Τη δυνατότητα να παίρνουν πιστοποιητικά οι Καρδιτσιώτες που διαμένουν σε περιοχές εκτός του Νομού Καρδίτσας, δίνει η ένταξη του Δήμου Καρδίτσας στο «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Δημοτολογίου» (Ο.Π.Σ.Ε.Δ.).
Ο Δήμος Καρδίτσας έχει εισάγει το Δημοτολόγιό του στο Ο.Π.Σ.Ε.Δ. και κατά συνέπεια όλες οι υπηρεσίες, όπως ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης κλπ. θα παρέχονται στους Καρδιτσιώτες από οποιοδήποτε Δήμο έχει σύνδεση με το δίκτυο.
Η εισαγωγή του αρχείου του Δήμου Καρδίτσας ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την πρώτη προσπάθεια και συνολικά εισήχθησαν 97.243 εγγραφές από τις οποίες οι 81.550 είναι κανονικές, 15.554 ενδεικτικές Ελλήνων και 139 ενδεικτικές αλλοδαπών. Συνολικά οι κανονικές ενεργές (μη διαγραμμένες) είναι οι 36.933 εγγραφές.
Το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Δημοτολογίου» είναι ένα έργο με εθνική εμβέλεια. Κύριο αντικείμενο του έργου είναι η συνένωση των υφιστάμενων δημοτολογίων των Δήμων και Κοινοτήτων όλης της χώρας και η δημιουργία για πρώτη φορά μιας κεντρικής βάσης δεδομένων, η οποία αφενός θα βελτιώσει την ποιότητα των τηρουμένων πληροφοριών και των εξαρτωμένων από αυτές υπηρεσιών προς τον πολίτη, αφετέρου θα αποτελέσει τον πυρήνα των πληροφοριών πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η αναβάθμιση και η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ πολλών βάσεων δεδομένων που χρησιμοποιεί η δημόσια διοίκηση και άλλοι οργανισμοί δημόσιου συμφέροντος. Ασφαλώς δε, θα αποτελέσει βασικό συστατικό της προγραμματιζόμενης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government). Έτσι, κάθε Δήμος ή Κοινότητα, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων τους, θα έχει την δυνατότητα μέσω της χρήσης του Δημόσιου Δικτύου Μεταγωγής Δεδομένων ΣΥΖΕΥΞΙΣ ή εναλλακτικών τρόπων ανταλλαγής δεδομένων, να τηρεί και να ενημερώνει το Εθνικό Δημοτολόγιο.
Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Δημοτολογίου (Ο.Π.Σ.Ε.Δ). θα υποστηρίζει από πλευράς πληροφορικής τεχνολογίας τις παρακάτω τέσσερις βασικές Λειτουργικές Περιοχές:
- Λειτουργική Περιοχή 1: Κεντρικές υπηρεσίες ΥΠΕΣΔΔΑ (Δημιουργία και τήρηση της κεντρικής βάσης δεδομένων του Εθνικού Δημοτολογίου. Διασύνδεση στοιχείων Εθνικού Δημοτολογίου με άλλες σημαντικές εφαρμογές αρμοδιότητας ΥΠΕΣΔΔΑ όπως εκλογικοί κατάλογοι και διαβατήρια. Παροχή πληροφόρησης στους πολίτες μέσω εξουσιοδοτημένων χρηστών. Διασύνδεση με άλλες βάσεις δεδομένων της Δημόσιας Διοίκησης).
- Λειτουργική Περιοχή 2: Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατήρηση των υφιστάμενων συστημάτων διαχείρισης του Δημοτολογίου, Εγκατάσταση προσαρμογών στο λογισμικό, με στόχο την ορθή τήρηση των στοιχείων του Δημοτολογίου τους καθώς επίσης την ορθή ενημέρωση της κεντρικής βάσης δεδομένων του Εθνικού Δημοτολογίου).
- Λειτουργική Περιοχή 3: Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Χρήση ειδικών εφαρμογών διαδικτύου για την πρόσβαση στα στοιχεία του Εθνικού Δημοτολογίου και την παροχή καθορισμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, όπως πιστοποιητικά δημοτικής κατάστασης, αιτήσεις προς ΟΤΑ, ενημέρωση κλπ)
- Λειτουργική Περιοχή 4: Άλλα υπουργεία και φορείς της Διοίκησης (Χρήση ειδικών εφαρμογών διαδικτύου για την πρόσβαση στα στοιχεία του Εθνικού Δημοτολογίου με στόχο την διασύνδεση τους με βάσεις δεδομένων αρμοδιότητάς τους).
Επιπλέον, οι προβλεπόμενες διεπαφές (interfaces) του ΟΠΣΕΔ με άλλα πληροφοριακά συστήματα του ευρύτερου εξωτερικού του περιβάλλοντος, θα παρέχουν τη δυνατότητα, στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας, να διασυνδέονται και να ανταλλάσσουν στοιχεία με άλλες βάσεις δεδομένων. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η μεν απρόσκοπτη ροή πληροφοριών από και προς το ΟΠΣΕΔ, απαλλασσόμενη ταυτόχρονα -σε μεγάλο βαθμό- από κινδύνους λαθών και αβλεψιών. Επίσης, βελτιώνεται σημαντικά η ταχύτητα απόκρισης του συστήματος με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη.
Επίσης, σημαντικές για τη χρηστικότητα του όλου συστήματος θα είναι οι προβλεπόμενες Διαδικτυακές Εφαρμογές (Web – Applications), τις οποίες θα πρέπει να υποστηρίζει το ΟΠΣΕΔ. Οι εφαρμογές αυτές θα παρέχουν πρόσβαση σε οργανωμένη πληροφορία (Πίνακες, Αναφορές, κλπ.) που θα δημιουργείται, με την ανταλλαγή στοιχείων από συγκεκριμένες Βάσεις Δεδομένων.
Το Εθνικό Δημοτολόγιο θα αποτελέσει την βάση για μια πλειάδα άλλων σημαντικών βάσεων δεδομένων, οι οποίες χρησιμοποιούν μερικά μόνο από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο Δημοτολόγιο. Ενδεικτικά αναφέρονται η βάση δεδομένων των εκλογικών καταλόγων, η βάση δεδομένων των διαβατηρίων, τα Μητρώα Αρρένων, τα στοιχεία που τηρούνται από τα υπουργεία Παιδείας, Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Άμυνας, ΕΣΥΕ, ΥΠΕΧΩΔΕ, Πανεπιστήμια, Κέντρα Μελετών κλπ. Θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σε άλλες βάσεις δεδομένων μεγίστου οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως τα μητρώα φορολογικών στοιχείων, τα μητρώα συνταξιούχων του δημοσίου και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Η υλοποίηση του έργου θα δώσει πολύτιμη βοήθεια στην εξαγωγή συμπερασμάτων και προβλέψεων για δημογραφικά, δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα.