ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ


  Σημαντική και άκρως ενθαρρυντική είναι η αύξηση των βροχοπτώσεων που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στο Νομό μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας καθώς και ο Καπνικός Σταθμός Καρδίτσας.
Από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τους βροχομετρικούς σταθμούς, αυτό που σημειώνεται είναι ότι οι βροχές που έχουν πέσει τον φετινο Οκτώβρη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είναι πολύ περισσότερες, με αποτέλεσμα και τα υδάτινα αποθέματα να παρουσιάζουν αύξηση. Οι αυξημένες βροχοπτώσεις του τρέχοντος υδρολογικού έτους σε σχέση με το παρελθόν, έχουν σαν αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης του υδροφορέα σε επίπεδα παρελθόντων ετών. Ένα στοιχείο άκρως ενθαρρυντικό με βάση τα προβλήματα λειψυδρίας που υπάρχουν στην Καρδίτσα και εν γένει στη Θεσσαλία, τα οποία χρόνο με το χρόνο γίνονται όλο και πιο έντονα. Μια εξέλιξη όμως η οποία σε καμία περίπτωση -όπως προειδοποιούν οι ειδικοί- δε σημαίνει ότι έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο.

Ενθαρρυντικά τα στοιχεία

Ο απολογισμός λοιπόν για τον μήνα Οκτώβριο σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντινομάρχη κ. Γιώργο Παπάρα έχει ως εξής:

1. Λίμνη Πλαστήρα

– Εισροές 21.656.450 μ3

– Εκροές (για ύδρευση) 1.766.450 μ3

– Στάθμη λίμνης 784,70 μ

– Βροχόπτωση 365,00 χιλ

2. Καπνικός Σταθμός Καρδίτσας

– Βροχόπτωση 150,00 χιλ

3. Λίμνη Σμοκόβου

– Στάθμη λίμνης 350,85 μ

– Περιεχόμενο λίμνης 87.000.000 μ3

Δεν έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο της λειψυδρίας

Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως πως μπορεί το νέο υδρολογικό έτος να άρχισε καλά με ικανοποιητικές βροχοπτώσεις, ωστόσο πρέπει να γίνεται εξοικονόμηση νερού και όχι άσκοπη σπατάλη, καθώς δεν είναι 100% σίγουρο πως έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο της λειψυδρίας. «Oι βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου μέχρι στιγμής είναι αρκετά πάνω από το μέσο ύψος των προηγούμενων χρόνων. Οι προοπτικές για την περαιτέρω αύξηση των αποθεμάτων είναι καλές, μένει όμως να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» λέει ο μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Μανόλης Αναδρανιστάκης. «Οι ρυθμοί ανάκαμψης των αποθεμάτων δεν μπορούν κατά τη γνώμη μου να χαρακτηριστούν ικανοποιητικοί, υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια αύξησης. Γι΄ αυτό πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να παρακολουθούμε με προσοχή τις ποσότητες νερού στους ταμιευτήρες μέχρι και τον Φεβρουάριο, οπότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει κάπως η εικόνα. Έως τότε συνιστάται η εξοικονόμηση νερού», λέει ο κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Υδρολογία και Ανάλυση Συστημάτων Υδραυλικών Έργων.

Προηγούμενο άρθρο Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη του μουσικού σχολείου Καρδίτσας στην κάτω Ιταλία