Με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, ενημερώνει τους πολίτες – καταναλωτές για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει των εορτών επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
Η σφαγή των ζώων επιτρέπεται να διενεργείται μόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία, που διαθέτουν ειδικό κωδικό αριθμό κτηνιατρικής έγκρισης. Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας λειτουργούν τρία βιομηχανικά σφαγεία εγκεκριμένα (στο Δήμο Καρδίτσας, Παλαμά και Σοφάδων). Τονίζουμε ότι είναι απαραίτητη η προ σφαγής επιθεώρηση των προσαχθέντων ζώντων ζώων από τον επίσημο κρεοσκόπο κτηνίατρο και παράλληλα η επίβλεψη όλης της διαδικασίας σφαγής και η διενέργεια του απαραίτητου κρεοσκοπικού ελέγχου των σφάγιων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτά είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
Α. Σήμανση αμνοεριφίων
Αμνοερίφια ελληνικών ή κοινοτικών εκτροφών που εσφάγησαν στην Ελλάδα |
Τα σφάγια αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας φέρουν:
- σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού», στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε. (EC)
- σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, ιδίου χρωματισμού, στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της χώρας προέλευσης (π.χ. ΕΛΛΑΣ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ κλπ.).
Αμνοερίφια που εσφάγησαν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης |
Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά:
- όλες τις σφραγίδες σε χρώμα επιλογής της κάθε κοινοτικής χώρας, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και τη σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της κοινοτικής χώρας.
Αμνοερίφια που εσφάγησαν σε Τρίτη χώρα (εκτός ΕΕ) |
Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά:
- όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και τη σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
* Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόρια του.
* Οι σημάνσεις καταλληλότητας και προέλευσης πρέπει να είναι ευανάγνωστες και να μην έχουν την όψη χρωματισμένου «λεκέ» στην επιφάνεια των σφάγιων.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι σφάγια τα οποία δεν έχουν σφαγεί σε νομίμως λειτουργούντα σφαγεία και επιθεωρηθεί από επίσημο κρεοσκόπο κτηνίατρο δεν είναι ασφαλή και δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
Β. Προμήθεια κρέατος πουλερικών (γαλοπούλες και κοτόπουλα)
Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε κατεψυγμένες.
Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), αποπτιλωμένες και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο πάνω στο κρέας).
Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).
Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.
Γ. Προμήθεια κρέατος θηραμάτων
Τα σφάγια αγρίων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένα και να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας, στην περίπτωση που διατίθενται ολόκληρα. Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν, επίσης, σήμανση καταλληλότητας και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης.
|
Η Υπηρεσία μας συνιστά στους καταναλωτές να αγοράζουν τρόφιμα από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Επίσης να αγοράζουν είδη κρέατος και κρεατοσκευασμάτων μόνο εφόσον είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι τεμάχια κρέατος που βρίσκονται εκτός ψυγείου, κρεμασμένα από τσιγκέλια και εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια.