Ο Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με νέα ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, σε συνέχεια της από 10.11.09 ερώτησης του , προς τους κ.κ. Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, ζητά από την Κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα του Αχελώου.
Ειδικότερα το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Η διγλωσσία που παρατηρείται στους κόλπους της Κυβέρνησης για το θέμα της συνέχισης ή μη του έργου της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου θίγει την αξιοπιστία της κυβέρνησης αλλά κυρίως προσβάλλει κάθε Έλληνα φορολογούμενο πολίτη και δη τους Θεσσαλούς που ενωμένοι σε ΜΙΑ θέση υπεραμύνονται της συνέχισης και της άμεσης ολοκλήρωσης του έργου του Αχελώου, έργου εθνικής σημασίας για τον τόπο μας. Προκαλεί δε ιδιαίτερο προβληματισμό.
Συγκεκριμένα, τη στιγμή που ο σημερινός Πρωθυπουργός κατά την προεκλογική του ομιλία στη Λάρισα δήλωνε ότι εγγυάται και δεσμεύεται «για μια ολοκληρωμένη πολιτική για τους υδάτινους πόρους, που θα συμπληρώνεται με τις αναγκαίες ποσότητες νερού από τον Αχελώο» και ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων δηλώνει ότι «το έργο συνεχίζεται» και ότι η εκτροπή θα είναι έτοιμη «σε δυόμισι – τρία χρόνια το πολύ», η μη ρητή υποστήριξη της συνέχισης του έργου από την Υπουργό Περιβάλλοντος και η δήλωση της για επανεξέταση της σκοπιμότητας του έργου υποσκάπτουν την προοπτική συνέχισης ενός αναπτυξιακού, με οικονομικά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη για τη χώρα έργου. Την ίδια στιγμή οι Έλληνες φορολογούμενοι αισθάνονται εξαπατημένοι που επί τριάντα και πλέον έτη πίστεψαν στο έργο αυτό και πλήρωσαν μέχρι σήμερα περίπου 400 εκ. Ευρώ ενώ οι Θεσσαλοί οργίζονται που το μέλλον τους, στον τόπο τους βρίσκεται σε ομηρία με τη συναίνεση της κυβέρνησης αυτή τη φορά.
Ειδικότερα, η κατασκευή του φράγματος της Συκιάς, ανεξαρτήτως του θέματος της εκτροπής, θα οδηγήσει στην ταμίευση 600 εκατ. κ.μ. νερού από τα οποία 440 εκατ. κ.μ. ωφέλιμα. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται ο κίνδυνος πλημμυρών, όπως πριν 20 μέρες στο Δέλτα του Αχελώου και επιπλέον ταμιεύεται μια πολύ σημαντική ποσότητα νερού η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνθήκες ακραίας ξηρασίας κατά το δοκούν από την πολιτεία.
Επιπλέον η υδροληψία της σήραγγας εκτροπής 17.504 μ. βρίσκεται στον ταμιευτήρα του έργου Συκιάς και αφού διασχίσει την οροσειρά της Πίνδου, πλησιάζει την επιφάνεια του εδάφους στη Θεσσαλία στην περιοχή της Δρακότρυπας. Εργασίες ύψους 178 εκατ. Ευρώ έχουν ήδη γίνει και έχει ολοκληρωθεί η διάτρηση των 17.500 μ. Απομένει η επένδυση 12.000 μ. της σήραγγας καθώς και ορισμένα άλλα έργα (το φρέαρ ανάπλασης & τα έργα εξόδου) με τη νέα εργολαβία ύψους 34,3, εκ Ευρώ, μετά την έκπτωση που έδωσε ο μειοδότης, για την οποία έγινε η δημοπράτηση και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.
Συνολικά για το έργο της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου έχει ολοκληρωθεί το 86% των εργασιών και πληρώθηκαν 177,4 εκ. Ευρώ σε πραγματικές πληρωμές που αντιστοιχούν σε 210 εκ. Ευρώ σε σημερινές τιμές από το σύνολο των 244,3 εκ Ευρώ, που απαιτούνται. Το σταμάτημα ενός έργου έτοιμου κατά 86% προσκρούει στην κοινή λογική αφού με ελάχιστα χρήματα μπορούμε να έχουμε μια υποδομή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν ανάλογα με τις ανάγκες μέσα στο χρόνο.
Όταν το έργο της εκμετάλλευσης των υδάτων του Αχελώου αποτελεί δέσμευση της κάθε κυβέρνησης από το 1985, που άρχισε η κατασκευή του, μέχρι σήμερα που έχει ολοκληρωθεί το 86% του συνόλου των εργασιών, όταν ο κίνδυνος ερημοποίησης του θεσσαλικού κάμπου είναι ορατός και η αγροτική μας οικονομία συρρικνώνεται, το θέμα της συνέχισης της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου γίνεται θέμα πολιτικό και ταυτόχρονα εθνικό.
Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
- Ποια είναι, ξεκάθαρα, η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για το έργο του Αχελώου;
- Ποιο χρονοδιάγραμμα δράσεων και χρηματοδότησης επεξεργάζεται για την άμεση ολοκλήρωση του;
- Προτίθενται να ολοκληρώσουν το φράγμα της Συκιάς και τη σήραγγα εκτροπής;
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την έναρξη του υποέργου απαλλοτρίωσης των ιδιοκτητών γης που θα θιχθούν από την δημιουργία της λεκάνης απορροής;»