Μόλις και μετά βίας έφτασαν τους 30 οι γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Καρδίτσας που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης από την Δευτέρα που άρχισε επίσημα ο εμβολιασμός έως και σήμερα. Ο αριθμός αυτός φανερώνει το αλαλούμ που επικρατεί στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Νομού, την απροθυμία προσέλευσης και τη δυναμική συνέχεια των διαξιφισμών των γιατρών για την αναγκαιότητα ή μη του εμβολίου. Την ίδια ώρα τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται με ταχύτητα φωτός σε όλη τη χώρα, γεγονός που εντείνει την ανησυχία, ενώ η τραγική κατάληξη μιας 19χρονης με βεβαρημένο καρδιολογικό ιστορικό στη Θεσσαλονίκη προχθές, χτύπησε το καμπανάκι στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το ερώτημα που γεννάται πάντως είναι: Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου υγείας να επιβάλλει «υποχρεωτικό εμβολιασμό»; Σύμφωνα με παράγοντες του Υπουργείου Υγείας υπάρχει σχετικός νόμος που προβλέπει σε περιπτώσεις πανδημίας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους, όμως θεωρούν ότι αυτό είναι το τελευταίο μέτρο και θα εφαρμοστεί αν αποτύχει η εκστρατεία ενημέρωσης, ώστε να πειστούν για την ασφάλεια του εμβολίου.Αναγκαιότητα το εμβόλιο
Την αναγκαιότητα άμεσου εμβολιασμού του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ομάδων υψηλού κινδύνου, επεσήμανε στη χθεσινή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Καρδίτσας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Βασίλης Γκοτσόπουλος, ο οποίος εμβολιάστηκε χθες. «Όπως επισήμανε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως πανδημία», δήλωσε, «διότι παρά τα μικρά ποσοστά θνησιμότητας προερχόμενα από τον ιό και την ελαφριά και συνήθως σχεδόν κοινή συμπτωματολογία, ο ρυθμός εξάπλωσής του είναι ιδιαιτέρως ταχύς». Ο ίδιος τόνισε ότι οι παρενέργειες του εμβολίου βάση στοιχείων είναι σπανιότατες, ενώ επεσήμανε ότι το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης Α είναι απολύτως ασφαλές. «Βάση των ιατρικών στατιστικών, υπήρξαν και περιπτώσεις όπου πολλοί πέρασαν τη γρίπη στο πόδι. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος» υπογράμμισε, «είναι η πιθανότητα μετάλλαξης του ιού, η οποία μπορεί να αποφευχθεί μόνο μέσω του περιορισμού της εξάπλωσής του, άρα με τον όλο και αυξανόμενο σε εύρος εμβολιασμό του πληθυσμού», δίνοντας για την πρώτη περίπτωση 50% πιθανότητες για ηπιότερη στροφή και 50% για επιδείνωση. Συνεχίζοντας, υπογράμμισε την ευθύνη πρώτα και κύρια του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού ως προς τους πολίτες, να εμβολιαστούν άμεσα ώστε να είναι οι ίδιοι υγιείς για να μπορέσουν να εκπληρώσουν το καθήκον τους και να είναι «στα χαρακώματα, δηλαδή σε κάθε τμήμα του νοσοκομείου, πάντα πιστοί στο πόστο τους για την ασφάλεια του κόσμου». Προς εφησυχασμό του κοινού, στοιχεία δόθηκαν σχετικά με 5.000.000 πληθυσμού της Βόρειας Ευρώπης, αλλά και επιπλέον 15.000.000 στην Αμερική που εμβολιάστηκαν, εκ των οποίων μόνο 100 παρουσίασαν επιπλοκές με το εν λόγω εμβόλιο. Ανησυχίες εκφράστηκαν μόνο σχετικά με κάποιες ευπαθείς ομάδες, όπως οι καρδιοπαθείς και οι νεφροπαθείς, ενώ αντίθετα αισιόδοξοι στάθηκαν για τις υγιείς ομάδες.
Αντιδράσεις και φόβος για άγνωστες παρενέργειες
Στον αντίποδα, ταραχή επικράτησε σε μερίδα του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού που παρακολουθούσε την ενημερωτική εκδήλωση, προκαλώντας την σιγουριά για την ακινδυνότητα του εμβολίου των Νοσοκομειακών εκπροσώπων, εκφράζοντας αντιρρήσεις για τον εμβολιασμό και θέτοντας εύλογα ερωτήματα. Έμφαση έδωσαν στις άγνωστες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, την απουσία επίσημης κλινικής μελέτης για την καταλληλότητα του εμβολίου καθώς και τις άγνωστες ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου της νέας γρίπης σε συνδυασμό με κάποιο άλλο γνωστό εμβόλιο. Άγνοια δήλωσε η Διοίκηση για τα παραπάνω θέματα, αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστική και αισιόδοξη, δηλώνοντας πως ενδεχόμενες παρενέργειες μπορεί να εμφανίσει ακόμη και το πιο απλό φάρμακο, άρα ο καθένας πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη του εαυτού του. Καταλήγοντας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου υπογράμμισε πως τα διαπιστευτήρια ασφαλείας τα δίνει ανεπιφύλακτα το Υπ. Υγείας αλλά και η κανονική έως τώρα πορεία των ήδη εμβολιασθέντων, αναφέροντας πως το πρώτο τρανταχτό παράδειγμα προς μίμηση ήταν η ίδια η Υπ. Υγείας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία έκανε πρώτη το εμβόλιο. Πάντως, η απουσία επίσημης ανακοίνωσης του Ιατρικού Συλλόγου συνεχίζει να προκαλεί την ανησυχία σε μεγάλο μέρος της ιατρικής και νοσηλευτικής κοινότητας, καθώς εντύπωση έκανε και η απουσία του Προέδρου του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου της περιοχής.
5η ΥΠΕ Θεσσαλίας
Με αφορμή τον εμβολιασμό η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα ξεκίνησε χθες η διαδικασία του εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης. Η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας έχει μεριμνήσει ώστε να κυλήσει η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο ομαλά, τόσο στην προμήθεια των εμβολίων όσο και στη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων. Για το λόγο αυτό υπήρξε το τελευταίο διάστημα διαρκής επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας, το ΕΚΕΠΥ, το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και με όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ώστε να εξασφαλιστεί ο μέγιστος συντονισμός των ενεργειών δράσης. Ειδικότερα έχουν συσταθεί ήδη σε κάθε Νοσοκομείο η Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης, η Επιτροπή Παραλαβής, Φύλαξης και Διακίνησης των εμβολίων, καθώς και το ειδικό συνεργείο εμβολιασμού, ενώ μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί 9.000 εμβόλια τα οποία βρίσκονται ήδη στα νοσοκομεία, για την πρώτη φάση του εμβολιασμού. O διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Ευριπίδης Χαρμάνης επισήμανε ότι πρέπει να εμπιστευτούμε όλους τους επιστημονικούς φορείς που συμβάλλουν με δικές τους αποφάσεις στη δημόσια υγεία, ενώ συστήνει να εμβολιαστούν όχι μόνο όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας αλλά και οι πολίτες, καθώς το εμβόλιο έχει εγκριθεί τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων όσο και από τον ΕΟΦ και είναι χρήσιμο και επωφελές για όλους».