Με επίκαιρα παιδιατρικά θέματα, όπως «ο ρόλος της οικογένειας στην ψυχική ανάπτυξη του παιδιού» ‘η «διαζύγιο και παιδί», ασχολήθηκε χθες η 9η ημερίδα που διοργάνωσε η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καρδίτσας στο ξενοδοχείο Κιέριον. Σύμφωνα με την Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. κ. Καντερέ, η προσπάθειά τους είναι να συμπεριλαμβάνουν θέματα στις ημερίδες τους που να ενδιαφέρουν όλο τον ιατρικό κόσμο και όχι συγκεκριμένες ειδικότητες, ενώ τόνισε πως οι ημερίδες έχουν σαν κύριο στόχο τους την ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα που αφορούν στην εποχή μας.
Ο κ. Καραουλάνης
Ο Ψυχίατρος και Επικουρικός Γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Σωκράτης Καραουλάνης, αναφέρθηκε στο ρόλο της οικογένειας στην ψυχική ανάπτυξη του παιδιού, τονίζοντας ότι η σημασία της οικογένειας στην ανάπτυξη γενικά του ανθρώπου από την πρώτη του ηλικία, τη βρεφική και νηπιακή, αλλά και μετέπειτα, έχει τονισθεί από πολλές επιστήμες. Από ψυχολογικής σκοπιάς ενδιαφέρει κυρίως η ασφάλεια, την οποία έχει το παιδιά μέσα στη οικογένεια. «Και λέγοντας «ασφάλεια» δεν εννοούμε την οικονομική ‘η την τυχόν μελλοντική επαγγελματική, αλλά την ασφάλεια από πλευράς ψυχικής ηρεμίας. Χρειάζεται δηλαδή το παιδί να βρίσκεται σε μια ατμόσφαιρα που δεν θα υπάρχει άγχος ‘η αγωνία, κατάσταση που αποκτάται όταν υπάρχει γύρω του η στοργή». Ένα άλλο στοιχείο που έδωσε ο κ. Καραουλάνης, ήταν η συνέπεια με την οποία εκδηλώνεται η στοργή. Οι απροσδόκητες μεταβολές στη συμπεριφορά, η υπερβολική στοργή τη μια φορά, η λιγοστή την άλλη, από ένα άτομο τη μια φορά, από άλλο την άλλη, αλλαγές στη σύνθεση της οικογένειας κλπ., δημιουργούν μιαν ανασφάλεια στο παιδί.
Ψυχικές τοποθετήσεις των γονέων
Η σχέση του παιδιού με την οικογένεια είναι το υπόβαθρο από το οποίο εξαρτάται αν θα παρουσιασθούν ‘η όχι εκδηλώσεις παθολογικές στο παιδί. Στην προσπάθεια του παιδιού να προσαρμοσθεί βοηθούν φυσικά οι γονείς με τη στοργή τους και την καλή τους στάση. Εν τούτοις πολλές φορές δεν έχουν την υπομονή να ακολουθήσουν τον ρυθμό της ανάπτυξης που δίνει η φύση στο παιδί. Πολλές φορές βιάζονται ‘η έχουν καθορισμένες από πριν αντιλήψεις: πως θα πρέπει το παιδί να αναπτυχθεί με αυτόν ‘η τον άλλο τρόπο. Από αυτό τον φόβο μήπως συμβεί κάτι τελείως έξω από το πρόγραμμα, πολλές φορές γίνονται οι γονείς σχολαστικοί και δεν δέχονται τις διακυμάνσεις της φύσης. Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει ένας γονέας να έχει υπόψη του είναι ότι πρέπει να νιώθει και ο ίδιος μιαν άνεση απέναντι στο παιδί. Στόχος μας επομένως είναι πώς να βρούμε και να ανακουφίσουμε το παιδί από την ψυχική αυτή ένταση. Και η εντολή προς τους γονείς: «Αντί να δώσετε πιπέρι ‘η γλειφιτζούρι, ενδιαφερθείτε για το παιδί». Η μοντέρνα ψυχολογία δεν σημαίνει ότι απαγορεύει την τιμωρία. Χρειάζεται αυστηρότητα, ώστε να ξέρει το παιδί ότι η πράξη του θα έχει συνέπειες, αλλά η τιμωρία να βασίζεται στη λογική και να εφαρμόζεται ψύχραιμα, σταθερά και με επεξηγήσεις. Αυτά επιβεβαιώνουν τον γενικό κανόνα ότι πρέπει κατά το δυνατό να βαδίζουμε με τον ρυθμό του παιδιού. Όταν το παιδί αρχίζει να ωριμάζει και του δοθούν οι προϋποθέσεις της αγάπης για απόκτηση αυτοδυναμίας, τότε μπορεί να προωθηθεί και προς άλλα επιτεύγματα.