Επίσκεψη του μουσικού σχολείου Καρδίτσας στην κάτω Ιταλία


   Στις 19 Οκτωβρίου καθηγητές και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας μετέβησαν στην πόλη Βίμπο Βαλέντσια της Καλαβρίας. Η περιοχή αυτή είναι στην κάτω  Ιταλία της Μεγάλης Ελλάδας (Magnia Grecia), που δημιούργησαν στην Καλαβρία οι Έλληνες, πριν από σχεδόν τρεις χιλιετίες. Η επίσκεψη ήταν στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος Comenius, το οποίο άρχισε πριν από δύο περίπου χρόνια και ολοκληρώνεται τον επόμενο Μάιο. Το Μουσικό Σχολείο της πόλης μας έχει συμπράξει με άλλα τέσσερα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (από Ιταλία, Πορτογαλία, Τουρκία και Πολωνία),με το θέμα: «Εθνικοί ήρωες-προσωπικότητες και ο ρόλος τους στην διαμόρφωση μιας ταυτότητας ενεργού Ευρωπαίου πολίτη». Κάθε συμμετέχουσα χώρα έχει επιλέξει έναν πολίτη της-πρότυπο, έναν εθνικό ήρωα, μια φιγούρα που μπορεί ν’ αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και πρότυπο Ευρωπαίου πολίτη και τον παρουσίασε στις άλλες χώρες. Η επιλογή των μαθητών μας ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης. Προηγήθηκαν επισκέψεις στην Πολωνία, Τουρκία και Πορτογαλία, όπου αναπτύχθηκαν πολιτιστικές δράσεις και ανταλλαγές απόψεων πάνω στο θέμα.

                 Η ελληνική αποστολή ταξίδεψε αεροπορικώς από Αθήνα για την πόλη Βίμπο. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από ντόπιες οικογένειες, με σκοπό: α) να εξασκήσουν την Αγγλική γλώσσα  και β) να συνάψουν φιλικές σχέσεις με αυτούς. Οι Ιταλοί μαθητές και γονείς-οικοδεσπότες περίμεναν τα ελληνόπουλα στο αεροδρόμιο και τα οδήγησαν στα σπίτια τους. Την επόμενη μέρα, Τρίτη, 20-10-2009, έγινε η συνάντηση όλων των αποστολών, καθηγητών και μαθητών, στο σχολείο(Γυμνάσιο και Λύκειο) Vito Capialbi, όπου τους φιλοξενούμενους υποδέχθηκαν σε εγκάρδιο κλίμα ο Διευθυντής του σχολείου, κ. Giovanni Polikaro, οι Υποδιευθυντές, εκπρόσωποι της Δευτεροβάθμιας και της Περιφερειακής Εκπαίδευσης, καθώς και o Δήμαρχος της πόλης κι εκπρόσωπος του Νομάρχη. Μετά τους θερμούς χαιρετισμούς  τονίστηκε από όλους η σημασία τέτοιων συμπράξεων, όσον αφορά την προώθηση της Ευρωπαϊκής ιδέας και του πολιτισμού όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε. Κατόπιν οι μαθητές μας, υπό τη συνοδεία της καθηγήτρια Μουσικής, κ. Ζωής Αθανασίου στο πιάνο, ερμήνευσαν τραγούδια από την Κάτω Ιταλία, προς τιμήν της χώρας υποδοχής.

                 Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε μαθήματα του σχολείου, όπως: Δημιουργία σχολικής εφημερίδας, Αγγλικά, Φυσική, Μαθηματικά μέσω Η-Υ. Το πρόγραμμα περιείχε ξενάγηση στην πόλη και τ’ αξιοθέατά της. Το Βίμπο αποτελούσε αποικία των αρχαίων Ελλήνων και η πρώτη της ονομασία ήταν Ιππόνιον. Μετά πήγαμε στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας και κατόπιν, στις 7:30 μ.μ. στο σχολικό αμφιθέατρο, παρακολουθήσαμε κονσέρτο κλασικής μουσικής σε έργα Σοπέν, από τον καθηγητή του σχολείου και συνθέτη, τον κ. Vincento Pasceri.                                   

                Την Τετάρτη 21-10-2009, έγινε στο σχολείο διεξοδική συζήτηση για τη μεθοδολογία και την εξέλιξη του κοινού στόχου των πέντε σχολείων. Οι μαθητές παρουσίασαν τα websites που δημιούργησαν οι ίδιοι για το Πρόγραμμα Comenius. Μετά οι αποστολές περπατήσαμε  ως το Δημαρχείο, όπου μας δέχτηκε ο Δήμαρχος, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για την υλοποίηση του Προγράμματος, τόνισε τη σημασία της ενωμένης Ευρώπης κι έγινε ανταλλαγή συμβολικών δώρων με όλες τις ομάδες.

                Μετά, μαθητές και καθηγητές, επισκεφτήκαμε το Εμπορικό Επιμελητήριο, όπου  ξεναγηθήκαμε στις αίθουσές του, στην έκθεση αρχαίων και μοντέρνων εκθεμάτων-έργων τέχνης που υπάρχουν εκεί. Οι ομάδες κατόπιν είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στον Καθεδρικό Ναό της πόλης κι από κει να επισκεφθούμε το μοναδικό ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο του Βίμπο, το οποίο έχει και φιλανθρωπική δράση. Μετά επιβιβαστήκαμε σε λεωφορείο που μας μετέφερε στην κοντινή πόλη Pizzo, στα παράλια της Καλαβρίας. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τη μοναδική στον κόσμο εκκλησία του Piedigrotta, με λαξευμένα αγάλματα στους βράχους. Μετά κάναμε βόλτα στην παλιά πόλη και  φωτογραφηθήκαμε στα σοκάκια της, που θύμιζαν Ελλάδα του ’60 κι απολαύσαμε την καταπληκτική θέα της Μεσογείου. Το βράδυ καταλήξαμε στο Resort Green Garden, ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα τεραστίων διαστάσεων, όπου μας παραχωρήθηκε δείπνο από τον ιδιοκτήτη, ως δείγμα εκτίμησης και φιλίας. Συγκινητικό ήταν το γεγονός πως όλοι οι Ιταλοί εκεί μας τόνιζαν συνεχώς ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και πως αισθάνονται αδέλφια μας.

                  Η  Πέμπτη 22-10-2009 ήταν η τελευταία μέρα στο σχολείο υποδοχής.  Όλο το πρωί, όσο οι μαθητές παρακολουθούσαν μαθήματα μαζί με τους Ιταλούς φίλους τους, οι καθηγητές συζητούσαμε για την επόμενη φάση του Προγράμματος και συμφωνήσαμε για τις δράσεις που θα γίνουν μέχρι αυτήν. Αποφασίστηκε η επόμενη και τελευταία διακρατική συνάντηση να γίνει στην Καρδίτσα στις 3 Μαΐου 2010, όπου και θα παρουσιαστεί από κάθε χώρα το τελικό προϊόν της εργασίας των παιδιών. Συμφωνήθηκε να εκδοθεί ως τότε  από την κάθε συμμετέχουσα χώρα-στην Αγγλική γλώσσα- ένα βιβλίο με τη ζωή και το έργο όλων των ηρώων που επιλέχθηκαν.

              Το μεσημέρι οι φιλοξενούμενοι από τις τέσσερις χώρες μεταφερθήκαμε  με λεωφορείο στη γειτονική πόλη Troppea, στο τοπικό Ι.Ε.Κ. . Κατόπιν απολαύσαμε την καταπληκτική θέα της θάλασσας, τριγυρίσαμε στην πόλη, επισκεφτήκαμε τον Καθεδρικό Ναό και τέλος επιστρέψαμε στο Βίμπο. Στις αποστολές προσφέρθηκε δείπνο από το Δήμαρχο.

                  Την Παρασκευή, την ώρα του αποχαιρετισμού δεν έλειψαν τα δάκρυα συγκίνησης από πολλούς, αφού η επίσκεψη εκεί χάρισε σε όλους μας υπέροχες στιγμές κι αξέχαστες εμπειρίες και δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ μαθητών και καθηγητών όλων των χωρών.

                Η Ελληνική ομάδα ταξίδεψε  με τρένο ως τη Ρώμη, όπου και έμεινε μέχρι το επόμενο βράδυ. Οι έξι μαθητές με συνοδούς τους τέσσερις καθηγητές, επισκεφτήκαμε τα πιο γνωστά αξιοθέατα της «αιώνιας πόλης», τα γνωστά σ’ όλο τον κόσμο, δηλαδή το Κολοσσαίο, τον τεράστιο ναό του Αγίου Πέτρου , το Βατικανό και την Καπέλλα Σιστίνα και μείναμε άναυδοι μπροστά στον πλούτο εκθεμάτων και ομορφιάς που αντικρίσαμε. Εξάλλου η πόλη αυτή καθαυτή μοιάζει με ένα απέραντο μουσείο. Η επιστροφή έγινε αεροπορικώς το βράδυ του Σαββάτου.

                 Συντονιστής του Προγράμματος είναι ο καθηγητής Μαθηματικών κ. Αιμίλιος Βλάστος, και την ομάδα πλαισίωναν οι : κ. Καπέλας Ηλίας, Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου, η κ. Ζωή Αθανασίου, καθηγήτρια Μουσικής και η κ. Χρυσούλα Λουλοπούλου, καθηγήτρια Αγγλικών.

               Ακόμα και τώρα οι ενθουσιασμένοι συμμετέχοντες μαθητές διηγούνται στους συμμαθητές τους τις αξέχαστες εμπειρίες που είχαν στην Ιταλία. Το Comenius είναι Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που προάγει τον πολιτισμό, τη διάδοση της κουλτούρας του κάθε λαού σε όλη την Ευρώπη, φέρνει τους μαθητές σε επαφή με τη διαφορετικότητα στη γλώσσα, το θρήσκευμα, τα ήθη και τα έθιμα και διδάσκει την ανοχή σ’ αυτήν. Δίνει την ευκαιρία σε μαθητές να βγουν έξω από τα όρια της μικρής τους πόλης και να γνωρίσουν τον κόσμο, τη στιγμή που ίσως δεν θα είχαν αυτή την ευκαιρία να το κάνουν μόνοι τους λόγω οικονομικών δυσχερειών. Προάγουν δηλαδή την προώθηση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση. Πολλές είναι οι ευχαριστίες μας στο Κρατικό Ίδρυμα Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) που είναι και ο φορέας υλοποίησης και χρηματοδότησης του Προγράμματος αυτού.

                Το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας ήδη ετοιμάζεται για την έλευση των ξένων αντιπροσωπειών στην πόλη μας τον επόμενο Μάιο και όλοι οι Καρδιτσιώτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής.

Προηγούμενο άρθρο ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ
Επόμενο άρθρο Τι σχέση έχει ο φάντης και το ρετσινόλαδο;