειρία τους από τη διαδικασία αλλά και τη διαδρομή τους συνολικά ήταν και το μουσείο πόλης του Δήμου Καρδίτσας (τα άλλα δύο ήταν το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και η Πινακοθήκη Λάρισας). Στην εισήγησή της η επιστημονική υπεύθυνη του μουσείου πόλης, Φωτεινή Λέκκα, αναφέρθηκε εκτενώς στα εξελικτικά στάδια του μουσείου αλλά και στις επίκαιρες προσπάθειες που καταβάλει ώστε να αποκτήσει σύγχρονες, απαραίτητες για την ολοκλήρωσή του, υποδομές, όπως ο πολυχώρος των Αποθηκών Καρδιτσομαγούλας, αλλά και εντονότερη κοινωνική παρουσία, κινητοποιώντας συλλογικότητες, όπως το δραστήριο σωματείο των ‘‘Φίλων‘‘ του και το ‘‘Δίκτυο Ιστορικών και Λαογραφικών Μουσείων και Συλλογών ν. Καρδίτσας‘‘.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι τόσο από τους ‘Φίλους του μουσείου πόλης‘ όσο και από το Δίκτυο Μουσείων ν. Καρδίτσας, γεγονός που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους διοργανωτές. Άλλωστε ένα από τα θέματα που θίχτηκαν εκτενώς, με αφορμή το πρότυπο δίκτυο μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, ήταν πως το σύστημα της αναγνώρισης θα λάβει θεσμικά υπόψη τη λειτουργία δικτύων, διευκολύνοντας υπό προϋποθέσεις την αναγνώρισή τους.