«Τέχνη και Ζωή» στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας


  Την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009 εγκαινιάζεται στις 8μ.μ στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας η έκθεση Τέχνη και Ζωή της Άλεξ Μυλωνά. Η έκθεση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, από τη συλλογή του οποίου προέρχονται όλα τα εκθέματα.

Η έκθεση παρακολουθεί ορισμένους από τους κομβικούς σταθμούς στη διαμόρφωση και την εξέλιξη της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας της σημαντικής ελληνίδας γλύπτριας και περιλαμβάνει έργα που αναφέρονται κυρίως στην περίοδο από το 1955 έως και το 1993. Με διάθεση πάντοτε ερευνητική, με εκφραστική αυτονομία και πιο πολύ με την ιδιαιτερότητα του βλέμματος και του στοχασμού της η Άλεξ Μυλωνά κατάφερε με τις αλλεπάλληλες μετατοπίσεις του έργου της μία σημαντική συνεισφορά στην ανανέωση της νεοελληνικής γλυπτικής στοιχειοθετώντας ταυτόχρονα μία ενδιαφέρουσα διεθνή παρουσία.

Η τέχνη της ξεκινάει από την απόδοση της ανθρώπινης μορφής και πορεύεται με τόλμη προς πιο αφαιρετικές διατυπώσεις. Ανιχνεύει τη δυναμική της ανεικονικής έκφρασης, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανεξαρτησία της φόρμας και στην ισότιμη εκφραστική δύναμη του κενού και του πλήρους στοιχείου, καθώς επίσης και στην αρχιτεκτονική διάρθρωση του έργου στο χώρο. Η λιτότητα των διατυπώσεων, η οικονομία των μέσων και η τολμηρή σχηματοποίηση που επιλέγει, υπηρετούν αποτελεσματικά τη γνησιότητα των συλλήψεών της. Φτάνει σε μία επίπεδη γλυπτική με την κατάργηση της τρίτης διάστασης. Δίνει έμφαση στο ρόλο των όγκων και αξιοποιεί πάντοτε τις εκφραστικές δυνατότητες των υλικών, με τα οποία κάθε φορά δουλεύει. Συνδυάζει παραστατικά και αφηρημένα στοιχεία, γεωμετρικά και βιομορφικά μοτίβα και προκρίνει εν τέλει το χαρακτηριστικό της πληρότητας ως αντιστάθμισμα στο θεμελιώδες δίπολο της παραστατικότητας και της ανεικονικότητας που δίχασε και διαμόρφωσε μαζί το πεδίο προβληματισμών της σύγχρονής της καλλιτεχνικής κοινότητας. Βασικό μέλημά της είναι πάντοτε η αναζήτηση της ευαίσθητης ισορροπίας μεταξύ λογικής και αυθορμητισμού.

Η Άλεξ Μυλωνά φοίτησε στο εργαστήριο του Μιχάλη Τόμπρου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1945-1950), γνωρίστηκε και συνεργάστηκε με τον Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα, καθώς και με άλλους καλλιτέχνες της ευρωπαϊκής μεταπολεμικής πρωτοπορίας. Πολυταξιδεμένη και κοσμοπολίτισσα, έζησε για μεγάλα διαστήματα στο Παρίσι. Οργάνωσε πολλές ατομικές και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Καλλιτεχνικού Σωματείου Ελληνίδων και συμμετείχε στην ομάδα Εργαστήρι. Ιδιαίτερα επαινετικά σχόλια αποκόμισε με τη συμμετοχή της στην ΧΧΧ Μπιενάλε της Βενετίας το 1960, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα μαζί με τους ζωγράφους Γιάννη Σπυρόπουλο και Αλέκο Κοντόπουλο, καθώς και το γλύπτη Λάζαρο Λαμέρα. Τιμητική υπήρξε εξάλλου και η αναδρομική παρουσίαση του έργου της από την Εθνική Πινακοθήκη το 1986. Το 2004 εγκαινιάστηκε το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα, το οποίο από το 2007 περιήλθε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η έκθεση αυτή που παρουσιάζεται στον δεύτερο όροφο της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας, θα διαρκέσει έως τις 6 Δεκεμβρίου 2009 και θα είναι επισκέψιμη κατά τις εξής μέρες και ώρες:

Κυριακή: 9.30π.μ. – 1.30μ.

Δευτέρα: κλειστά

Τρίτη: 9π.μ. – 1μ.μ. και 5μ.μ. – 8μ.μ.

Τετάρτη: 9π.μ. – 1μ.μ.

Πέμπτη: 9π.μ. – 1μ.μ.

Παρασκευή: 9π.μ. – 1μ.μ. και 5μ.μ. – 8μ.μ.

Σάββατο: 9.30π.μ. – 1.30μ.μ.

Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμος Ιτάμου, Παράδεισος για τον ορεινό τουρισμό
Επόμενο άρθρο Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των πλημμύρων έγινε στο Δήμο Μουζακίου