Ημερίδα για την καλλιέργεια μικρών λαχανικών σε Θερμοκήπιο


  Στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Λεονταρίου του Δήμου Ταμασίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δεύτερη ενημερωτική ημερίδα για την παραγωγή και τη διάθεση των μικρών λαχανικών.

Και η ημερίδα αυτή διοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας  με την τεχνική υποστήριξη  της ΑΝΚΑ και επικεντρώθηκε στην καλλιέργεια του «Μαρουλιού», διότι η καλλιέργεια αυτή προσιδιάζει  περισσότερο στις συνθήκες της περιοχής και μπορεί να  αξιοποιήσει πλήρως τις  θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις παραγωγής καπνοφυταρίων, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε κατάσταση αχρηστίας.

Την ημερίδα παρακολούθησαν πολλοί αγρότες του Δημοτικού Διαμερίσματος Λεονταρίου καθώς και αγρότες από τα γύρω Τ.Δ. του Δήμου Ταμασίου.

Εκτός από τους αξιόλογους εισηγητές και τους αγρότες, στην ημερίδα παραβρέθηκαν, οι Αντινομάρχες Θάνος Τότσικας και Γιώργος Παπάρας, ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχίας Αποστόλης Γκούβης,  οι  Γεωπόνοι της Διεύθυνσης Βιομηχανικών Φυτών και ΟΣΔΕ Λευτέρης Καλοχαιρέτης και Θωμάς Ευαγγελογιάννης  και από  την  ΑΝΚΑ οι Γεωπόνοι  Παντελής Χαλιαμάλιας και Θανάσης Μπαλτάς ως και ο Οικονομολόγος Βαλάντης Παπακώστας .

Από την πλευρά του Δήμου Ταμασίου παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι  Αποστόλης Τσιλομήτρος και Βασίλης Αλεξόπουλος ως και ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Γιώργος Τσιώτας.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Αντινομάρχης Γιώργος Παπάρας ο οποίος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στην ημερίδα διότι ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα της  Ν.Α. Καρδίτσας.

Συγκεκριμένα ανέφερε: Το αντικείμενο της συνάντησης είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πειραματικής καλλιέργειας μαρουλιού σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή φυτωρίων καπνού, οι οποίες παραμένουν αχρησιμοποίητες μετά τη αλλαγή της  Εθνικής πολιτικής για την καλλιέργεια του καπνού. Ειδικότερα το πείραμα είχε ως στόχους:

Την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του καπνού.

Την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές.

Τη δοκιμή και εφαρμογή νέων τεχνικών και εναλλακτικών καλλιεργειών φιλικών προς το περιβάλλον.

Την απόκτηση τεχνογνωσίας για νέες μελλοντικές εφαρμογές.

Την προστασία του  περιβάλλοντος και των καταναλωτών μέσω της μείωσης των αγροχημικών σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους.

 Τη βελτίωση και αύξηση του εισοδήματος των αγροτών του Νομού μας.

Πρώτος εισηγητής ο Γεωπόνος  Κώστας Σέϊντος, προϊστάμενος του ΟΓΕΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ Καρδίτσας αναφέρθηκε στην «Επαναχρησιμοποίηση  των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων παραγωγής καπνοφυταρίων για την παραγωγή μικρών λαχανικών με μειωμένη περιεκτικότητα σε νιτρικά στο Νομό Καρδίτσας».

Στην εισήγησή του παρουσίασε αποτελέσματα πειραμάτων στον τρόπο καλλιέργειας  των μικρών λαχανικών με την τεχνική «Float- System» για παραγωγή προϊόντων κηπευτικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε Νιτρικά και Βαρέα μέταλλα. 

Η δεύτερη εισήγηση έγινε από τον Διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Χρήστο Σακελλαρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία της καλλιέργειας του Μαρουλιού σε θερμοκήπιο με τη μέθοδο  της Υδροπονίας «Float – System».

Συγκεκριμένα παρουσίασε λεπτομερώς τις παραγωγικές δαπάνες κατά στρέμμα, το κόστος παραγωγής και το γεωργικό – οικογενειακό εισόδημα. Στην ανάλυση του εισηγητή καταδεικνύεται ότι το  εισόδημα της καλλιέργειας του Μαρουλιού είναι αρκετά υψηλό, ικανό να βοηθήσει στον οικογενειακό προϋπολογισμό, αρκεί να οργανωθεί σωστά η διάθεση του προϊόντος.

Τρίτος εισηγητής ήταν ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΑ  Βασίλης Μπέλλης, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στην εμπορία των μικρών λαχανικών.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στην κλιμακωτή φύτευση και στην ποικιλία των ειδών των λαχανικών, στη μεγάλη ζήτηση διότι η Ελλάδα εισάγει λαχανικά από το εξωτερικό και στην αξιοποίηση των οικογενειών που έχουν μικρό κλήρο και πολλά εργατικά χέρια. Η  ΑΝΚΑ αναλαμβάνει την προώθηση προϊόντων στην αγορά αρκεί να υπάρξει μια αξιόλογη ομαδοποίηση των καλλιεργητών.

Τελευταίος εισηγητής ήταν ο Κώστας Ράϊκος, Έμπορος χονδρικής πώλησης  στη λαχαναγορά της Καρδίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στα εξής:

Η συσκευασία των προϊόντων είναι απαραίτητη προϋπόθεση σήμερα για τη διακίνησή τους. Το 70% των κηπευτικών που διακινούνται σήμερα στην αγορά είναι συσκευασμένα.

Πρέπει να γίνει η δουλειά συγκροτημένα και όχι διάσπαρτα.

Το πρόβλημα είναι η αγορά. Η Καρδίτσα ακόμη και η Λάρισα είναι πολύ μικρές αγορές. Θα πρέπει οι βλέψεις μας να είναι στις μεγάλες αγορές της χώρας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) διότι τότε θα έχουμε σίγουρη τη διάθεση των προϊόντων μας.

Επίσης η ποιότητα μετράει πολύ στη διάθεση των προϊόντων. Την καλή ποιότητα ψάχνει και τη βρίσκει ο καταναλωτής.

Τέλος στην ημερίδα δόθηκε έμφαση απ’ όλους στις  συλλογικές δράσεις των αγροτών (ομάδες παραγωγών) και στην τυποποίηση των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.      

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων στα Stage