Η αλήθεια για το έργο μας


  Σχετικά με την εκτενή επιστολή του κ. Γ. Βούζα που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη εφημερίδα σας την 5/11/2009 θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:

Η κριτική προς τη Δημοτική Αρχή, όσο σκληρή κι αν είναι, όταν στηρίζεται σε πραγματική βάση και είναι καλοπροαίρετη, είναι επιθυμητή.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, με την επίφαση κριτικής, αναφέρονται ψεύδη και ανακρίβειες και διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλες σκοπιμότητες και συμφέροντα, γι’ αυτό νοιώθω την ανάγκη να απαντήσω σε θέματα που θίγονται στην επιστολή του δημότη και πρώην εργαζομένου σε δημοτική επιχείρηση του Δήμου.

Διαφάνεια, απολογισμός και δημόσια διαβούλευση:  Ένας από τους τομείς, για τους οποίους μπορεί να υπερηφανεύεται όχι μόνο η διοίκηση του Δήμου, όχι μόνο ο δημότης της Καρδίτσας, αλλά κάθε ένας που ενδιαφέρεται για τα τεκταινόμενα του Δήμου μας και μπορεί να ζει οπουδήποτε στον κόσμο. Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μεταδίδονται ζωντανά από το διαδίκτυο, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας των στιγμιότυπων από οποιοδήποτε στέλεχος του Δήμου. Η ημερήσια διάταξη ανακοινώνεται επίσης ηλεκτρονικά και οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημαρχιακής Επιτροπής, καθώς και κάθε δημόσιο έγγραφο που αφορά στο Δήμο Καρδίτσας, είναι στη διάθεση των συμπολιτών μας με μια απλή αίτηση.

    

Περιστολή των εξόδων, νοικοκύρεμα:  Γίνεται μεγάλος αγώνας από τη Δημοτική Αρχή για το νοικοκύρεμα του Δήμου και το αποτέλεσμα είναι θετικό. Ταυτόχρονα εξοφλούμε συσσωρευμένες οφειλές προηγούμενων ετών, δίνοντας «ανάσα» στην τοπική αγορά σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Στα πλαίσια της διοικητικής ανασυγκρότησης του δήμου, υπήρξαν ανακατατάξεις του προσωπικού, καθώς πολλοί εργαζόμενοι των δημοτικών επιχειρήσεων που διαλύθηκαν ή μετεξελίχθηκαν για να προσαρμοστεί η λειτουργία τους στο νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων περιήλθαν στο Δήμο, αλλά συνολικά δεν είχαμε καμία αύξηση του προσωπικού.

 Υποδομές: Ως Δημοτική Αρχή προωθούμε με διεκδικητικό, συστηματικό και μεθοδικό τρόπο σε συνεργασία με άλλους φορείς την κατασκευή σημαντικών υποδομών δημοσίου συμφέροντος, όπως το Αστυνομικό Μέγαρο, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τη Φοιτητική Εστία και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη που έχουν δρομολογηθεί. Είναι υποδομές που θα εξυπηρετούν πρωτίστως τους δημότες μας και τους φοιτητές και σπουδαστές της πόλης μας.

Δημοτική περιουσία: Σε αντίθεση με άλλες εποχές εμείς, όχι μόνο δεν μειώνουμε, αλλά αντιθέτως αυξάνουμε τη δημοτική περιουσία. Με τις εγκεκριμένες πράξεις εφαρμογής του Σχεδίου Πόλης στους θύλακες των Ζαχαριωτών και των Καμινάδων αυξήσαμε τη δημοτική περιουσία κατά 17 στρέμματα. Παράλληλα διεκδικήσαμε και διεκδικούμε την παραχώρηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έκτασης 28 στρεμμάτων στο «Τσιφλικάκι» για δημιουργία αθλητικών υποδομών και την κατασκευή σχολείου, ενώ υπάρχει προφορική διαβεβαίωση από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας ότι θα δοθούν τουλάχιστον 11 στρέμματα για την κατασκευή νηπιαγωγείου και του Κλειστού Γυμναστηρίου του Μουσικού Σχολείου.

Σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δρομολογούμε την κατασκευή στο Δήμο Καρδίτσας επτά νέων νηπιαγωγείων και την προσθήκη αιθουσών σε ένα ακόμα. Για το σκοπό αυτό προχωρήσαμε στην παραχώρηση δημοτικών οικοπέδων στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, προκειμένου να εγκαταστήσει το κάθε νηπιαγωγείο. Αυτές οι εκτάσεις παραμένουν στο Δήμο Καρδίτσας, αφού πρόκειται για σχολικά κτίρια.

Η μόνη δημοτική έκταση που παραχωρήσαμε στη θητεία μας είναι εκτός σχεδίου πόλης έκταση 7 στρεμμάτων, για την ανέγερση Αστυνομικού Μεγάρου που θα καλύψει μια ανάγκη για την περιοχή μας, διευκολύνοντας τη λειτουργία της υπηρεσίας και εξυπηρετώντας το σύνολο των πολιτών.

Παυσίλυπο: Η περίπτωση του Παυσιλύπου αντανακλά ξεκάθαρα το ρόλο που οι εταιρείες έχουν στη φιλοσοφία της Διοίκησης. Το Παυσίλυπο παρέμεινε κλειστό, για  μικρό χρονικό διάστημα, γιατί ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων απαγόρευε τη λειτουργία του από το Δήμο. Άλλοι δήμοι έκλεισαν τέτοιες επιχειρήσεις ή τις παραχώρησαν σε ιδιώτες.

Εμείς θέλοντας να διατηρήσουμε τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα του Παυσιλύπου, το οποίο δεν θεωρούμε ως ένα απλό αναψυκτήριο, αλλά σημείο αναφοράς και συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης, εναρμονίσαμε το καθεστώς λειτουργίας του με το νέο Κώδικα και τα αποτελέσματα σήμερα είναι εμφανή. Υπάρχει βελτίωση στις υπηρεσίες, προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και λειτουργία χωρίς ζημιά για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια.

Κέντρο Πληροφόρησης Νεότητας (ΚΠΝ): Το ΚΠΝ δεν έκλεισε. Συνεχίζει να λειτουργεί. Αυτό που οριστικά έκλεισε ήταν η ζημιογόνα καφετέρια, την οποία είναι λάθος να εννοούμε ως νεολαιίστικη δομή.

Ιστορία:   Η προσπάθεια ανάδειξης της συμμετοχής και της συνεισφοράς των Καρδιτσιωτών σε αγώνες για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία είναι χρέος της δημοτικής αρχής. Η προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής μας είναι υποχρέωση απέναντι στον τόπο μας.

Πολιτισμός: Ο Δήμος Καρδίτσας με τις δημοτικές επιχειρήσεις και τα Νομικά του Πρόσωπα  τη ΔΗΚΕΚ, το Ωδείο του Δήμου Καρδίτσας, τη Φιλαρμονική, το Λαογραφικό Μουσείο, τα Εργαστήρια Τέχνης και τις Παιδικές Βιβλιοθήκες πρωταγωνιστεί στον πολιτισμό με εκδηλώσεις επιπέδου στην πόλη και τα Δημοτικά Διαμερίσματα, και πρωτοβουλίες σημαντικής εμβέλειας. Η λειτουργία της ΔΗΚΕΚ είναι σημαντική με δράσεις και  πρωτοβουλίες που δεν δίνουν το δικαίωμα σε κανένα να αμφισβητεί την προσφορά της.

Με τιμή

Γιάννης Γεννάδιος,

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών

του Δήμου Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Αποφασισμένοι για όλα οι καταστηματάρχες του Νομού
Επόμενο άρθρο Αναδιανομή πλούτου: Η μεγαλύτερη ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ